ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών με «προίκα» 500 εκατ. ευρώ

To νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Στην έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είμαστε υποχρεωμένοι όχι απλά να συνεχίσουμε αλλά να σκύψουμε βαθιά και προσεκτικά σε όσα έγιναν.

«Είμαστε υποχρεωμένοι όχι απλά να συνεχίσουμε αλλά ταυτόχρονα να σκύψουμε βαθιά και προσεκτικά στις αιτίες όσων έγιναν, να διδαχθούμε και να διορθώσουμε πιθανά κενά και παραλείψεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Ξέρω πολύ καλά ότι στον καθένα από σας, στον καθένα που έδωσε τη μάχη με τη φωτιά, για τη σωτηρία των συνανθρώπων μας, όπως και στον καθένα από μας, και σε μένα προσωπικά, αλλά σε εσάς, είμαι βέβαιος, ακόμη περισσότερο, υπάρχει το βασανιστικό ερώτημα: Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Κι αυτό, δεν έχει να κάνει με την πολιτική, ή ακόμα χειρότερα με την επικοινωνία. Μια ανθρωπιστική τραγωδία δεν προσφέρεται για τέτοια επιπόλαια και ιδιοτελή προσέγγιση. Έχει να κάνει με την ανθρώπινη συγκίνηση, το συγκλονισμό, που αναπόφευκτα προκαλεί μια τέτοια καταστροφή. Έχει να κάνει με το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διακατέχει, και είμαι βέβαιος ότι διακατέχει, τον καθένα μας. Οφείλουμε, συνεπώς, να σκύψουμε με θάρρος, και χωρίς υπεκφυγές, και να εξετάσουμε σε βάθος και σε όλες τους τις διαστάσεις, τα «γιατί» και τα «διότι».Με αδιάβλητες διαδικασίες, και αδιάβλητα πρόσωπα. Και να είναι όλοι σίγουροι, ότι αυτό θα το κάνουμε».

Το σχέδιο για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας

Το σύστημα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών έχει κλείσει τον κύκλο του, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «απαιτείται η αναδιοργάνωσή του για να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις» . Αποφασίζουμε τη δημιουργία μίας αναβαθμισμένης δομής με δύο χαρακτηριστικά» είπε. Μίλησε για τον ενιαίο φορέα διαχείρισης των εκτάκτων αναγκών ο οποίος θα υιοθετεί – όπως είπε – στα ελληνικά δεδομένα τα πιο σύγχρονα στοιχείων των μοντέλων διαχείρισης εκτάκτων αναγκών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τόλμη, με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα σε όλες τις μεγάλες τομές που απαιτούνται για να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο Α. Τσίπρας ανήγγειλε την κατάργηση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, η οποία όπως είπε αντικαθίσταται Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, που θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία που θα υπόκειται ιεραρχικά στο Υπουργείο Εσωτερικών

Οπως είπε, επικεφαλής της νέας Εθνικής Υπηρεσίας τοποθετείται Διοικητής, ο οποίος αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η επιλογή του επικεφαλής θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της στο πλευρό του Διοικητή, ανέφερε ο Α. Τσίπρας, συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο κλπ).

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίσης επίπεδο στο πλευρό του Διοικητή συγκροτείται και λειτουργεί επίσης μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης. Το Επιτελείο αυτό θα αποτελείται, σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, καθώς επίσης και από τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Παράλληλα όπως είπε θα ενσωματωθεί και ο παράγοντας του εθελοντισμού ως οργανωμένη επιχειρησιακή δύναμη.

Η διαδικασία σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, απαιτεί μεταξύ άλλων πιστοποίηση, διαρκή εκπαίδευση, προγράμματα επικοινωνίας.

Ο Α. Τσίπρας ανήγγειλε την κατάρτιση ενός εθνικού συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, με στόχο αυτό να αποτελέσει εθνικό οδηγό για διαχείριση καταστάσεων κρίσης στη χώρα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει ήδη διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη του προγράμματος ριζικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της ικανότητας της χώρας να θωρακιστεί από μελλοντικές φυσικές καταστροφές, ενώ βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επεσήμανε ότι για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, οι δεσμευμένοι πόροι από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Φωτογραφία EUROKINISSI

Τσίπρας: Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών με «προίκα» 500 εκατ. ευρώ
To Top