ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Σκουρλέτη ο Νίκας για ένταξη της Καλαμάτας στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων

Με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη θα συναντηθεί την Παρασκευή 4 Αυγούστου στις 12.00 ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας στο Υπουργείο στην Αθήνα.

Ο σκοπός της συνάντησης είναι να προβεί στην παράδοση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και συνοδευτικού αποδεικτικού πονήματος για τις γερμανικές θηριωδίες στην Κατοχή , ώστε να ενταχθεί και η Καλαμάτα στο Δίκτυο των Μαρτυρικών Πόλεων της Ελλάδας.

Στο πόνημα καταγράφονται οι περιοχές της πόλης και του Δήμου Καλαμάτας που υπέστησαν βαρύτατες υλικές απώλειες συνεπεία της Κατοχής και ο αριθμός των νεκρών, κατά περίπτωση.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν περίπου ένα μήνα ο ιστορικός και συγγραφέας Νίκος Ζερβής είχε παραδώσει στον δήμαρχο Καλαμάτας στοιχεία και τεκμήρια που είχε συλλέξει από ελληνικά, ιταλικά και γερμανικά αρχεία στο πέρασμα των δεκαετιών, σχετικά με τις θυσίες των προγόνων μας στην περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας κατά τη γερμανική και ιταλική κατοχή.

Ο Παναγιώτης Νίκας τον είχε ευχαριστήσει θερμά για την προσφορά του αυτή και του γνωστοποίησε ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα την αξιοποιήσει, εκδίδοντας σχετικό τόμο, ώστε να τεκμηριωθεί το αίτημα συμπερίληψης της Καλαμάτας στις μαρτυρικές πόλεις της Ελλάδος, σύμφωνα με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ως “μαρτυρικά χωριά και πόλεις” χαρακτηρίζονται στην Ελλάδα χωριά ή πόλεις τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από ξένους εισβολείς ή κατακτητές σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων.

Ο χαρακτηρισμός αυτός γίνεται επίσημα με προεδρικό διάταγμα. Αφορά συχνότερα οικισμούς που έχουν υποστεί καταστροφές την περίοδο της Κατοχής (1941-1944).

ΑΠΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑ Ο ΑΕΤΟΣ ΣΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ ΧΩΡΙΑ


Απο τη Μεσσηνία έχει αναγνωριστεί επίσημα στα μαρτυρικά χωριά ο Αετός, που στις 11 Σεπτεμβρίου 1943 κάηκε και λεηλατήθηκε από τον γερμανικό στρατό ως αντίποινα για την αντιστασιακή δράση των κατοίκων του.

Πλέον με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο Δήμος διεκδικεί την ένταξη της Καλαμάτας στο Δίκτυο των μαρτυρικών πόλεων της Ελλάδας, συνεπεία των δεινών που υπέστη, μεταξύ των οποίων εκτελέσεις αμάχων πολιτών, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Να επισημανθεί ότι οι πόλεις που έχουν αναγνωριστεί ως μαρτυρικές συμπορεύονται με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.Στον Σκουρλέτη ο Νίκας για ένταξη της Καλαμάτας στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων
To Top