ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΑΚΙΜ – ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ: Μια πραγματική Ελληνική απόλαυση!


Έξι από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής που συμπράττουν στο δυναμικό συγκρότημα των ΤΑΚΙΜ,
είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν – πραγματικά – απόψε, όσοι βρέθηκαν στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας και ήταν πάρα πολλοί, μεταξύ αυτών και ο Δήμαρχος της πόλης Π. Νίκας, ξεδιπλώνοντας μπροστά τους σε μία άριστη σκηνική παρουσία, το γοητευτικό μουσικό ταξίδι του προσφυγικού Ελληνισμού μέσα στον χρόνο.
Το Καφέ Αμάν Ελληνική απόλαυσις ξαναζωντάνεψε σε μια ξεχωριστή μουσική παράσταση που επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Λάμπρος Λιάβας.

Σταθμοί του ταξιδιού απόψε ήταν τα Γιάννενα με το “Γυαλί-καφενέ”, τα Βαλκάνια με το “Γκρέτζι-Χάνι”, η Πόλη με το “Καζίνο της Δέσποινας” στα Ταταύλα, η Σμύρνη με τις “μπύρες” στην Προκυμαία, αλλά και η Αμερική με τα Καφέ Αμάν του Κατσαρού και της Μαρίκας στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη, αφιέρωμα στους Έλληνες μετανάστες στις Η.Π.Α., από τα τέλη του 19ου αι. έως τη δεκαετία του 1960.

Ένα επικό ταξίδι – περιπέτεια, ένα αδιάκοπο “δούναι και λαβείν” ανάμεσα σε λαούς και πολιτισμούς σε Ανατολή και Δύση.

Σε κάθε μέρος ξεδιπλώνονται συγκινητικές ανθρώπινες ιστορίες, ιστορίες Ελλήνων προσφύγων και μεταναστών που ξεριζώθηκαν από όλα τα μέρη και ταξίδεψαν προς όλες τις κατευθύνσεις, με επίκεντρο τους μεγάλους δεξιοτέχνες, οργανοπαίκτες και τραγουδιστές που σφράγισαν τη μουσική παράδοση του Ελληνισμού, με γνωστά και αγαπημένα κομμάτια.
Μια επιλογή από αντιπροσωπευτικά τραγούδια σε συνδυασμό με ιστορίες-αφηγήσεις, όπου ιδιαίτερο ρόλο παίζουν κάποιες σημαντικές μορφές
τραγουδιστών και μουσικών προσφύγων.

Μία τέτοια υψηλού επιπέδου παράσταση ήταν βέβαιο ότι μόνο το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάταςκαι η ίδια η κυρία Βικτωρία Καρέλια θα μπορούσαν να οργανώσουν και να φέρουν στην πόλη, μία παράσταση που τον Αύγουστο θα παρουσιαστεί και στην Επίδαυρο!

Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Κείμενα – Παρουσίαση Λάμπρος Λιάβας
Σκηνική Επιμέλεια Σοφία Σπυράτου
Αφήγηση Χλόη Μάντζαρη
Οπτικό Υλικό Γρηγόρης Φιλίδης

Οι Τακιμ

TAKIM:
Θωμάς Κωνσταντίνου ούτι, λαγούτο
Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος κλαρίνο
Γιώργος Μαρινάκης βιολί
Πάνος Δημητρακόπουλος κανονάκι
Κώστας Μερετάκης κρουστά
Γιάννης Πλαγιαννάκος μπάσο

Γιάννης Νιάρχος τραγούδι
Κατερίνα Τζιβίλογλου τραγούδι

Συμμετείχε το Χορευτικό του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας

To Top