ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δίνουμε μάχη να ξαναστήσουμε το χώρο της Υγείας από τη διαρκή λεηλασία

Την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας και περισσότερη δουλειά ώστε να δομηθεί ένα δημόσιο σύστημα υγείας που να ταιριάζει στις ανάγκες αλλά και τις θυσίες των πολιτών και να σταθεί στα πόδια του ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του την Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας.
Κατά την επίσκεψή του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας Υγείας την περίοδο 2010-2014, ως απόρροια των μνημονιακών υποχρεώσεων και της απότομης δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

«Πολύ πριν την κρίση, η Υγεία ήταν προνομιακός χώρος για κατασπατάληση πόρων, για προκλητικές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και προμηθειών, για βρώμικες συναλλαγές και αλισβερίσια. Μια διαρκής λεηλασία εξωφρενικής κλίμακας του δημόσιου συμφέροντος, με πρώτα θύματα τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό»

Τόνισε ότι παρά τις δραματικές περικοπές, που επιβλήθηκαν στον χώρο της Υγείας, με τα Μνημόνια, «το πάρτι αυτό συνεχίστηκε κανονικότατα» έως τον Ιανουάριο του 2015.

«Η συναλλαγή με συμφέροντα και η διαφθορά παρέμειναν ανέγγιχτες, αλλά οι ελλείψεις προσωπικού και βασικών υλικών πολλαπλασιάστηκαν, η ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους μεγάλωσε, τα νοσοκομεία μας οδηγήθηκαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της λειτουργικής κατάρρευσης» σημείωσε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας -όπως είπε- την κατάσταση που αντιμετώπισε η κυβέρνηση το 2015.

Υπενθύμισε δε ο κ. Τσίπρας ότι αποτέλεσε προτεραιότητα της κυβέρνησής του από τον Ιανουάριο του 2015 η ανασύσταση του ΕΣΥ ώστε να έχουν επιλογή στην υγειονομική περίθαλψη όλοι αυτοί που επλήγησαν από την οικονομική κρίση και δεν είχαν τη δυνατότητα να αναζητήσουν υπηρεσίες υγείας στον τομέα της ιδιωτικής περίθαλψης.

«Εδώ και δύο χρόνια δίνεται μια μάχη για να ξαναστήσουμε τα νοσοκομεία και να είστε σίγουροι ότι θα την κερδίσουμε.
Διότι καταφέραμε με σχετική νομοθετική ρύθμιση να παρέχουμε πλήρη υγειονομική κάλυψη σε 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και μια συστηματική προσπάθεια ενίσχυσης του προσωπικού με προσλήψεις, προωθούμε αλλαγές στο σύστημα των προμηθειών, ενώ γίνεται προσπάθεια προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών.

"Στη Βουλή υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία διερεύνησης σκανδάλων στην Υγεία, που αφορούν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, την πώληση του Νοσκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" και τις δωροδοκίες δημοσίων λειτουργών από την πολυεθνική Novartis, καταστάσεις που ζημίωσαν το κράτος, το ΕΣΥ και τα ασφαλιστικά Ταμεία»

«Να είστε σίγουροι, όμως, ότι όλα θα έρθουν στο φως και θα αποδοθούν ευθύνες διότι πρόκειται για τεράστιο ηθικό ζήτημα για μια κοινωνία που ζητά δικαίωση και κάθαρση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Κάποιοι επιχειρούν να κρατήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας όλες αυτές τις δύσοσμες αποκαλύψεις που «είναι πιο δύσοσμες και από τα σκουπίδια που συσσωρεύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, αλλά δείχνουν τον ευτελισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας, επειδή βόλευαν κάποιους αργόμισθους".

«Στόχος 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας μέχρι το τέλος του 2017»

«Άμεσος στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2017, να έχουν τεθούν σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 διαφορετικές αστικές περιοχές της χώρας» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργείο Υγείας, διευκρινίζοντας ότι οι περιοχές αυτές έχουν επιλεγεί με κριτήριο τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, την προσβασιμότητα σε υπηρεσίες Υγείας και, βέβαια, με βασικό κριτήριο την οικονομική και κοινωνική κατάσταση του τοπικού πληθυσμού.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι για τη στελέχωση των δομών αυτών προκηρύσσονται άμεσα περισσότερες από 3.000 θέσεις γιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, που είναι αναγκαίες σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Είπε πως η συνολική εικόνα αυτή την ώρα είναι ότι από τον Οκτώβριο του 2015 έως σήμερα έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ με περίπου 9.000 άτομα που έχουν αναλάβει υπηρεσία τα τελευταία δύο χρόνια.

«Από αυτούς οι 3.000 είναι μόνιμο προσωπικό και έχουν προκηρυχθεί είτε αναμένονται να προκηρυχθούν θέσεις γι άλλα περίπου 9.500 άτομα, εκ των οποίων οι περίπου 5.000 θα είναι μόνιμο προσωπικό (εκ των οποίων, οι 2.000 αναμένεται να είναι γιατροί).
Το νούμερο των 9.000 δεν σημαίνει ότι αυξήθηκαν 9.000 όσοι υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί είχαμε και κάποιες αποχωρήσεις, αλλά αντιστρέψαμε πλήρως τη ροπή που ήταν για τέσσερα χρόνια δραματική μείωση προσωπικού και για πρώτη φορά από το 2015 και μετά έχουμε αύξηση του προσωπικού» είπε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη 790 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, με προτεραιότητα στη στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Επισήμανε ότι την περασμένη Τετάρτη υπογράφηκε, από τον υπουργό, η έγκριση για την προκήρυξη των θέσεων αυτών από τα νοσοκομεία και πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχουν προκηρυχθεί όλες οι θέσεις.

Σημείωσε, ότι δρομολογείται η παράταση της θητείας περίπου 1.500 επικουρικών γιατρών και λοιπού επικουρικού προσωπικού για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο. Πρόκειται, είπε, για προσωπικό που καλύπτει ζωτικές ανάγκες στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας και ότι ήδη προετοιμάζεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

«Προωθήθηκαν αλλαγές στο ζήτημα των ιδιωτικών εργολαβιών στη φύλαξη, στην καθαριότητα και στην σίτιση, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη λειτουργία των νοσοκομείων και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για το δημόσιο ταμείο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργείο Υγείας.

Και αυτό, όπως σχολίασε, «παρά τις δυσκολίες που διαρκώς αντιμετωπίζουμε σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία. Αλλά εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση για να μας θέτουν τέτοια εμπόδια. Και, ναι, θα τα καταφέρουμε να στηρίξουμε τις δημόσιες υπηρεσίες με ίδια μέσα». Επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια για ενίσχυση του ΕΣΥ με το αναγκαίο προσωπικό. Επίσης τόνισε ότι στο πλαίσιο του νέου μεσοπρόθεσμου 2015-2018, έχουν στηριχτεί αθροιστικά, με πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας .

Δημοφιλέστερα

To Top