Παιδί

“Τσάντα στο σχολείο” μια Παρασκευή τον μήνα εντός του 2018

Τη δυνατότητα να αφήνουν την τσάντα στο σχολείο μία Παρασκευή το μήνα οι μαθητές σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας, προτίθεται να θεσμοθετήσει εντός του επόμενου έτους (αρχές του 2018) το υπουργείο Παιδείας.

Στόχος του προγράμματος «Τσάντα στο σχολείο» είναι οι μαθητές να ξεκουράζονται έστω ένα Σαββατοκύριακο το μήνα, να αφήνουν τη σχολική τσάντα στην αίθουσα του σχολείου και για δύο ημέρες, να απαλλάσσονται από την εντατική μελέτη, τη σχολική προετοιμασία και τις αντίστοιχες εργασίες.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε 25 δημόσια δημοτικά σχολεία, σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Κρήτη και αλλού, ενώ από το 2018 αναμένεται να επεκταθεί σε περίπου 4.400 δημοτικά της χώρας με σχετική υπουργική απόφαση.
«Το μέτρο εφαρμόστηκε συγκεκριμένα το τριήμερο της 17ης Νοεμβρίου και στέφθηκε με επιτυχία», σχολιάζουν οι αντίστοιχες πηγές.
Βέβαια, όπως είναι φυσικό, την τελική απόφαση για το ποια Σαββατοκύριακα θα είναι αυτά, κατά τα οποία τα παιδιά θα αφήνουν την τσάντα στα σχολεία, θα την έχουν οι εκάστοτε Σύλλογοι Διδασκόντων, παράλληλα με τη διαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος.
Το μέτρο άλλωστε περιέγραψε αναλυτικά σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ενώ ο διευθυντής Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Γιώργος Πολίτης διευκρίνισε ότι το μέτρο δεν θα είναι υποχρεωτικό και όποιος μαθητής το επιθυμεί, θα μπορεί να πάρει την τσάντα του στο σπίτι.
«Πάνω απ’ όλα στόχος είναι, οι μαθητές του σχολείου να αξιοποιούν σωστά τον ελεύθερό τους χρόνο. Οπότε θα δίνεται μία σχετική ελευθερία στους εκπαιδευτικούς να προσαρμόσουν στο πρόγραμμά τους. Συνεπώς, ο αριθμός των Σαββατοκύριακων θα διαφέρει στα σχολεία», προσθέτουν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου.
Σημειώνεται επίσης ότι, κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε 25 δημοτικά, ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις μαθητών και γονιών που δεν θέλησαν να αφήσουν τη σχολική τσάντα στο σχολείο.

Μάλιστα, το πιλοτικό εγχείρημα ξεκίνησε με αφορμή το κείμενο μίας μητέρας σε ιστοσελίδα, η οποία διαμαρτυρόταν για τον τεράστιο φόρτο εργασιών που έχουν τα παιδιά στο σπίτι, με την απάντηση να έρχεται από το 10ο Δημοτικό σχολείο στο Ίλιον, όπου ανακοίνωσε την έναρξη της πρωτοβουλίας των «Happy Fridays», με την ελπίδα να ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλα σχολεία.

“Τσάντα στο σχολείο” μια Παρασκευή τον μήνα εντός του 2018
To Top