ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουλουπάκη: Απόρρητα έγγραφα καταρρίπτουν τις θεωρίες περί σκευωρίας

Αποκαλυπτικό έγγραφο της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Έλένης Τουλουπάκη και των δύο συνεπικουρουμένων εισαγγελέων της, που εστάλη στους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου οι οποίοι χειρίζονται την προκαταρκτική για τυχόν παρατυπίες στην έρευνα για το σκάνδαλο Novartis, έφερε σήμερα στη δημοσιότητα η Kontra News.

Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα ξένων υπηρεσιών, που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, αποδεικνύεται το μέγεθος του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Ωστόσο οι εισαγγελείς δεν διαβίβασαν τα έγγραφα αυτά στην Βουλή, γιατί θα πρόδιδαν είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων.

Το έγγραφο των τριών εισαγγελέων κατά της διαφοράς προς τους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου (Ε. Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη) φέρει ημερομηνία 30/9/2019 και αποκαλύπτεται ότι οι εισαγγελείς έχουν στα χέρια τους άκρως απόρρητα έγγραφα ξένων αρχών, εκ των οποίων προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος κλητεύσεως των δύο εναπομεινάντων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (προστατευόμενοι μάρτυρες).

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί ότι τα έγραφα αυτά, σύμφωνα πάντα με την Ελένη Τουλουπάκη, έχουν τεθεί υπόψιν του τέως εποπτεύοντος αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή.

Οι τρεις εισαγγγελείς κατά της Διαφθοράς ζητούν μάλιστα να διαβιβαστεί το παρόν έγγραφό τους στη Βουλή.

Εξώδικο από Τουλουπάκη για το δημοσίευμα της «Καθημερινής»

Εξώδικο απέστειλε σήμερα (Δευτέρα) στους υπεύθυνους της εφημερίδας «Καθημερινή» η Ελένη Τουλουπάκη, στο οποίο χαρακτηρίζει εσφαλμένα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή έγγραφο που δημοσίευσε η εφημερίδα, περί ενδεχόμενης ακυρότητας των καταθέσεων των προστατευομένων μαρτύρων που εξετάστηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Νovartis.

Στο εξώδικο η Ελένη Τουλουπάκη σημειώνει μεταξύ άλλων ότι -βάσει του νόμου- η ουσία της έρευνάς της για την υπόθεση του σκανδάλου της Novartis δεν επηρεάζεται από την εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων στην Αμερική.

Σε δήλωση εξάλλου του δικηγόρου της Αλέξανδρου Παπαστεριόπουλου, υπογραμμίζεται ότι «από το έγγραφο της Εισαγγελέως Διαφθοράς δεν προκύπτει διόλου ότι οι αναφερόμενοι μάρτυρες είναι ίδιοι με εκείνους που κατέθεσαν στις ΗΠΑ, άλλωστε τέτοια βεβαία γνώση δεν θα μπορούσε να έχει η Εισαγγελία».

Αναλυτικότερα η δήλωση του δικηγόρου της: «Στο πλαίσιο της ελληνικής ή και της διεθνούς έννομης τάξης δεν υφίσταται καμία διάταξη νόμου, η οποία να απαγορεύει τη χρήση και αξιοποίηση καταθέσεων προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν δώσει καταθέσεις και σε αλλοδαπές έννομες τάξεις υπό οιοδήποτε καθεστώς. Αντιθέτως, η Σύσταση του ΟΟΣΑ κατατείνει στην παροχή της προστασίας σε όσα πρόσωπα έχουν χρήσιμες πληροφορίες για αποκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς ανεξαρτήτως προσωπικών, χρηστών ή μη, κινήτρων.

Ακόμη, όμως, και να ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα έπληττε την αξιοπιστία και το περιεχόμενο των καταθέσεων, αφού δικονομικά αυτές παραμένουν έγκυρες και αξιοποιήσιμες, αλλά μόνο την άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων και ούτως της ανωνυμίας τους. Για όσους βέβαια σπεύδουν να χαρούν για μια τέτοια εξέλιξη, απλά να αναφέρουμε ότι η αποκάλυψη της ταυτότητάς τους οδηγεί αμέσως σε πλήρη αποδεικτική δύναμη των καταθέσεών τους, ενώ υπό το καθεστώς προστασίας δεν παράγεται πλήρης απόδειξη και απαιτούνται συνοδά αποδεικτικά στοιχεία για την κατάγνωση ενοχής των εμπλεκομένων.

Περαιτέρω, από το έγγραφο της Εισαγγελέως Διαφθοράς δεν προκύπτει διόλου ότι οι αναφερόμενοι μάρτυρες είναι ίδιοι με εκείνους που κατέθεσαν στις ΗΠΑ, άλλωστε τέτοια βεβαία γνώση δεν θα μπορούσε να έχει η Εισαγγελία.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι μέχρι τούδε χειρισμοί όλων των φορέων, δημοσιογράφων – πολιτικών από κάθε πλευρά, αλλά και δικαστικών οργάνων, δημιουργεί τον κίνδυνο συσκότισης της Υπόθεσης, ίσως και διπλωματικού επεισοδίου με τις ΗΠΑ, για τις οποίες η αποκάλυψη του σκανδάλου της Novartis είναι νούμερο ένα προτεραιότητα, αναφορικά με τις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν στην αμερικανική δικαιοσύνη».

πηγή:efsyn.gr

Τουλουπάκη: Απόρρητα έγγραφα καταρρίπτουν τις θεωρίες περί σκευωρίας
To Top