ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Τροχαία Εγκλήματα”: Γραφείο διερεύνησης των δυστυχημάτων στην πόλη και άμεσες παρεμβάσεις από τον Δήμο προτείνει ο Μάκαρης

ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος -Ενεργοί Πολίτες» διοργάνωσε εσπερίδα με θέμα «Οδική ασφάλεια – Τροχαία εγκλήματα» χθες βράδυ στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» στην Καλαμάτα.

Στην εσπερίδα συμμετείχαν ως εισηγητές ο πρόεδρος της Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής βουλευτής, Γιώργος Ουρσουζίδης, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και αντιπρόεδρος του πανελλαδικού συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα» Φαίδων Καρυδάκης, ο διοικητής Τροχαίας Καλαμάτας αστυνόμος Α’ Κωνσταντίνος Νικολετζέας, ο πραγματογνώμονας τροχαίων και δικαστικός πραγματογνώμονας Μεσσηνίας Γιώργος Μπούρας και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας ιατρός Μανώλης Μάκαρης.

Στο MessiniaLIVE μίλησε για τα τροχαία δυστυχήματα ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια, Γιώργος Ουρσουζίδης, για το έργο της επιτροπής, για τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τα τροχαία δυστυχήματα και αποτίμησε τη βασική τους αιτία στον ανθρώπινο παράγοντα (κατανάλωση αλκοόλ, υπερβολική ταχύτητα, απόσπαση προσοχής κ.α.). Δήλωσε ότι το 2017 είχαμε ως χώρα μείωση τροχαίων και θυμάτων, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.

ΦΑΙΔΩΝ ΚΑΡΥΔΑΚΗΣ: "ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥΣ"

Για αμνήστευση των δραστών των τροχαίων δυστυχημάτων έκανε λόγο ο καθηγητής του ΕΜΠ και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου "SOS Τροχαία Εγκλήματα", Φαίδων Καρυδάκης. Όπως μας δήλωσε, όλοι οι δράστες τροχαίων δυστυχημάτων αμνηστεύονται, αφού το αδίκημα σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις κρίνεται ως ανθρωποκτονία εξ αμελείας, οπότε και οι ποινές είναι "χάδι", καθώς καταδικάζονται σε ελάχιστους μήνες φυλάκισης με αναστολή ή εξαγοράσιμη ποινή.

Ο ίδιος έχει τη δική του τραγική ιστορία και ζει το δικό του δράμα, καθώς έχασε τον 15χρονο γιο του Σόλωνα, όταν τον Δεκέμβριο του 2009 πήγε να διασχίσει τη διάβαση στην Κηφισίας στην Αγία Παρασκευή, παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο και τραυματίστηκε θανάσιμα. Ο ίδιος έκανε αγώνα προκειμένου να φτιαχτεί στο σημείο πεζογέφυρα, ώστε όλοι οι πεζοί να περνούν με ασφάλεια τον συγκεκριμένο δρόμο, όπου τα αυτοκίνητα τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, και να μην χαθεί έτσι άδικα άλλη ζωή.

Πρόκειται για το πρώτο έργο σε δημόσιο χώρο με ιδιωτική χρηματοδότηση, καθώς πολλές εταιρείες έκαναν δωρεές σε υλικά, ενώ όλοι δούλεψαν χωρίς αμοιβή, για να σχεδιαστεί και να χτιστεί.
Από τότε έχει ορίσει σκοπό της ζωής του την ενημέρωση στους νέους ανθρώπους για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι παραβάσεις του ΚΟΚ, αλλά και πως η πολιτεία μπορεί να φτιάξει τις υποδομές εκείνες ώστε να διασφαλίζει την ασφάλεια πεζών και οδηγών.

ΜΑΚΑΡΗΣ: "Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ Ή ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ"

Για το τι μπορεί να κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος, για την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης "Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες", Μανώλης Μάκαρης που ήταν από τους βασικούς διοργανωτές της ημερίδας.

Ο Μανώλης Μάκαρης έκανε λόγο για "τροχαία εγκλήματα", γιατί, όπως εξήγησε, ο καθένας μας είναι εν δυνάμει εγκληματίας ή αυτόχειρας αν δεν προσέχει στον δρόμο και παραβιάζει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Έθεσε ως παράδειγμα πως αντιμετωπίζουν πόλεις του εξωτερικού τα τροχαία με το πρόγραμμα "VISION ZERO", που σημαίνει μηδενικά τροχαία στην περιοχή μας, και πως μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε και να εξαλείψουμε τον κίνδυνο των τροχαίων ατυχημάτων.

Αυτό εξήγησε μπορεί να γίνει μέσα από ένα πλέγμα δράσεων, να δημιουργηθεί ένα γραφείο που θα ασχολείται με την οδική ασφάλεια και να δρα τόσο προληπτικά, όταν γίνονται νέες υποδομές να τις ελέγχει ως προς την οδική τους ασφάλεια. Όπως πρόσφατα έγινε ο περιμετρικός της πόλης, και εκ των υστέρων διαπιστώθηκε- μετά τα δυστυχήματα που έγιναν- ότι πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις.

Το γραφείο αυτό όμως πρέπει να δρα και μετά από δυστυχήματα σε δρόμους της πόλης, διερευνώντας τις αιτίες αυτών- ξεχωριστά κάθε περίπτωση, καταγράφοντας τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες τραγωδίες.
Όπως έγινε πρόσφατα έξω από τον ΟΑΕΔ στο Ασπρόχωμα, όπου μετά τον τραγικό και άδικο χαμό της 23χρονης σπουδάστριας, Βίκυς Λυμπεροπούλου, κινητοποιήθηκαν οι φορείς για να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας των πεζών στη συγκεκριμένη διάβαση-καρμανιόλα. Εκεί, με πρωτοβουλία της παράταξης "Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες", έγινε αυτοψία και συντάχθηκε έκθεση από τον δικαστικό πραγματογνώμονα και αναλυτή τροχαίων ατυχημάτων, Γιώργο Μπούρα, που συμμετείχε χθες στην ημερίδα και κατέθεσε τις απόψεις του, για το τι πρέπει να γίνει στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου άμεσα από τον Δήμο, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Στην ημερίδα κατέθεσαν τις απόψεις τους και η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, ο διοικητής της Τροχαίας Καλαμάτας, Γιώργος Νικολετζάκης, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, Δημήτρης Γεωργανάς και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης.Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, Πέτρος Κωνσταντινέας.

ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Να σημειωθεί ότι παρά το εξαιρετικό ενδιαφέρον που είχε η ημερίδα και τα ζωτικής σημασίας θέματα που τέθηκαν, η συμμετοχή ήταν μικρή. Θα περιμέναμε το μεγάλο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου να είναι κατάμεστο από κόσμο, κυρίως όμως από μαθητές, που θα είναι και οι αυριανοί οδηγοί. Πολλά σχολεία θα μπορούσαν να ενημερωθούν από τα στοιχεία που δόθηκαν και τις απόψεις που εκφράστηκαν. Γιατί σκοπός της ημερίδας δεν ήταν να καταλήξουμε σε διαπιστώσεις, αλλά αφενός να κινητοποιηθεί άμεσα η πολιτεία να παρεμβαίνει στους δρόμους που γίνονται δυστυχήματα, και αφετέρου να ενημερωθούν όλοι για τους κινδύνους υιοθετώντας μια υπεύθυνη συμπεριφορά στην οδήγηση.
Και πιο πρόσφοροι και ανοιχτοί σε αυτό είναι οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης μας. Το θέμα της οδηγικής μας συμπεριφοράς και ασφάλειας μας αφορά όλους είτε είμαστε οδηγοί είτε πεζοί. Δεν πρέπει να σου χτυπήσει την πόρτα η τραγωδία για να αλλάξεις οδηγική συμπεριφορά. Τότε είναι αργά. Από τον καθένα μας εξαρτάται τόσο η ζωή μας και η σωματική μας ακεραιότητα όσο και οι ζωές των άλλων όσον αφορά στην οδήγηση.

ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ-ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Και κάτι τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό. Στο αμφιθέατρο χθες κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης εδώ και ημέρες ημερίδας δεν λειτουργούσε η θέρμανση, με αποτέλεσμα ο χώρος να είναι παγωμένος, με θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Ύπο αυτές τις δύσκολες συνθήκες ποιος θα καθόταν να ακούσει αναλύσεις και ενδιαφέροντα στοιχεία για τα τροχαία δυστυχήματα;
Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη ζήτησε συγγνώμη για αυτό το πρόβλημα, καθώς όπως είπε χάλασε ο κλιματισμός...

Μαίρη Περδικέα

Δημοφιλέστερα

To Top