ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Συναγερμός” από ΔΕΥΑΚ: Το τελευταίο 24ωρο εντοπίζονται βυτιοφόρα με επιβαρυμένα φορτία!

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΔΕΥΑΚ και ο Δήμος Καλαμάτας, καθώς το τελευταίο 24ωρο εντοπίζονται βυτιοφόρα με επιβαρυμένο φορτίο, 7 με 10 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Οι έλεγχοι που γίνονται κατά την είσοδο των βυτιοφόρων στον Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας είναι εξονυχιστικοί και απ’ ότι φαίνεται αποδίδουν καρπούς, αφού επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί βυτιοφόρα με επιβαρυμένο φορτίο, τα οποία φυσικά δεν γίνονται αποδεκτά, καθώς ο Βιολογικός Καθαρισμός επεξεργάζεται αστικά λύματα και όχι άλλου είδους, πόσω μάλλον επικίνδυνα.

Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα άλλωστε και με πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, τα βυτιοφόρα που εντοπίζονται με επιβαρυμένο φορτίο δεν γίνονται δεκτά από τον Βιολογικό, κρατούνται τα στοιχεία τους και δίνονται στις Αρχές (Αστυνομία και Λιμενικό), που είναι και οι αρμόδιες για να ελέγξουν που θα κινηθούν τα συγκεκριμένα βυτιοφόρα και που θα αδειάσουν το περιεχόμενο, καθώς η νομοθεσία σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπει συγκεκριμένες Μονάδες Επεξεργασίας και είναι πολύ αυστηρή με τους παραβάτες. Από τον Δήμο δεν γνωστοποιείται τι είδους λύματα ήταν αυτά που εντοπίστηκαν, αν πχ ήταν βιομηχανικά, ωστόσο επισημαίνεται ότι το φορτίο τους ήταν επιβαρυμένο ακόμα και 10 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια!

“ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ” ΣΕ ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΟ ΦΟΡΤΙΟ

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρης Βεργόπουλος, ειδοποίησε εγγράφως την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα σχετικά με φορτία βυτιοφόρων, τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά από το Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας προς επεξεργασία. Επρόκειτο για δύο βυτία, με φορτία των οποίων τα βιοχημικά χαρακτηριστικά υπερέβαιναν κατά πολύ (περίπου κατά 7 και 10 φορές, αντίστοιχα, υπέρβαση της αποδεκτής τιμής COD) τα επιτρεπόμενα όρια λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού, ο οποίος – ως γνωστόν – έχει αποστολή να επεξεργάζεται αστικά λύματα.

Επισημαίνεται ότι “για πολλοστή φορά το τελευταίο εικοσαήμερο εντοπίζονται επιβαρυμένα φορτία, κατά τους ελέγχους που ανελλιπώς εκτελούνται”.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, τα Σώματα Ασφαλείας ειδοποιήθηκαν, όπως και στο παρελθόν, ώστε να εξετάσουν πού άδειασαν τα φορτία τους τα συγκεκριμένα βυτιοφόρα, με σκοπό την αποτροπή της μόλυνσης των υδάτων.

Μαίρη Περδικέα

“Συναγερμός” από ΔΕΥΑΚ: Το τελευταίο 24ωρο εντοπίζονται βυτιοφόρα με επιβαρυμένα φορτία!
To Top