Διατροφή

Τέλος στο χύμα ελαιόλαδο από τα τραπέζια των εστιατορίων

Μόνο ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας στα τραπέζια των ελληνικών εστιατορίων από 1/1/2018

Τέλος στις φιάλες αμφιβόλου καθαριότητας οι οποίες περιέχουν ελαιόλαδο αμφιβόλου ποιότητας και βρίσκονται στα τραπέζια των εστιατορίων –το γνωστό «λαδόξιδο»– βάζει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα απαγορεύεται η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών με ελαιόλαδο στον κλάδο της εστίασης και θα είναι υποχρεωτική η χρήση συσκευασιών μιας χρήσης με επώνυμο προϊόν.

Η παραπάνω ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στις καινούργιες αγορανομικές διατάξεις, στους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), όπως έχουν μετονομαστεί εδώ και λίγα χρόνια, που πρόκειται να εκδοθούν το προσεχές διάστημα. H σχετική δημόσια διαβούλευση επί των νέων ΔΙΕΠΠΥ έχει ολοκληρωθεί από τις 24 Απριλίου 2017, όμως τώρα αναμένεται να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Οι φιάλες που θα χρησιμοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα φέρουν στην ετικέτα όλες τις απαιτούμενες σημάνσεις που έχουν οι συσκευασίες επώνυμου ελαιολάδου. Η χρέωση ή μη στον καταναλωτή θα επαφίεται στη βούληση του ιδιοκτήτη του εστιατορίου. Σημειώνεται ότι για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής υπάρχει ήδη η σύμφωνη γνώμη του κλάδου των εστιατόρων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων ο πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Φραγκάκης τόνισε ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα είναι υποχρεωτική η χρήση από τον κλάδο της εστίασης, συσκευασιών επώνυμου ελαιολάδου μιας χρήσης, καθώς θα απαγορεύεται πλέον η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών. Οι φιάλες που θα χρησιμοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα πρέπει να φέρουν στην ετικέτα όλες τις απαιτούμενες σημάνσεις καθώς και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, που έχουν οι συσκευασίες επώνυμου ελαιολάδου.

Αποδεκτό πλέον μόνο το ελαιόλαδο με ετικέτα και προδιαγραφές

Η ρύθμιση αυτή θα ευνοήσει τόσο τους παραγωγούς, οι οποίοι θα κερδίσουν την υπεραξία του προϊόντος, αλλά και εάν το θελήσουν θα μπορέσουν να προχωρήσουν ακόμη και μόνοι τους στην τυποποίηση μικρών συσκευασιών ιδιωτικής ετικέτας, που θα τα διαθέτουν στη συνέχεια σε εστιατόρια. Η ρύθμιση αυτή όπως τόνισε ο κ. Φραγκάκης θα ευνοήσει ακόμη και τους εγχώριους τυποποιητές ελαιολάδου, που θα προχωρήσουν στην τυποποίηση και διάθεση ενός πολύ μεγαλύτερου όγκου προϊόντος, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση.

Υπολογίζεται ότι ετησίως περίπου 10.000 τόνοι ελαιόλαδο, θα πρέπει να συσκευάζονται και να διατίθενται στα εστιατόρια για κατανάλωση στο τραπέζι.

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση για το ελαιόλαδο έρχεται να ικανοποιήσει με σημαντική καθυστέρηση ένα πάγιο αίτημα των ελαιοπαραγωγών και θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να γίνει.
Είχε εξαγγελθεί και το 2014 από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Καρασμάνη, αλλά τελικώς δεν νομοθετήθηκε ποτέ. Να δούμε τώρα αν θα εφαρμοστεί…

Το χειρότερο για την Ελλάδα είναι ίσως ότι παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται ήδη σε όλα τα άλλα ελαιοπαραγωγά ευρωπαϊκή κράτη και συγκεκριμένα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία από το 2013, στην Ιταλία από το 2014, ενώ πλέον εφαρμόζεται και στην Κύπρο.

Ακούστε τον κ. Φραγκάκη:

Δημοφιλέστερα

To Top