ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντονιστικό: Υπάρχουν αρκετές ελλείψεις στην δασοπυρόσβεση

ΑΡΚΕΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ – ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ “ΚΑΛΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΣΕΖΟΝ”

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 23 Μαΐου στο Διοικητήριο η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, με την συμμετοχή όλων των φορέων που την απαρτίζουν, για τον σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των πυρκαγιών.

Η εισαγωγική τοποθέτηση της Ελένης Αλειφέρη

Η τοποθέτηση του κ.Ρουμελιώτη

Επικεφαλής της σύσκεψης ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και συμμετείχαν ο αρμόδιος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Ρουμελιώτης, καθώς επίσης η Περιφερειακή σύμβουλος και συντονίστρια έργου στην Μεσσηνία Αντωνία Μπούζα.

Στο τραπέζι κάθισαν όλοι οι εμπλεκόμενοι εκπρόσωποι των Δήμων της Μεσσηνίας, των Σωμάτων Ασφαλείας του Στρατού και της Αεροπορίας, αλλά και μέλη εθελοντικών ομάδων.

Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκαν και εξετάστηκαν τα σχέδια που αποτελούν και το μνημόνιο ενεργειών του σχεδιασμού και των δράσεων για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων λόγω των δασικών – κυρίως – πυρκαγιών και επισημάνθηκαν τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου τα οποία είναι σημαντικά, και πρέπει άμεσα να επιληφθεί η Περιφερειακή αρχή.

Βελτίωση θέλει το επαρχιακό δίκτυο, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη Μάνη και στο Κακαλέτρι, ενώ ο Διοικητής ζήτησε “να τοποθετηθούν σε κάθε χωριό δυο κρουνοί στην είσοδο και στην έξοδο”.

Η τοποθέτηση της Αντωνίας Μπούζα

Εξαιρετικά χρήσιμες ήταν οι τοποθετήσεις του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Κωνσταντίνου Θεοφιλοπούλου, ο οποίος ζήτησε τη συνεργασία όλων των φορέων αλλά και των πολιτών στο δύσκολο έργο της πυροσβεστικής που ήδη έχει αρχίσει από την 1η Μαΐου και τόνισε για άλλη μία φορά την αυστηρή γενική απαγόρευση που υπάρχει για τις φωτιές στην ύπαιθρο.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν στην πρόληψη και οι περιπολίες από αυτοκίνητα της πυροσβεστικής των δήμων και της Ελληνικής Αστυνομίας για προληπτικό έλεγχο πιθανών μικρών εστιών, ενώ πολύ σημαντική είναι η ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης, σε μόνιμο σταθμό βάσης στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας, εκτός από τα τρία αεροσκάφη πετζετέλ και του ελικοπτέρου που θα νοικιάσει το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

O Διευθυντής Δασών Γιώργος Σωτηρόπουλος

To Top