ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Συνδικάτο για τις απολύσεις στο Elite

Tι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού- Τουρισμού- Ξενοδοχείων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας για για τις εξελίξεις στο ξενοδοχείο Elite

"Το τελευταίο διάστημα στο ξενοδοχείο Elite δρομολογούνται απολύσεις και ανακατατάξεις στο προσωπικό του ξενοδοχείου. Ως δικαιολογία από την εργοδοσία αναφέρεται ότι η επιχείρηση δεν έχει τα κέρδη που θα μπορούσε, ενώ ταυτόχρονα παραδίδει τη διαχείριση στην εταιρία hotelconsulting Chnaris HMDC.

Μέρος αυτού του σχεδίου προβλέπει και το κλείσιμο τμήματος του ξενοδοχείου, ορισμένους μήνες το χρόνο. Αυτή η εξέλιξη παρουσιάστηκε από τις εφημερίδες ως προσαρμογή "στις ανάγκες της εποχής".

Να θυμίσουμε ότι το ξενοδοχείο Elite :

  • παρουσιάζει πληρότητα 100%, μάλιστα προβάλλεται ως πρότυπο για την ανάπτυξη του τουρισμού, στην πόλη που κατά  τα άλλα έχει έλλειψη σε κλίνες.
  • διοργανώνει πολλά συνέδρια και έχει βραβευτεί για αυτό, ως πρότυπο συνεδριακού τουρισμού. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε το περιβόητο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, για το οποίο το ξενοδοχείο έλαβε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό!
  • στην ανακαίνιση που πραγματοποίησε το 2010 πάνω από το μισό κόστος καλύφθηκε από κρατική επιδότηση.

Αυτές οι εξελίξεις είναι η καλύτερη απόδειξη ότι τα κέρδη του εργοδότη δε ταυτίζονται με τον αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα των εργαζομένων, μιας και το συγκεκριμένο ξενοδοχείο δεν είναι η μόνη τέτοια περίπτωση. Οι ζωές και οι ανάγκες των εργαζομένων όμως, δεν μπορούν να εξαρτώνται από τα εκάστοτε σχέδια της εργοδοσίας, ούτε από το αν καλύπτονται οι στόχοι της κερδοφορίας της.

Αποδεικνύεται πόσο έωλη είναι η προπαγάνδα των αστικών επιτελείων στην περιοχή, που καθημερινά λένε ότι με την ανάπτυξη του τουρισμού θα ωφεληθούν όλοι. Κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι μπερδεύουν το μπόι με τη σκιά τους!

Είναι επίσης ανησυχητικό, ότι οι απολύσεις αφορούν εργαζόμενους με χρόνια προϋπηρεσίας, που έχουν συγκροτημένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Είναι προσφιλής τακτική της εργοδοσίας, η αντικατάσταση των "παλιών" εργαζομένων, με νέους φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και την απειλή της απόλυσης, σε μόνιμη βάση.

Οι εργαζόμενοι να οργανώσουν τον αγώνα τους. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα. Το κλίμα αναμονής που καλλιεργεί η εργοδοσία, είναι για να κερδίσει χρόνο, ενώ εμείς δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα. Διεκδικούμε να μη γίνει καμία απόλυση, αντίθετα, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, που θα καλύπτει τις πάγιες ανάγκες λειτουργίας του ξενοδοχείου. Έτσι κι αλλιώς, στη "full season", το μισό προσωπικό και παραπάνω του ξενοδοχείου είναι εποχιακοί.

Απαιτούμε:

  • Καμία απόλυση συναδέλφων μας.
  • Καμία μεταβολή στις συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
  • Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας, αφού με τις απολύσεις, λιγότεροι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να βγάλουν σε πέρας την ίδια δουλειά".

Το Συνδικάτο για τις απολύσεις στο Elite
To Top