ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θηλιά στους μηχανικούς οι ασφαλιστικές εισφορές -Πάνω από το 80% χρωστάει στα ταμεία

ΩΘΟΥΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΕ

Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί με το 80% εξ αυτών να χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ τα βάρη που καλούνται να πληρώσουν με τις αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές τους βγάζει ουσιαστικά εκτός επαγγέλματος.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ταμείο Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, περιέγραψε με μελανά χρώματα την υπάρχουσα σήμερα κατάσταση των μηχανικών. Οπως είπε:

Πάνω από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, χρωστούν δηλαδή στα ασφαλιστικά ταμεία.
Πέρα από τις τρέχουσες εισφορές καλούμαστε να πληρώσουμε αναδρομικές εισφορές για το 2011 και 2012.
Εκκρεμούν και άλλες επιβαρύνσεις που δεν έχει ακόμη προωθήσει η κυβέρνηση, όπως την επιβάρυνση για το επικουρικό και για το εφάπαξ.
Δεν μπορούν να πάρουν δουλειά χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα.

Αυτή η τραγική συνολική επιβάρυνση βγάζει εκτός επαγγέλματος τους μηχανικούς, καθώς η ασφαλιστική ενημερότητα είναι απαραίτητη για μια σειρά από εργασίες μηχανικού. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει η Πολιτεία, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, είναι ότι «κλείνει» ακόμη περισσότερο το επάγγελμα του μηχανικού, το οποίο είναι ήδη «κλειστό» αφού δεν υπάρχουν δουλειές.

Κατασχέσεις ακόμη και από το πρώτο ευρώ

Το επόμενο προβληματικό σημείο στο ασφαλιστικό την τρέχουσα περίοδο που ανέδειξε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ είναι η επικείμενη μεταφορά όλων των ασφαλιστικών οφειλών στο ΚΕΑΟ. Ο Γιώργος Στασινός, απευθυνόμενος στον παριστάμενο Υφυπουργό Εργασίας, σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΦΚΑ διαβεβαιώσαν 4 μέλη της Διοικούσας του ΤΕΕ ότι όλες οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, από το πρώτο ευρώ, θα μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ από τις 30/6/2018 για όλους τους πολίτες. «Θα κινδυνεύουν όλοι, άρα και οι μηχανικοί, με κατασχέσεις από το πρώτο ευρώ;» αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ. Και σημείωσε με έμφαση ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση και ότι οι προφορικές και πολιτικές δεσμεύσεις ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, δεν αρκούν: πρέπει αυτά να περιγράφονται ρητά σε νόμο.

Να αποδοθεί στο ΤΜΕΔΕ η περιουσία που του αναλογεί

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, κάνοντας την αυτοκριτική του Επιμελητηρίου, όπως ανέφερε, παρά το ότι προσωπικά διαφωνούσε και δεν στήριξε συγκεκριμένες άστοχες αποφάσεις, σημείωσε ότι οι παλαιότερες διοικήσεις του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ έκαναν πολλές λάθος επιλογές και χάθηκαν χρήματα ασφαλισμένων που μάζεψαν μέσα από χρόνια δουλειάς. Ο Γιώργος Στασινός δεσμεύτηκε προσωπικά ότι δεν θα συναινέσει σε άλλες επισφαλείς επενδύσεις γιατί «το κάθε ευρώ του ασφαλισμένου έχει αξία».

Επίσης ανέδειξε στη συνέχεια το ρόλο και το έργο του νέου φορέα εγγυοδοσίας των μηχανικών, του ΤΜΕΔΕ, που στηρίζει τις μικρές και μεσαίες τεχνικές επιχειρήσεις της χώρας παρέχοντας εγγυήσεις. Σημείωσε ότι ήταν κοινή προσπάθεια η δημιουργία του Ταμείου και ότι ο νέος φορέας έχει κάνει μεγάλα βήματα.

Ανέδειξε όμως παράλληλα το μείζον ζήτημα για το ΤΜΕΔΕ, αυτό της απόδοσης της περιουσίας που του αναλογεί. Με βάση τη μελέτη που έγινε, προ της απορρόφησης του ΤΣΜΕΔΕ από τον ΕΦΚΑ, το ΤΜΕΔΕ, ανέφερε ο Γιώργος Στασινός, δικαιούται την τριπλάσια περιουσία από αυτή που αρχικά του αποδόθηκε. Όλοι το αναγνωρίζουν αυτό, σημείωσε, αλλά «γιατί δεν το κάνει η κυβέρνηση;». «Μήπως κάποιοι θέλουν πάλι να πάνε αλλού τα χρήματα που έχουν πληρώσει οι μηχανικοί;», αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.

Θηλιά στους μηχανικούς οι ασφαλιστικές εισφορές -Πάνω από το 80% χρωστάει στα ταμεία
To Top