Απόψεις

Tασσιόπουλος: Η αγορά δεν είναι μόνη της! Μεταρρυθμίσεις τώρα!

Δώδεκα δισ. ευρώ άμεσα και 24 δισ. ευρώ συνολικά, αν προστεθούν τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα από τα κοινοτικά ταμεία, θα πέσουν ως καύσιμα στη μηχανή της οικονομίας.

Στόχος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως φάνηκε από όσα ο ίδιος είπε στη Βουλή, είναι να μην «παγώσει» η μηχανή της οικονομίας από το απότομο σταμάτημα που της προκάλεσε το πολικό ψύχος, η επιδημία.

Το ποσό των 24 δισ. ευρώ είναι ιλιγγιώδες. Υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ασύλληπτο! Αξίζει να σημειωθεί ότι ποτέ στο παρελθόν μέσα σε τόσο μικρό διάστημα, δεν είχαν πέσει τόσα πολλά λεφτά από τα κρατικά ταμεία στην αγορά!

Για να καταλάβουμε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σε σχέση με τα ποσά, τα πρώτα 10 δις θα πέσουν μέσα στο Μάιο! Καλά διαβάσατε 10 δισ. ευρώ μέσα στο μήνα!

Παρά το δυσθεώρητο ύψος των χρημάτων που θα ριχθούν στην αγορά, με όλους τους τρόπους, κανείς δεν είναι σίγουρος, ακόμα και οι πιο ειδικοί στην οικονομία, ότι αυτά θα φθάσουν για να κινητοποιήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό πάλι την οικονομία.

Δεν είναι σίγουροι οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές από κάθε κλάδο της οικονομίας ότι τα καύσιμα των 12 δισ. τώρα είναι αρκετά, για να κινηθεί η αγορά με λογικές ταχύτητες. Δεν είναι σίγουροι για το πόσο μακριά θα την πάνε. Κυρίως πόσοι από τον παραγωγικό ιστό της χώρας θα μείνουν όρθιοι, θα αντέξουν στη σκληρή δοκιμασία που ακολουθεί.

Το αισιόδοξο, όμως, μήνυμα πέρα από τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς των ειδικών, είναι ότι η αγορά αυτή τη δύσκολη ώρα δεν είναι μόνη της! Στους επιχειρηματίες όλων των βαθμίδων και των κατηγοριών, στους εργαζόμενους, η κυβέρνηση έδωσε τα όπλα που είχε στη διάθεσή της για να πολεμήσουν την μεγάλη απειλή της ύφεσης. Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες και κριτική για τον τύπο των όπλων που έδωσε η κυβέρνηση. Πολλές φορές από αυτήν εδώ τη θέση έχουμε ασκήσει κριτική και προβληματισμό για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόφασή της για τις επιταγές.

Πέρα, όμως, από την κριτική που της ασκείται, πιστώνεται στην κυβέρνηση από την πλειοψηφία των πολιτών, όπως καταγράφεται από τις μετρήσεις όλων των εταιρειών, άμεση αντίδραση και λειτουργία στην οποία προχώρησε βάσει ενός συγκεκριμένου σχεδίου. Ενός σχεδίου βέβαια που η αποτελεσματικότητά του θα μετρηθεί στην πορεία, στην εξέλιξη της μάχης που έχουμε κληθεί όλοι να δώσουμε κατά του αδηφάγου τέρατος της ύφεσης! Ενός σχεδίου που για να πετύχει χρειάζεται και την υπεύθυνη στάση των δυνάμεων της αγοράς.

Μεταρρυθμίσεις τώρα!

Στο τραπέζι της λήψης των αποφάσεων η κυβέρνηση, μαζί με τις υπόλοιπες που έχει λάβει για την καταπολέμηση του κλίματος ύφεσης που μπορεί να δημιουργήσει στρατιές ανέργων, πρέπει αμέσως να βάλει κι ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Χωρίς καθυστέρηση η κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει μέτρα, που έχει υποσχεθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός και τα οποία σκοπό έχουν να απελευθερώσουν την αγορά και την οικονομία από δεσμά κι αγκυλώσεις, που την κρατούν στο παρελθόν. Δεσμά κι αγκυλώσεις που δεν την αφήνουν να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες, που δίνει ο σύγχρονος κόσμος της τεχνολογίας κι όχι μόνο, αλλά και τις δυνατότητες που θα δημιουργηθούν από εδώ και στο εξής στη μετά κοροναϊό εποχή.

Τα μέτρα αυτά μπορούν να αφορούν τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του κράτους, τη βελτίωση της σχέσης του με τον κόσμο των επιχειρήσεων, αλλά και τα ζητήματα που καίνε στην αγορά εργασίας και ευθύνονται σε ένα μεγάλο βαθμό για την ανεργία.

Η ευκαιρία που δίνεται στην κυβέρνηση είναι μεγάλη, για να περάσουν όλα όσα πρέπει να γίνουν για τη φυγή της χώρας προς τα εμπρός. Το πολιτικό κεφάλαιο που έχει αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρέπει και δεν μπορεί να αναλωθεί σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες όπως έχει αποδειχτεί ιστορικά δεν συνεισφέρουν στην πρόοδο, όταν δεν γίνονται για μεγάλα ζητήματα, η επίλυση των οποίων καθορίζει την πορεία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να ρισκάρει το πολιτικό του κεφάλαιο σε συγκρούσεις, για να λυθούν θέματα, που μέχρι τώρα το μικροπολιτικό κόστος δεν άφηνε στους περισσότερους τα περιθώρια να τα αγγίξουν. Θα έλεγε, μάλιστα, κανείς ότι ίσως αυτή τη στιγμή, καθώς οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και οι πολίτες έτοιμοι για αλλαγές, ο πρωθυπουργός αν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, δεν πρόκειται να έχει κόστος, αλλά πολιτικό κέρδος.

Αυτό, όμως, δεν είναι κάτι, που πρέπει να αφορά τον οποιονδήποτε από εμάς. Αυτό που έχει σημασία για όλους μας, για την κοινωνία είναι να προχωρήσουν εδώ και τώρα όλες οι μεγάλες αλλαγές, για τις οποίες όλοι συζητούν, αλλά ελάχιστοι έχουν τη τόλμη να προχωρήσουν. Αν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις τώρα, τα χρήματα που θα δοθούν από τα κρατικά ταμεία θα πέσουν σε μαύρη τρύπα, θα χαθούν!

Ο Γιάννης Τασσιόπουλος είναι διευθυντής του www.xrimaonline.gr

Tασσιόπουλος: Η αγορά δεν είναι μόνη της! Μεταρρυθμίσεις τώρα!
To Top