ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων: “Κίνδυνος καταστροφής των αρχαίων από τα μηχανήματα για την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής”

“Να προγραμματιστεί άμεσα η αρχαιολογική έρευνα στην πλατεία Υπαπαντής για λόγους προστασίας των αρχαιοτήτων και απόδοσής τους στους πολίτες, κάθε άλλη επέμβαση μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για τις αρχαιότητες και θα πρέπει να αποφευχθεί”, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, υπογραμμίζοντας ότι με εξαίρεση τα Ακοβίτικα, η Καλαμάτα δεν έχει ορατές επισκέψιμες αρχαιότητες με αποτέλεσμα να σχηματίζει κανείς τη λανθάνουσα εντύπωση ότι η ιστορία της πόλης ξεκινά από τον Μεσαίωνα.

Αναλυτικά τι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους για την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής στην Καλαμάτα

 

“Η αναστάτωση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Καλαμάτα έχει δίκαιη βάση και δεν θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους, καθώς σχετίζεται με την πολιτιστική μας κληρονομιά: Μόλις ολοκληρώθηκε διαγωνισμός ανάδειξης αναδόχου για το έργο της ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής. Ωστόσο, στον ίδιο χώρο σύμφωνα με τους ανασκαφείς, Αλέξανδρο Πετρίδη, Ανδρέα Σκιά και Νικόλαο Γιαλούρη, έχουν αποκαλυφθεί από τα τέλη του 19ου αιώνα αρχαιότητες που ταυτίζουν την περιοχή με την αρχαία πόλη των Φαρών. Τα ευρήματα ανάγονται στους γεωμετρικούς, αρχαϊκούς, κλασικούς, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και μεσαιωνικούς χρόνους. Πέριξ της πλατείας τα ευρήματα εκτείνονται χρονολογικά από την Υστεροελλαδική ΙΙΙ μέχρι και τη Μεταβυζαντινή περίοδο.

Τα αρχαία της πλατείας Υπαπαντής είχαν καταχωθεί στο παρελθόν και στην παρούσα μελέτη δεν προβλέπεται καμία αρχαιολογική εργασία, πλην της επίβλεψης. Η αξία των συγκεκριμένων καταλοίπων διαπιστώνεται εύκολα, αφού μεταξύ άλλων παρουσιάζονται τα ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα από τον καθηγητή Π. Θέμελη συμπυκνωμένα και εύγλωττα σε σειρά δημοσιευμάτων του τόσο στον τοπικό τύπο όσο και στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Με την επιχειρούμενη επέμβαση η παρουσία αρχαίων στον χώρο αγνοείται, ωσάν να μην μας ήταν γνωστή! Επιπλέον, στην Καλαμάτα με εξαίρεση τα Ακοβίτικα δεν υπάρχουν αρχαιότητες ορατές και επισκέψιμες. Δημιουργείται έτσι η εντύπωση ότι η ιστορία της πόλης ξεκινά τον Μεσαίωνα.

“Ζητάμε τη συστηματική αρχαιολογική διερεύνηση του χώρου, όπως προβλέπει η αρχαιολογική επιστήμη και όχι στα πλαίσια ενός τεχνικού έργου, υπό την πίεση του χρόνου και με την απειλή καταστροφής των αρχαίων από τα μηχανήματα”

Να προγραμματιστεί άμεσα η αρχαιολογική έρευνα στην πλατεία Υπαπαντής για λόγους προστασίας των αρχαιοτήτων και απόδοσής τους στους πολίτες και στην επιστημονική κοινότητα.

Κάθε άλλη επέμβαση μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για τις αρχαιότητες και θα πρέπει να αποφευχθεί”.

 

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων: “Κίνδυνος καταστροφής των αρχαίων από τα μηχανήματα για την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής”
To Top