ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός στην Καλαμάτα: Πάνω από 600 οι φορείς κορονοϊού, σύμφωνα με τις αναλύσεις στα λύματα

ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

“Εργαστηριακή ανάλυση δείγματος από την είσοδο του Βιολογικού Καθαρισμού της Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε στις 4-5 Μαρτίου 2021, προκειμένου να διαπιστωθεί πιθανή ανίχνευση SARS-CoV-2, στο πλαίσιο των τακτικών εβδομαδιαίων ελέγχων. Το δείγμα ελήφθη στις 3 Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα από τα «Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε.» για λογαριασμό της Δ.Ε.Υ.Α. Καλαμάτας, στο υπ’ αριθμ. 31094088 δείγμα από την είσοδο του Βιολογικού ανιχνεύθηκε αυξημένο ιικό φορτίο SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τα διεθνή μαθηματικά μοντέλα, με τα οποία προσεγγίζεται η συσχέτιση θετικών στον ιό κρουσμάτων και η παρουσία του ιού στα λύματα, λαμβάνοντας υπόψη τον ημερήσιο όγκο των λυμάτων που δέχεται η μονάδα επεξεργασίας, από το εργαστήριο υπολογίζεται αδρά και με μεγάλα ποσοστά αβεβαιότητας ότι υπάρχουν στον εξυπηρετούμενο πληθυσμό περί τους 600 φορείς/ασθενείς”, καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΙΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΣΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Εύλογα λοιπόν κάποιος θα αναρωτηθεί πως γίνεται τα ημερήσια κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ για την περιοχή μας να είναι λίγα, και από την άλλη τα λύματα του Βιολογικού να δείχνουν αυξημένο ιικό φορτίο. Υπάρχει εξήγηση σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους. Η εκτίναξη του ιικού φορτίου στα λύματα του Βιολογικού Καλαμάτας- που το προηγούμενο διάστημα δεν ανιχνευόταν καν ο ιός- μπορεί να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών, είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, χρειάζονται 5 με 7 ημέρες κατά μέσο όρο, για να εκδηλωθεί η νόσος μετά την αρχική μετάδοσή της. Αυτό ακριβώς φαίνεται αυτή τη στιγμή στα λύματα της Καλαμάτας, οπότε το επόμενο διάστημα αναμένεται να φανεί και εργαστηριακά αυτή η αλματώδης αύξηση.

ΕΒΓΑΙΝΑΝ “ΚΑΘΑΡΑ” ΤΑ ΑΠΟΤΕΣΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, οι έλεγχοι στα λύματα γίνονται κάθε εβδομάδα, και μέχρι σήμερα δεν υπήρχε τίποτα ανησυχητικό, αφού τα αποτελέσματα έβγαιναν καθαρά από κορονοϊό. Η απότομη εκτίναξη του ιικού φορτίου προβληματίζει.

Όπως και να’χει είναι ανησυχητικό καθώς αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς, που κυκλοφορούν χωρίς να γνωρίζουν ότι ταυτόχρονα διασπείρουν τον ιό. Απαιτούνται πολλά περισσότερα τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ ωστε να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των κατοίκων της Καλαμάτας που είναι φορείς του ιού και το αγνοούν, αλλά και περισσότερη εγρήγορση από όλους μας ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Μαίρη Περδικέα

 

Διαβάστε και αυτό:

Αυξημένο ιικό φορτίο SARS-CoV-2 στα λύματα 8 πόλεων-“Συναγερμός” για την Κρήτη-Ανησυχία στην Πελοπόννησο

 

Συναγερμός στην Καλαμάτα: Πάνω από 600 οι φορείς κορονοϊού, σύμφωνα με τις αναλύσεις στα λύματα
To Top