Τροφή για σκέψη

Ρύπανση στο Μουτελάκη: “Ο ελέφαντας στο δωμάτιο”

ΕΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
Λήψη δειγμάτων για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι ρύπανσης στο ρέμα Μουτελάκη

“Σήμερα Πέμπτη 18-1-2018 και ώρα 12:30 μ.μ. στο γραφείο Αντιπερειφερειάρχη Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας(Δ/νση Δημ. Υγείας , Δ/νση Ανάπτυξης, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας, Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος και Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας), προκειμένου μετά την επαναλαμβανόμενη εμφάνιση του φαινομένου της ρύπανσης στην τάφρο «Μουτελάκη», να εντοπιστούν οι αιτίες αυτής.

Κατά την σύσκεψη αποφασίσθηκαν τα εξής:

1.Να γίνει καταγραφή και αξιολόγηση των στατιστικών στοιχείων εμφάνισης του φαινομένου.
2.Καταγραφή των δραστηριοτήτων αρμοδιότητας της Δ/νσης Ανάπτυξης και Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας(Βιομηχανίες , κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις , ανθρωπογενείς δραστηριότητες κλπ.).
3. Εκ νέου αυτοψία άμεσα και παράλληλα λήψη δειγμάτων, πριν και μετά τις πιθανές πηγές ρύπανσης προκειμένου να εντοπιστεί η προέλευσή της.
Από τα ανωτέρω πιστεύουμε ότι θα προσδιοριστεί η αιτία της ρύπανσης άρα και ο τρόπος αντιμετώπισής της.
Επίσης θα εξεταστούν οι νομικές προϋποθέσεις και δυνατότητες ώστε να ανατίθενται και σε ιδιωτικά διαπιστευμένα εργαστήρια οι δειγματοληψίες.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση της Π.Ε.Μεσσηνίας σχετικά με την αντιμετώπιση της ρύπανσης στο “Μουτελάκη”.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΛΥΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

Το πρόβλημα της ρύπανσης στο συγκεκριμένο ρέμα δεν είναι καινούργιο, συμβαίνει κατά κόρον εδώ και αρκετά χρόνια, και πάντα αυτή την εποχή, με το νερό να παίρνει το γνωστό γκρι χρώμα, άλλοτε γαλακτώδες, και μια διάχυτη δυσοσμία σε όλη τη γύρω περιοχή.

Συσκέψεις επί συσκέψεων κάθε χρόνο, λήψη δειγμάτων, κάθε χρόνο και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι: ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί οι υπεύθυνοι; Έχουν επιβληθεί πρόστιμα για εκτεταμένη και κατ’ εξακολούθηση ρύπανση;
Τώρα θα καταγραφούν οι δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή;
Διαβάζουμε για “καταγραφή και αξιολόγηση των στατιστικών στοιχείων(!) εμφάνισης του φαινομένου (!). Από πότε η ρύπανση ενός ρέματος αποτελεί “φαινόμενο”; Αξιολόγηση των στατιστικών στοιχείων εμφάνισης του “φαινομένου”; Τη στιγμή που διαπράττεται καραμπινάτη ρύπανση, είναι δυνατόν να συζητάμε για τα “στατιστικά στοιχεία του φαινομένου”; Και γιατί πάντα οι συσκέψεις για λήψη μέτρων γίνονται όταν το θέμα λάβει δημοσιότητα;
Επιβάλλεται άμεσα να εντοπιστεί η πηγή της ρύπανσης και να σταματήσει, αλλά και να επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Γιατί δυστυχώς κάθε χρόνο είμαστε θεατές στο ίδιο έργο, που έχει καταντήσει κακόγουστη επανάληψη…με δυσμενείς παρενέργειες στο περιβάλλον.

Υπάρχει “ένας ελέφαντας στο δωμάτιο” και δεν αφορά μόνο την τάφρο Μουτελάκη, αλλά κάθε παραπόταμο της Μεσσηνίας.
Δεν μπορούμε να τον αγνοήσουμε, ούτε να ολιγωρούμε, ούτε να τον στέλνουμε κάθε φορά στις ελληνικές καλένδες, ούτε να ποιούμεν την νήσσαν, γιατί κάθε χρόνο τον βρίσκουμε μπροστά μας. Είναι καιρός να αντιμετωπιστεί από τους αρμόδιους δραστικά το πρόβλημα και να επιβληθούν κυρώσεις.

Μαίρη Περδικέα

Ένα διαρκές έγκλημα στο περιβάλλον
Πριν 2 χρόνια τέτοια εποχή, τα ίδια είχαμε επισημάνει.Άλλαξε κάτι; Δυστυχώς, εν προκειμένω ισχύει η λαϊκή παροιμία “όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει”

Σήμερα Παρασκευή 19/1 παρατηρήθηκε ακριβώς το ίδιο φαινόμενο

Ρύπανση στο Μουτελάκη: “Ο ελέφαντας στο δωμάτιο”
To Top