ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας

Τσίπρας: “Ανοίγουμε έναν νέο ιστορικό κύκλο-Άμεση προτεραιότητα ο νέος ΣΥΡΙΖΑ”

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη το μεσημέρι. Ζήτησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος να εκλέξει τον νέο πρόεδρο. Ακολούθησαν ανακοινώσεις  στο Ζάππειο.

“Δεν λαμβάνω εν θερμώ τις αποφάσεις μου”, τόνισε αρχικά και έκανε λόγο για έναν νέο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ «πιο ελπιδοφόρο και δημιουργικό». Κάλεσε επίσης σε ανανέωση του κόμματος και στην εμπιστοσύνη σε νέα πρόσωπα. «Υπάρχει ανάγκη να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες εκείνων που έχει ταχθεί να εκπροσωπεί».

«Κλείνει ο ιστορικός κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε και προχώρησε σε μία ιστορική αναδρομή των πεπραγμένων του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Είχα την τιμή να είμαι ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε μεταξύ άλλων, ευχαριστώντας παράλληλα όσους τον στήριξαν και δήλωσε «υπερήφανος» για όσα πέτυχε το κόμμα τα 15 χρόνια που εκείνος βρέθηκε στο τιμόνι του.

«Οφείλουμε να αναδιοργανωθούμε άμεσα» τόνισε και ανέφερε ότι «ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι άμεση προτεραιότητα». 

Αναλυτικά οι δηλώσεις Τσίπρα

«Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις, να σταθείς απέναντι στην ιστορία και απέναντι σε όσους σε πίστεψαν. Αυτές τις αποφάσεις δεν τις παίρνω εν θερμώ. Κι αυτό έκανα για τρία 24ωρα γιατί ξέρω ότι οι αποφάσεις μου επηρεάζουν κι άλλους ανθρώπους.

“Αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος όπως ορίζει το καταστατικό. Δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι παρών πριν κατά τη διάρκεια και μετά από αυτές”

 

«Την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε ένας κύκλος και πρέπει να ανοίξουμε έναν άλλον πιο ελπιδοφόρο. Μίλησα και για σημαντικές αποφάσεις. Την ανάγκη να συναντηθούμε με τις αξίες μας. Να ανανεώσουμε τολμηρά το έμψυχο δυναμικό, να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν. Πρέπει να εφεύρουμε ένα έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα διαβάσει τις νέες προκλήσεις της εποχής και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Αυτές οι αποφάσεις αφορούν πρώτα εμένα, που υπήρξα επικεφαλής του κόμματος σε αυτό τον κύκλο. Παρέλαβα σε ηλικία 34 ετών. Το ταξίδι είχε παγίδες, αλλά ήταν συναρπαστικό. Ένα μικρό κόμμα έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης στη χώρα» ανέφερε.

«Είχα την τύχη να είμαι ο πρώτος στην ιστορίας αριστερός πρωθυπουργός της χώρας. Κάθε μέρα ήταν μέρα μάχης. Στην αρχή αντιμετωπίσαμε μια Ευρώπη καχύποπτη απέναντι στην Ελλάδα, αντιμετωπίσαμε πιέσεις και εκβιασμούς και μέσα και έξω από τη χώρα» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας εμφανώς συγκινημένος και συμπλήρωσε: «Δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε, για την έξοδο από τα μνημόνια, για την επούλωση των τραυμάτων της χώρας και για την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό το έργο είναι δικό μας και δικό σας».

«Αυτό το ταξίδι είχε και δύσκολες αποφάσεις και φθορά. Το ταξίδι άφησε το αποτύπωμα στην ιστορία. Αφήσαμε μια παρακαταθήκη για τον νέο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ. Το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι η αρχή του νέου κύκλου.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανταποκριθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αλλάξει δραστικά. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε όλοι σε αυτή τη λαϊκή εντολή. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία μέρα, τόσο στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ και με τις αδυναμίες και παθογένειες. Μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης. Αυτό είναι η άμεση προτεραιότητα”

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό δεν αφορά μόνο το κόμμα μας, αλλά και τη δημοκρατία, το μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά.

Αυτή την πεποίθηση μου θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με τον λόγο μου.

“Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα. Αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Έχω εμπιστοσύνη στον δυναμικό του. Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας. Δεν θα είμαι υποψήφιος, θα είμαι παρών πριν και μετά απ’ αυτές τις διαδικασίες”

Είναι μια προσωπική πρόκληση. Να αποδείξω με τη στάση και το παράδειγμά μου ότι στη ζωή και στην πολιτική, μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός και χωρίς αξιώματα. Να αποδείξω ότι οι μάχες για τις ιδέες δεν ορίζεται από τις καρέκλες.

Θέλω να πω στα εκατομμύρια φίλους τους ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είμαι δίπλα τους. το ταξίδι συνεχίζεται και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ταξιδέψει».

Λίγο νωρίτερα πραγματοποιήθηκε, σε διευρυμένη σύνθεση, η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετείχαν οι: Χρήστος Σπίρτζης, Αλέξης Χαρίτσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Μπίστης, Έφη Αχτσιόγλου, Διονύσης Τεμπονέρας, Νίκος Παππάς, Ανδρέας Ξανθός, Σία Αναγνωστοπούλου, όπου συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.

Δημοφιλέστερα

To Top