ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραγική η κατάσταση στις ελιές σε Κάμπο και Σταυροπήγιο από τη χαλαζόπτωση

ΓΙΑ ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Δραματική είναι η κατάσταση στις ελιές στον Κάμπο Αβίας και στο Σταυροπήγιο μετά από τη χθεσινή σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή και είχε ως αποτέλεσμα να χτυπηθούν οι ελιές και να πέσουν σχεδόν όλες.
Το τραγικότερο είναι ότι η χαλαζόπτωση βρήκε τις ελιές φορτωμένες με καρπό, λίγο πριν την ελαιοκομική περίοδο, και επομένως πριν προλάβουν να τις μαζέψουν οι αγρότες με αποτέλεσμα, να χαθεί μεγάλο μέρος της φετινής παραγωγής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα των παραγωγών αλλά και για τα δέντρα.

Όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε στο MessiniaLIVE η Χριστίνα Σκαρπαλέζου, ιδιοκτήτρια του παραδοσιακού Ελαιοτριβείου της Μάλτας, “οι άνθρωποι στον Κάμπο κλαίνε”, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, αφού όλος ο καρπός είναι στο έδαφος. Από τη Μάλτα έως και τον Κάμπο και τις Γαϊτσές η καταστροφή είναι μεγάλη με τον καρπό όλο στο έδαφος.

Δυστυχώς, η χθεσινή χαλαζόπτωση ήρθε να αποτελειώσει και τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή, καθώς και πέρυσι η παραγωγή ήταν μειωμένη και ποιοτικά υποβαθμισμένη λόγω του γλοιοσπόριου που είχε χτυπήσει τις ελιές.

ΠΡΙΝ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ

Μάλιστα όπως μας δήλωσε η Χριστίνα Σκαρπαλέζου, παππούδες στο χωριό και μεγαλύτεροι άνθρωποι λένε πως

“Ανάλογη καταστροφή έχει να γίνει στην περιοχή του Κάμπου εδώ και 70 χρόνια, και μάλιστα τότε λόγω του χαλαζιού οι ελιές υπέστησαν τέτοια ζημιά που έκαναν να αποδώσουν καρπό 9 χρόνια!

Φέτος οι αγρότες της περιοχής του Κάμπου και του Σταυροπηγίου ευελπιστούσαν να αποδώσουν οι ελιές, καθώς αντικειμενικά θεωρούνταν καλή χρονιά, ωστόσο η σφοδρή χαλαζόπτωση εξανέμισε μαζί με την παραγωγή τις όποιες ελπίδες τους.

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού(!), που χτύπησε τις ελιές, αλλά και οι ισχυροί άνεμοι που συνόδευαν την κακοκαιρία ξερίζωσαν και κάποια δέντρα.

“ΙΣΧΥΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ”

Μισή ώρα ήταν αρκετή να δεχτεί ισχυρό χτύπημα ο Κάμπος. Ο Κώστας Ψαρρέας, κάτοικος Κάμπου, τόνισε:“Από τα 500 δέντρα, μόνο τα 100 σώθηκαν! Εκεί που κάναμε 2 τόνους λάδι, φέτος με το ζόρι θα κάνουμε 400-500 κι αν δεν μας βρει και τίποτα άλλο! Μικρότερη ζημιά έχουν οι ελιές στη θέση Λιβάδι, αλλά οι υπόλοιπες μας ανάγκασαν να ξεμαζέψουμε… Κρίμα”!

Σήμερα κλιμάκια του ΕΛΓΑ βρέθηκαν στην περιοχή και έκαναν αυτοψία στις ελιές, κατέγραψαν το πρόβλημα, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για αποζημιώσεις.

ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΗΛΙΑ

Από την καταστροφή δεν γλίτωσε ούτε η περιοχή της Μηλιάς όπου έπεσε χαλάζι τόσο χθες το βράδυ όσο και σήμερα το πρωί, προκαλώντας και εκεί ζημιές στις ελιές. Να σημειωθεί ότι χαλάζι έπεσε σε πολλά χωριά του Δήμου Δυτικής Μάνης και στην Καρδαμύλη και στο Προάστιο, ωστόσο δεν ήταν εκεί τόσο δυνατό για να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

Μαίρη Περδικέα

Τραγική η κατάσταση στις ελιές σε Κάμπο και Σταυροπήγιο από τη χαλαζόπτωση
To Top