Yποδομές

Να συνταχθούν μελέτες για τη μεταφορά νερού από την Καλαμάτα στα χωριά της Δυτικής Μάνης ζητά ο Γιαννημάρας από Νίκα και Αγγελή

Τη σύνταξη μελετών για δεξαμενές, αντλιοστάσια και εξωτερικά δίκτυα μεταφοράς του νερού από Καλαμάτα μέχρι τα χωριά του Δήμου Δυτικής Μάνης ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης Τάσο Αγγελή και κοινοποίηση στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ο Δήμαρχος της περιοχής Δημήτρης Γιαννημάρας. Στην επιστολή του, που στάλθηκε σήμερα, αναφέρει τα ακόλουθα:

ΘΕΜΑ: « Υδροδότηση περιοχών Δήμου Δυτικής Μάνης »

Αγαπητέ κύριε πρόεδρε , είναι γνωστά τα σοβαρότατα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζει o Δήμος Δυτικής Μάνης και ιδιαίτερα οι οικισμοί Καρδαμύλη , Νεοχώρι, Προάστιο, Πύργος, Θαλάμες, Ρίγκλια, Πλάτσα, Άγιος Νικόλαος, Νομιτσί, Άγιος Νίκωνας και Τραχήλα. Επίσης είναι γνωστό ότι την εποχή αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα απόληψης νερού από τις πηγές του Αγίου Φλώρου και νέου κεντρικού αγωγού μεταφοράς του στην πόλη της Καλαμάτας. Σκοπός των έργων αυτών , εκτός της αναγκαίας αντικατάστασης , λόγω σοβαρότατων προβλημάτων ,του υπάρχοντος αγωγού , είναι και κάλυψη υπαρχουσών και μελλοντικών αναγκών υδροδότησης στις οποίες περιλαμβάνονται και αυτές του Δήμου μας. Σημειώνω ότι στη μελέτη για το έργο με τίτλο «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ Τ.Κ ΠΗΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ –ΜΕΣΣΗΝΗ» που συντάχθηκε από το γραφείο μελετών «ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΤΣΙΩΝΗ» ύστερα από την από 29-10-2012 σύμβαση μεταξύ του αναδόχου και της ΔΕΥΑ Καλαμάτας , για τον προσδιορισμό της δυναμικότητας του αναφερόμενου αγωγού ελήφθησαν υπόψη και οι απαιτούμενες ποσότητες για την κάλυψη των αναγκών των παραπάνω αναφερόμενων οικισμών του Δήμου μας, με τη σχετική παροχή (ημερήσια αιχμή σχεδιασμού για το έτος 2041) να υπολογίζεται σε 5.540 κυβικά μέτρα /24ωρο.

Επειδή τόσο τα εκτελούμενα έργα όσο και οι σχετικές μελέτες αφορούν στη μεταφορά του νερού μέχρι τα όρια της πόλης της Καλαμάτας , παρακαλούμε θερμά ο φορέας σας να προβεί στην σύνταξη των σχετικών μελετών για τα έργα που θα χρειαστούν για τη μεταφορά του νερού από την Καλαμάτα έως τους παραπάνω οικισμούς (εξωτερικά δίκτυα , δεξαμενές , αντλιοστάσια κλπ.) ώστε συντονισμένα να προχωρήσουμε στην ωρίμανση των σχετικών έργων, την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και ακολούθως στην εκτέλεσή τους προκειμένου ο Δήμος μας να επιλύσει το πρόβλημα υδροδότησής του το συντομότερο δυνατό", καταλήγει η επιστολή του Δ.Γιαννημάρα.

Η ΝΕΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΒΟΥΝΗ ΘΑ ΠΑΕΙ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΝΗ 

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η ΔΕΥΑΚ είναι η διευθύνουσα υπηρεσία που εποπτεύει το εμβληματικό έργο του νέου κεντρικού αγωγού Καλαμάτας, και όχι ο Σύνδεσμος Ύδρευσης, μετά από την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε με τον Σύνδεσμο Ύδρευσης. Επίσης, στα έργα που πρόσφατα έστειλε ο Δήμος Καλαμάτας στο Υπουργείο Εσωτερικών, το Νο1 για ένταξη στο "Αντώνης Τρίτσης" -βάσει της προτεραιοποίησης που έγινε- είναι ακριβώς η νέα δεξαμενή στον Άη Γιάννη Καρβούνη (περιοχή πάνω απο το Στρατόπεδο Παπαφλέσσα),χωρητικότητας  8.300m3, που αναμένεται, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Δήμου Καλαμάτας, να εξυπηρετεί και το Δήμο Δυτικής Μάνης.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει επιπλέον της δεξαμενής, τους απαραίτητους αγωγούς διασύνδεσής της με τα δίκτυα υδροδότησης και τροφοδοσίας από τις πηγές του Πηδήματος καθώς και αντλιοστάσιο για την τροφοδοσία του Δήμου Δυτικής Μάνης. Επομένως, αν ενταχθεί στο ¨Αντώνης Τρίτσης" το έργο έχει προϋπολογισμό 5.250.000 ευρώ και ουσιαστικά θα εξυπηρετεί τις ανάγκες σε νερό 120.000 κατοίκων και επισκεπτών Καλαμάτας, Δυτικής Μάνης, και Μεσσήνης. Από τον Δήμο Καλαμάτας έχει λοιπόν δρομολογηθεί το συγκεκριμένο έργο, όπως κατ' επανάληψη έχει τονίσει τόσο ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, όσο και ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα υδροδότησης ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Από εκεί και πέρα τα δίκτυα που θα φτάνουν από τη νέα δεξαμενή μέχρι τα χωριά της Δυτικής Μάνης, θα έρθουν σε επόμενο στάδιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως μιλάμε για έργα της επόμενης πενταετίας που εκτιμάται ότι θα λύσουν τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης σε συνδυασμό βέβαια και με την αξιοποίηση των νερών που διαθέτει κατά τόπους η περιοχή της Μάνης.

Μαίρη Περδικέα

Να συνταχθούν μελέτες για τη μεταφορά νερού από την Καλαμάτα στα χωριά της Δυτικής Μάνης ζητά ο Γιαννημάρας από Νίκα και Αγγελή

Δημοφιλέστερα

To Top