Μεσσηνιακή Κουζίνα

“Τα πιάτα της Επανάστασης”: Πρόσκληση από το “Μοριάς ’21” στα εστιατόρια της Πελοποννήσου να συμμετάσχουν

Ένα μενού εμπνευσμένο από τις διατροφικές συνήθειες των Αγωνιστών του 1821 με την υπογραφή του chef Λευτέρη Λαζάρου, βασισμένο στην έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του περιοδικού «Γαστρονόμος»

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού ΜΟΡΙΑΣ ’21 προσκαλεί όλα τα εστιατόρια  της Πελοποννήσου να συμμετάσχουν σε μια πρωτοποριακή δράση που θα συναρπάσει τους επισκέπτες και θα αναδείξει την ιστορία και τις γεύσεις της περιοχής.

Σε συνεργασία με τα 5 Επιμελητήρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και με Επαγγελματικούς Συνδέσμους, η δράση με τίτλο «Τα Πιάτα της Επανάστασης» έχει στόχο να ενισχύσει τη βιωματική σύνδεση των επισκεπτών με την εποχή του Αγώνα, μέσω της γαστρονομίας.

Ακολουθώντας τα χνάρια και τις διατροφικές συνήθειες των Αγωνιστών του 1821, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το περιοδικό Γαστρονόμος έχουν συγκεντρώσει τα υλικά και τις γεύσεις εκείνης της εποχής και ο αγαπημένος Chef Λευτέρης Λαζάρου έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο menu 12 συνταγών! Το menu συνοδεύεται από wine pairing με τοπικές ποικιλίες κρασιών που επιμελήθηκε ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης.

Μέσα από 12 video μαγειρικής και αναλυτικές συνταγές, το πρόγραμμα εκπαιδεύει εστιατόρια της Πελοποννήσου στην παρασκευή των συνταγών ώστε, ακολουθώντας τη δική τους δημιουργική προσέγγιση, να εντάξουν τα πιάτα στο menu τους. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ενδεικτικός κατάλογος με τη λογοτύπηση «Τα Πιάτα της Επανάστασης» το οποίο θα είναι διαθέσιμο δωρεάν, σε όλους τους επαγγελματίες εστίασης που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Όσα εστιατόρια ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στην δράση μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα εγγραφής ή να επικοινωνήσουν με τον Συντονιστή Δράσεων του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Διονύση Παπαδάτο, στα τηλέφωνα 27230 28353 & 6949593333 ή στο e-mail dpapadatos@cvf.gr.

Τα εστιατόρια που θα συμμετάσχουν στη δράση θα προβληθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.morias21.com, μπαίνοντας έτσι στο χάρτη δράσεων μιας εξαιρετικά σημαντικής πρωτοβουλίας, ενώ θα ενταχθούν και στη σχετική καμπάνια επικοινωνίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook / Instagram). Παράλληλα, συμμετέχοντας στη δράση, τα εστιατόρια θα λάβουν το αυτοκόλλητο σήμα ΜΟΡΙΑΣ ‘21 – ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ενώ θα λάβουν αντίστοιχη σήμανση και σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε να μπορέσουν να προβάλουν τη συμμετοχή τους και στα δικά τους μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος, μέσα από την ιστοσελίδα του προγράμματος ΜΟΡΙΑΣ ‘21, οι επισκέπτες θα μπορούν να βρουν τα στοιχεία του εστιατορίου και περισσότερες πληροφορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση θα υποστηριχθεί από μία συνολική πανελλαδική καμπάνια επικοινωνίας και πρόγραμμα δημοσιότητας, με ειδικές αναφορές σε όσους συμμετέχουν στη δράση «Τα Πιάτα της Επανάστασης».

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

 

Τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. ανέπτυξαν το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ‘21, μια πρωτοβουλία που προσκαλεί τους απανταχού Έλληνες ν’ ανταμώσουν φέτος στην Πελοπόννησο, για να ζήσουν την ιστορία του τόπου όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία, μέσα από θεματικές διαδρομές και βιωματικές ή διαδραστικές εμπειρίες. Το ΜΟΡΙΑΣ ’21 είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού που, μέσα από 21 θεματικές διαδρομές, συνδέει εμβληματικές πόλεις της Πελοποννήσου, αναδεικνύει την ιστορία του τόπου και τον ρόλο κάθε πόλης στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Οι διαδρομές είναι τριήμερες, πενθήμερες ή επταήμερες και προβάλλουν τα γνωστά και άγνωστα μνημεία κάθε πόλης, ενώ εμπλουτίζονται με 4 άξονες δράσεων που έχουν ως επίκεντρο την Ιστορία, την Τέχνη, την Γαστρονομία και τη Φύση. Την επιστημονική τεκμηρίωση του προγράμματος έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με τον συντονισμό του Καθηγητή Νικόλαου Ζαχαριά και την εποπτεία σε θέματα τεκμηρίωσης του ομότιμου Καθηγητή Θάνου Βερέμη και του Καθηγητή Θανάση Χρήστου. Οι δράσεις του προγράμματος θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται σταδιακά το επόμενο διάστημα. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε εδώ: https://www.morias21.com/

 

“Τα πιάτα της Επανάστασης”: Πρόσκληση από το “Μοριάς ’21” στα εστιατόρια της Πελοποννήσου να συμμετάσχουν
To Top