Επί Σκηνής

Σύσκεψη για το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης για τα ΔΗΠΕΘΕ

Η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου απέστειλε και προς το Δήμο Καλαμάτας σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου και των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, προς διαβούλευση, ώστε να επιτευχθούν πιθανές βελτιώσεις.

Για το λόγο αυτόν πραγματοποιήθηκε σύσκεψη χθες, Τρίτη 27 Μαρτίου 2018, υπό την προεδρία του Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και με τη συμμετοχή της προέδρου της "ΦΑΡΙΣ", Αναστασίας Μπελογιάννη, του σκηνοθέτη και ηθοποιού Φίλιππου Σοφιανού, της σκηνοθέτιδος της Παιδικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕΚ, Αννέτας Παπαθανασίου, της Σοφίας Μποτσέα εκ μέρους του ΣΥΝ-ΕΝΑ Μιχάλης-Τούμπουρος, του ηθοποιού Γιώργου Τσαπόγα που εκπροσωπούσε την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ."Πράματα και Θάματα" και ο διευθυντής της "ΦΑΡΙΣ", Νίκος Φίσκιλης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, "μετά από εκτενή ανταλλαγή απόψεων, αποφασίσθηκε να σταλεί έγγραφο προς την Υπουργό, με βελτιωτικές προτάσεις σχετικά με την προταθείσα προγραμματική σύμβαση. Το σχετικό έγγραφο θα εστιάσει σε αύξηση της χρηματοδότησης από πλευράς ΥΠΠΟ, εφόσον θα πρέπει να ανεβαίνουν 3 παραγωγές ετησίως και κάθε Θέατρο να αναπτύσσει δραστηριότητα σε όλη την Περιφέρεια όπου ανήκει. Θα πρέπει, επίσης, να προσδιορισθεί με ακρίβεια η οικονομική συμμετοχή της Περιφέρειας, σε συνδυασμό με κεντρική δέσμευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Ακόμη, είναι αναγκαίο να ρυθμισθούν με σαφέστερο τρόπο και με ευρύτητα η ενδεχόμενη συνεργασία με επαγγελματικούς θιάσους, οι σχέσεις με τα ερασιτεχνικά σχήματα, καθώς και διοικητικά θέματα.
Αυτονόητο είναι πως ο Δήμος θα καλύπτει τα διοικητικά έξοδα και τις δαπάνες λειτουργίας του Θεάτρου και, πέραν αυτών, θα έχει ίδια συμμετοχή στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης".

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), ήδη από το 2017 έκανε το πρώτο βήμα για την αναμόρφωση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως είναι η επαγγελματική θεατρική δραστηριότητα, η οικονομική στήριξη των Δήμων, η ύπαρξη Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, και οι συνέργειες. Έτσι, προκειμένου να επιτευχθεί ορθολογικότερη κατανομή των ήδη περιορισμένων οικονομικών πόρων του ΥΠΠΟΑ, τα ποσά επιχορήγησης των ΔΗΠΕΘΕ διαφοροποιούνται, σύμφωνα με ένα σύνολο αντικειμενικών κριτηρίων. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2017 το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας έλαβε επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού 46.500 ευρώ.

Σύσκεψη για το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης για τα ΔΗΠΕΘΕ

Δημοφιλέστερα

To Top