ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και κοιτάμε μπροστά

Στην Κοζάνη βρέθηκε απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του πρώτου από τα 13 περιφερειακά συνέδρια για το Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στους καταστροφολόγους και κινδυνολόγους που, όπως είπε, έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκκαλιά.

Αναφερόμενος στον συμβολισμό της απόφασης των Βρυξελλών για έξοδο της Ελλάδας από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, τόνισε ότι η Ελλάδα στη διαδικασία μπήκε το 2009 με έλλειμμα 15,1% λίγο πριν μπει στα μνημόνια.
Κατά την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη τόνισε ότι «σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στη κανονικότητα των χωρών με έλλειμμα κάτω του 3% και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018».

Καθοριστικό βήμα για την έξοδο από τη κρίση

Το χαρακτήρισε ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία που επιβεβαιώνει την σταθερή μας πορεία και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα καθώς όπως εξήγησε «μετά από μια μακρά περίοδο καταστροφικής ύφεσης, η ελληνική οικονομία μεταβαίνει στην περίοδο της δυναμικής ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης».

Κατά τον ίδιο, το σημαντικότερο είναι «ότι δε ξεπερνάμε μόνο τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αναβαθμίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους

Απάντησε στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας: «Εμείς, λοιπόν, αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους και κοιτάμε μπροστά.
Τους καταστροφολόγους και κινδυνολόγους που έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους κοινωνικό κράτος, δημόσιες υποδομές, μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκκαλιά για την ελληνική οικονομία».

Εστιάζοντας στην Δ. Μακεδονία είπε ότι “κάποιες περιφέρειες όπως οι δικές σας που προσέφεραν στον πλούτο της χώρας έμεινα παραμελημένες και σημείωσε ότι η ανάπτυξη έχει νόημα, όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία, όταν απαντά στα σοβαρά προβλήματα του σήμερα: Την ανεργία, την μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, την πληθυσμιακή και παραγωγική συρρίκνωση της υπαίθρου την αδρανοποίηση και την υπολειτουργία ολόκληρων παραγωγικών κλάδων της οικονομίας μας.

Ανέφερε ότι η χώρα «βγαίνει επιτέλους από το βαθύ πηγάδι. Ανακτήθηκε η δημοσιονομική της βιωσιμότητα και επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα, προωθείται με γρήγορα βήματα η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Στροφή στην οικονομία της γνώσης

«Οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια αποφασιστική στροφή στην οικονομία της γνώσης, εξειδικεύοντας το ανθρώπινο δυναμικό μας και παράγοντας διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.
Κατά την δική μας αντίληψη, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας πρέπει να βασίζεται στον περιφερειακό και τομεακό σχεδιασμό» τόνισε.

Στόχος η μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες μέσα στην επόμενη 5ετία

Ειδικότερα για την εργασία είπε ότι τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε 260.000 περισσότερες θέσεις και υπογράμμισε ότι στόχος είναι η μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες μέσα στη επόμενη πενταετία.

«Η μείωση των κοινωνικών και των περιφερειακών ανισοτήτων. Η ενίσχυση του κοινωνικού και συνεταιριστικού τομέα της οικονομίας θα παίξει αποφασιστικό ρόλο» ανέφερε.

Τσίπρας: Αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και κοιτάμε μπροστά
To Top