ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Στον «κουβά» οι εκτιμήσεις τους, στην κρίση του ελληνικού λαού οι προθέσεις τους”

“Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο βαθιάς σκέψης και προβληματισμού. Επί τέσσερα και πλέον χρόνια, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ελέω ανυπαρξίας σχεδιασμού και προγράμματος από πλευράς τους, παρακολουθούν την κυβερνητική πορεία, αντικρούοντας στείρα τους στόχους που έβαζε κατά καιρούς το κυβερνητικό επιτελείο. Μια σειρά εκτιμήσεων, που η μια μετά την άλλη έπεφταν στο κενό, κάνοντας ακόμα πιο εκκωφαντική την ανυποληψία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τι να θυμηθεί κανείς; Τις αξιολογήσεις που δεν θα έκλειναν σύμφωνα με τους «μόνιμους ιδιοκτήτες της εξουσίας» (Σαμαράς); Την περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019, όταν ζητούσαν την άδεια από τους Ευρωπαίους εταίρους να αλλάξουν το πρόγραμμά τους (Χατζηδάκης); Το 4ο μνημόνιο που, κατά τους ειδικούς της Πειραιώς, βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή και το πάθος τους για να εφαρμοστεί πιστοληπτική γραμμή; Εκείνο το «υβριδικό» μνημόνιο που ζήταγε ο Στουρνάρας; Να θυμηθούμε τον περιβόητο «κόφτη» που πόνταραν όλα τα λεφτά τους υπέρ της εφαρμογής του;
Όπως συμβαίνει πάντα, εδώ και τέσσερα χρόνια, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ για άλλη μια φορά έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Και όπως επίσης συμβαίνει πάντα, δεν βρίσκουν μια λέξη να πουν για την παταγώδη αποτυχία τους να εκτιμήσουν τις καταστάσεις.

Από τη μια, έχουμε μια κυβέρνηση η οποία, με λεπτούς χειρισμούς, δίνει φτερά στην ελληνική οικονομία και αναβαθμίζει τη διεθνή εικόνα της χώρας. Με επιτόκια που ούτε να ονειρευτούν μπορούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ξέρουν μόνο πώς να οδηγούν τη χώρα στη χρεοκοπία και να χρεώνουν τον λαό με μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου κινείται περί το 3%, στα όρια της προ δεκαπενταετίας μετα-ολυμπιακής ευφορίας του 2004-2005. Οπότε επίκειται και νέα επιτυχής έξοδος. Κι ενώ το «μαξιλάρι» των 24,1 δισ. (για λογαριασμό του οποίου δεν υπήρχε καμιά ανάγκη «πιστοληπτικής γραμμής»), παραμένει ακόμη ανέγγιχτο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξαγοράζει πρόωρα το 40% του χρέους προς το ΔΝΤ, εξοικονομώντας για το δημόσιο ταμείο κάπου 150 εκατομμύρια ευρώ. Κίνηση η οποία, πέραν του προφανούς οικονομικού οφέλους, ενέχει και συμβολικό χαρακτήρα.

Στέλνοντας ισχυρό θετικό μήνυμα προς τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και προς τις αγορές, ενώ περιορίζει και τις υποδείξεις του ΔΝΤ στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού οικονομικού ελέγχου.
Από την άλλη, ό,τι μπορούμε να διακρίνουμε από τις κατά καιρούς εκστομίσεις του προέδρου της ΝΔ και ό,τι μας έχει πει ως τώρα είναι το ασφαλιστικό Πινοσέτ, το εργασιακό 12ωρο, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (στους ημετέρους, εννοείται, και με τις ανάλογες μίζες, κατά τα γνωστά). Στην Εκπαίδευση οι μαθητές – «πελάτες» θα πληρώνουν -όσοι μπορούν- στα ιδιωτικά σχολεία .Στην Υγεία, οι ασθενείς θα μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές πληρώνοντας ή στα νοσοκομεία που θα συντηρούνται με… δωρεές! Όσο για τα φάρμακα: Ερρίκος Ντυνάν, ΚΕΕΛΠΝΟ, NOVARTIS και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας από το αμαρτωλό παρελθόν τους.
Η κρίση του ελληνικού λαού θα διαμορφωθεί μέσα από δυο μεγάλες, εκ διαμέτρου αντικρουόμενες πολιτικές. Πολιτικές που θα συγκρουστούν και στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Και αν οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες ψηφίσουν τους δικούς τους… Μητσοτάκηδες, θα ξαναδούμε τους διάφορους Σόιμπλε αλλά και κάποιους Βέμπερ και Σία να αποφασίζουν για τη ζωή μας. Νεοφιλελεύθερες πολιτικές που παίρνουν εντολές από το «διευθυντήριο» υπέρ των λίγων και εις βάρος των πολλών. Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων του λαού πλησιάζει…”

Άρθρο του βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Κωνσταντινέα, όπως δημοσιεύτηκε στο kontranews

“Στον «κουβά» οι εκτιμήσεις τους, στην κρίση του ελληνικού λαού οι προθέσεις τους”
To Top