ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται 761.000 ραβασάκια από την Εφορία

Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια (e-mail) στους περίπου 761.000 φορολογούμενους οι οποίοι δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος στέλνει η ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα στο e-mail αναφέρεται: “«Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στις 19 Αυγούστου 2017, εκκρεμούν οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, επειδή δεν καταβάλατε στις προβλεπόμενες προθεσμίες τα ποσά των δόσεων που αντιστοιχούν σε αυτές».

Αποστολέας του μηνύματος είναι το e-mail « OFEIL-noreply@taxinet.gr» ενώ στις επιστολές, στο επάνω μέρος αποτυπώνονται το όνομα του φορολογουμένου και το όνομα χρήστη (username) στο taxisnet και συνοδεύονται από την επισήμανση σύμφωνα με την οποία «για τις οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την είσπραξη της οφειλής Δ.Ο.Υ δύναται να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα κατά την κείμενη νομοθεσία διοικητικά, αναγκαστικά διασφαλιστικά και λοιπά μέτρα».

Οι ειδοποιήσεις θα παραληφθούν από όλους όσους δεν έχουν πληρώσει την πρώτη δόση ανεξάρτητα αν το ύψος της είναι 20 ευρώ ή 20.000 ευρώ.

Η διαδικασία είναι τυποποιημένη από το 2014 και εξελίσσεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Πρώτα έρχεται μια γραπτή ή ηλεκτρονική ειδοποίηση η οποία έρχεται περίπου 20 ημέρες μετά την λήξη της προθεσμίας της δόσης.
Το ραβασάκι ειδοποιεί τον ενδιαφερόμενο για την οφειλή του η οποία έχει πάρει πλέον και την νόμιμη προσαύξηση του 0,73% και τον καλεί είτε να πληρώσει είτε να ρυθμίσει την οφειλή του σε διάστημα 15 ημερών από την κοινοποίηση της οφειλής.

Ο φορολογούμενος παραπέμπεται στην εφαρμογή του Taxisnet «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» όπου και θα αναζητήσουν στη συνέχεια το ύψος του απλήρωτου χρέους τους στα «Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης».

Αν το διάστημα αυτό παρέλθει χωρίς αποτέλεσμα τότε η οφειλή εμφανίζεται στην μερίδα του στο Taxis.net ως «ληξιπρόθεσμη οφειλή εκτός ρύθμισης».

Παράλληλα στέλνεται μια νέα ειδοποίηση η οποία προειδοποιεί πλέον πιο αυστηρά για το ενδεχόμενο λήψης αναγκαστικών μέτρων εκ μέρους της ΑΑΔΕ και σε πιο απλά λόγια την κατάσχεση του τραπεζικού του λογαριασμού ή σε ακραίες περιπτώσεις και της προσωπικής του περιουσίας.
Ατύπως δίνεται μια νέα προθεσμία άλλων 15 ημερών στο φορολογούμενο να διευθετήσει την οφειλή του.
Αν ούτε και τότε ο φορολογούμενος συμμορφωθεί και δεν διευθετήσει την οφειλή του τότε μπαίνει στην «κόκκινη ζώνη».
Αν η οφειλή είναι είναι πάνω από 500 ευρώ μέσα σε διάστημα πάνω από τρεις μήνες μετά την πρώτη ειδοποίηση μπορεί να δει τον τραπεζικό του λογαριασμό να μπλοκάρεται και το ποσό που οφείλεται να εισπράττεται αυτόματα.

Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής

Η μόνη λύση που υπάρχει πλέον για τον φορολογούμενο που έχει πραγματική αδυναμία πληρωμής της είναι η λεγόμενη «πάγια ρύθμιση» των 12 έως 24 δόσεων η οποία μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά .

Ο φορολογούμενος θα πρέπει να μπει στο TAXIS.net να υποβάλλει τα στοιχεία του και συγκεκριμένα δικαιολογητικά που θα του ζητηθούν ώστε να αποδείξει την αδυναμία πληρωμής της οφειλής του.

Στην συνέχεια, αν η αίτηση του γίνει αποδεκτή το ποσό της οφειλής θα ρυθμιστεί σε 12 δόσεις αλλά η ρύθμιση δεν θα ενεργοποιηθεί πριν την πληρωμή της πρώτης δόσης που θα πρέπει να γίνει τρεις εργάσιμες μέρες μετά την αίτηση .
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι στην πάγια ρύθμιση οι δόσεις θα έχουν επιτόκιο 5% .

Έρχονται 761.000 ραβασάκια από την Εφορία
To Top