ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος ο ΟΑΕΔ: Μετονομάζεται σε “Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης”

Η εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

Για το νομοσχέδιο «δουλειές ξανά»

“Θέλω να υπογραμμίσω ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, με σκοπό να προαγάγει και να διευκολύνει την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη -και μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση- το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά». Αφορά την μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ -που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης- και τη μετατροπή του σε μηχανισμό περιορισμού της ανεργίας και διευκόλυνσης των ανέργων να βρουν την εργασία που επιθυμούν. Θεσμοθετούνται μια σειρά από παρεμβάσεις, που ξεκινούν από τη λειτουργία του Οργανισμού, περνούν μέσα από τον τρόπο λειτουργίας του Μητρώου των ανέργων και φτάνουν μέχρι το σύστημα κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων.

Αντιμετωπίζονται χρόνιες παθογένειες του ΟΑΕΔ -που συμπεριλαμβάνουν καταχρήσεις και απάτες- και παρέχονται περισσότερα όπλα σε εργαζόμενους και ανέργους. Στόχος είναι η ανάπτυξη από τον Οργανισμό ακόμα πιο κομβικού ρόλου στην αγορά εργασίας και η παροχή περισσότερων και καλύτερων υπηρεσιών τόσο σε πολίτες όσο και σε επιχειρήσεις. Δίνεται, επίσης, έμφαση σε αποτελεσματικές ενεργητικές πολιτικές, που να ανταποκρίνονται στις νέες και διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του περιβάλλοντος εργασίας και της νέας οικονομίας. Τέλος, βασική είναι και η περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής μέσα από τις αλλαγές που κάνουμε.

Στις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου ιδιαίτερα σημαντική είναι η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων αυτών που προβλέπονται και για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Γιατί είναι σημαντική; Γιατί με αυτό τον τρόπο όσοι πληρούν αυτά τα κριτήρια θα μπορούν να έχουν παραμονή στο Μητρώο Ανέργων μετά το πρώτο 12μηνο και ταυτόχρονα να έχουν τη διατήρηση σειράς βοηθημάτων. Κρίθηκε σημαντική η παρέμβαση αυτή καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανέργων που παραμένουν εγγεγραμμένοι επί σειρά ετών, ενώ δηλώνουν υψηλά ετήσια εισοδήματα.

Επιδιώκεται έτσι η καταπολέμηση της απάτης και των καταχρήσεων, καθώς είναι προφανές ότι άνθρωποι, που δεν έχουν ανάγκη, εκμεταλλεύθηκαν τις τρύπες της νομοθεσίας για να εξασφαλίσουν σειρά παροχών, τις οποίες στερούν από εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, από εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας με χαμηλότερα εισοδήματα. Η Κυβέρνησή μας είναι εδώ για να στηρίζει ουσιαστικά και αναβαθμισμένα όσους έχουν πραγματική ανάγκη”.

To Top