Τουρισμός

Τουρισμός: Μείωση των κλινών στα ελληνικά καταλύματα το 2016 – 6η στην ΕΕ η Ελλάδα

Mειωμένες κατά 3.600 εμφανίζονται οι διαθέσιμες κλίνες στα καταλύματα της Ελλάδας το 2016 σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με στοιχεία εκτιμήσεων που δημοσιοποιεί για όλη την Ευρώπη η Eurostat.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν ξενοδοχεία, διαφόρων ειδών καταλύματα, κάμπινγκ και πάρκα.Στην Ελλάδα, από 1,244 εκατ. το 2015, ένα χρόνο μετά, οι κλίνες εκτιμάται ότι μειώθηκαν σε 1,241.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η Ελλάδα, παρά τη μείωση αυτή, παραμένει, σε σχέση με το 2015, η 6η ευρωπαϊκή χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό κλινών.
Το σύνολο των καταλυμάτων στην Ευρώπη ανέρχεται σε 31,18 εκατ. και η χώρα που διαθέτει τα περισσότερα είναι η Γαλλία (5,1 εκατ. ή το 16,5% στο σύνολο της ΕΕ). Ακολουθούν η Ιταλία (4,9 εκατ. ή 15,6%) και η Ισπανία (3,5 εκατ. ή 11,3%).

Έσπασαν το φράγμα των 2 δισ. οι τουριστικές εισπράξεις τον Ιούνιο

Ανεβασμένο φαίνεται πως θα είναι το θερμόμετρο κι από πλευράς εισπράξεων φέτος το καλοκαίρι αφού σύμφωνα με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος για το μήνα Ιούνιο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν άνοδο κατά 13% και 14,2% αντίστοιχα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Αναλυτικότερα οι εισπράξεις το συγκεκριμένο μήνα έσπασαν το φράγμα των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 2,046 δισ. ευρώ, έναντι 1,792 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016. Αντίθετα, τα πλεονάσματα των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών περιορίστηκαν, παρότι οι εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές παρουσίασαν άνοδο κατά 8,6%

Την άποψη για λογικές αυξήσεις και θετικό πρόσημο στα φετινά τουριστικά έσοδα είχαν μεταφέρει στο insider.gr φορείς και στελέχη του τουρισμού ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού αφού όπως εξηγούσαν η μεγάλη ζήτηση και η Online διάθεση των καταλυμάτων έδιναν την δυνατότητα στους ξενοδόχους να απανπροσαρμόσουν τις τιμές τους προς τα πάνω. Oι αυξήσεις, μάλιστα, χαρακτηρίστηκαν απολύτως λογικές εν συγκρίσει με την αναβάθμιση που έχουν υποστεί τα χρόνια της κρίσης οι τουριστικές υποδομές της χώρας, κάνοντας την Ελλάδα να περνά από το «rooms to let» στα πολλών αστέρων ξενοδοχεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια η δυναμικότητα κλινών στα ξενοδοχεία 4-5 αστέρων αυξήθηκε κατά 30%, απόρροια της συνεχιζόμενης ανόδου που καταγράφει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα από το 2012 και μετά.

Η ζήτηση για αυξημένες διανυκτερεύσεις από μεμονωμένους ξένους τουρίστες συνοδεύτηκε από αύξηση κλινών στα ξενοδοχεία της τάξης του 10% την τελευταία οκταετία (από 720 χιλ. κλίνες το 2008 στις 800 χιλ. κλίνες το 2016), όπως αναφέρεται στην τελευταία μελέτη της ΕΤΕ για τον κλάδο των ελληνικών ξενοδοχείων. Οι περισσότερες επενδύσεις έγιναν σε πεντάστερα και τετράστερα καταλύμματα. Ενώ λοιπόν το ποσοστό κλινών σε ξενοδοχεία 4-5 αστέρων ήταν μόλις 37% το 2008, οι νέες κλίνες της τελευταίας οκταετίας σε ποσοστό άνω του 80% αφορούν σε ξενοδοχεία αυτών των κατηγοριών, τα οποία πλέον φτάνουν το 43% του συνολικού αριθμού κλινών. Η βελτίωση αυτή αντικατοπτρίζεται και στο οριακά αυξημένο μέγεθος των ελληνικών ξενοδοχείων (σε 81 κλίνες κατά μέσο όρο ανά ξενοδοχείο από 76 κλίνες το 2008).

Την ίδια στιγμή, οι συνολικές αφίξεις τουριστών σε ελληνικά ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 12% την περίοδο 2010-2016, με τους ξένους τουρίστες πλέον να καλύπτουν τα 2/3 των αφίξεων σε ελληνικά ξενοδοχεία (από 55% το 2010). Παράλληλα, οι διανυκτερεύσεις επισκεπτών από το εξωτερικό ανέβηκαν κατά 33%.

Το θετικό μομέντουμ της φετινής χρονιάς είχε προδιαγράψει ο αριθμός των αφίξεων ήδη πριν από τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με έρευνες τα έσοδα του Μαϊου παρουσιάστηκαν πολύ πιο αυξημένα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Συγκεκριμένα τα έσοδα από τον τουρισμό το Μάιο κατέγραψαν αύξηση 1,7% ενισχυμένα από τις αυξημένες αφίξεις τον ίδιο μήνα και από την άνοδο των δαπανών των Ευρωπαίων τουριστών κατά 2,8%. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Συνόρων τα έσοδα από τον τουρισμό τον μήνα Μάιο ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων κατά +6,1% σε σχέση με το Μάιο ’16. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 διαμορφώθηκαν στα 740 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-28 μειώθηκαν κατά 5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μάιο’16. Η αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης των εισπράξεων από κατοίκους χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 10,2% (Μ.Βρετανία, Σκανδιναβικές χώρες κα), καθώς οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 εντός της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Η καλή επίδοση του Μαΐου οδήγησε σε σημαντική αύξηση και στο σύνολο των εσόδων από τον τουρισμό το πρώτο πεντάμηνο του έτους φέτος. Συγκεκριμένα για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαϊου 2017 τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε 2,067 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 19,4% και διαμορφώθηκαν στα 168 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 14,4% και διαμορφώθηκαν στα 341 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις σε καταλύματα και σε υποδομές μοιάζει να αποδίδει ενώ αναμένεται να «ανεβάσει ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα» τα επόμενα χρόνια δίνοντας προβάδισμα από άποψη ανταγωνιστικότητας και μεριδίων αγοράς στη χώρα μας σε σχέση με τις λοιπές χώρες της Μεσογείου. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η Ελλάδα έως το 2021 μπορεί να προσελκύσει 35 εκατ. επισκέπτες και να πλησιάσει τα 20 δισ. ευρώ έσοδα. Απαραίτητη προϋπόθεση εντούτοις είναι να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 5-7 δισ. ευρώ για την κατασκευή νέων καταλυμάτων 4 και 5 αστέρων καθώς και για να αναβαθμιστούν υπάρχουσες υποδομές. Αλλά και η μελέτη της ΕΤΕ καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι απαιτούμενες επενδύσεις την επόμενη πενταετία στα ξενοδοχεία θα πρέπει να ανέλθουν στα 6 δισ. ευρώ, ενώ θα χρειαστούν 16 δισ. ευρώ επενδύσεις σε λοιπές τουριστικές υποδομές (οδικοί άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια, αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων).

Τουρισμός: Μείωση των κλινών στα ελληνικά καταλύματα το 2016 – 6η στην ΕΕ η Ελλάδα

Δημοφιλέστερα

To Top