ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στόχος η ενότητα στο Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια

Εκλογές προετοιμάζεται να διεξάγει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια, αφού έληξε η θητεία της σημερινής διοίκησης του.

Οι εκλογές θα γίνουν στις 11-12 Οκτωβρίου και για πρώτη φορά η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας στο Ασπρόχωμα.
Προηγουμένως αύριο Κυριακή 7/10/18 στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, στη Γενική Συνέλευση των μελών του Σωματείου, θα εκλεγεί η Εφορευτική Επιτροπή.

Ξεχωριστός είναι ο ρόλος του συγκεκριμένου Σωματείου για την πόλη μας αφού πρόκειται για το αρχαιότερο (έτος ίδρυσης 1914) και σε αδιάκοπη λειτουργία, και σίγουρα είναι ένα από τα πιο δραστήρια, ενεργά και πολυπληθέστερα.

Η πορεία της εταιρείας “ΚΑΡΕΛΙΑ” ταυτόχρονα δίνει κύρος και πόντους, όσον αφορά στο άκουσμα και μόνο “Σωματείο εργαζομένων Καρέλια”!

Επόμενο είναι πέρα από τη φήμη, να υπάρχει και η ανάλογη ανταπόκριση από πλευράς συνδικαλιστών και των μελών του Σωματείου. Στα χρόνια της κρίσης και την ώρα που διαλύονταν τα συνδικάτα υπό το βάρος της ύφεσης, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, των λουκέτων στις επιχειρήσεις, οι τρεις συνδυασμοί ενώθηκαν σε έναν, παραμερίζοντας τις προσωπικές μικροδιαφορές ή ιδεολογικές αντιπαλότητες.
Το τιμόνι της προεδρίας παρέλαβε τότε ο Νίκος Παραγγίνης που στην τελευταία του ομιλία στην πρωτοχρονιάτικη γιορτή λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί είχε συγκινημένος τονίσει «ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα Καρελιώτης», παρασύροντας Διοίκηση και εργαζόμενους σε ένα ασταμάτητο χειροκρότημα.

Αυτή ήταν και η ουσία που ένωσε όλους τους εμπλεκόμενους, το συμφέρον της επιχείρησης για το συμφέρον των εργαζομένων. Την ώρα που το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα έβλεπε να γκρεμίζονται το ένα μετά το άλλο τα κεκτημένα τους, οι εργαζόμενοι της ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. εξακολουθούσαν να έχουν bonus στο τέλος της χρονιάς, προσλήψεις νέων εργαζόμενων και άλλες αξιοσημείωτες κοινωνικές δράσεις.
Είναι γνωστά σε όλους τα πρωτοσέλιδα κάθε Πρωτοχρονιάς όπου ο Ανδρέας Καρέλιας στη γιορτή που διοργανώνει το Σωματείο ανακοινώνει μαζί με τα αποτελέσματα των πωλήσεων για τη χρονιά που πέρασε, τις επενδύσεις για την επόμενη και τις «αγιοβασιλιάτικες» παροχές για το σύνολο των εργαζομένων. Ταυτόχρονα μεγάλα ποσά διαθέτει από τα κέρδη της η εταιρεία σε κοινωνικούς φορείς και ιδρύματα αποτελώντας μοναδικό παράδειγμα, αφού τίποτε δεν άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια που η κρίση πλήγωσε ανεπανόρθωτα την κοινωνία μας.

Ακόμα όμως και τα αμιγώς συντεχνιακά θέματα που χειρίζεται το εν λόγω Σωματείο είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτα. Δύο κλάδοι υπέγραφαν όλα αυτά τα χρόνια συλλογικές συμβάσεις και ένας από αυτούς οι καπνοβιομηχανίες. Με ενότητα πρωτόγνωρη για τα συνδικαλιστικά δεδομένα και παρά τις αντιξοότητες το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια στάθηκε όρθιο στηρίζοντας και αξιοποιώντας ευκαιρίες ακόμα και πέρα από τα συνηθισμένα στερεότυπα.

Πέρα από τις παρεμβάσεις που αφορούσαν την καθημερινότητα των εργαζομένων, τα δικαιώματά τους και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας ανέπτυξε πρωτοβουλίες με αποδέκτη τις οικογένειες των μελών του Σωματείου (γιορτές, παιδικά πάρτι, εκδρομές στο εξωτερικό, εκπτωτικές κάρτες) αλλά και την κοινωνία (συνδρομή σε πλημμυροπαθείς Μάντρας, πυρόπληκτους Ματιού, δωρεές σε Άσυλο Ανιάτων, Γηροκομείο και Ειδικό σχολείο της πόλης μας).
Πρόσφατα ανέλαβε και την πρωτοβουλία της ανακαίνισης του προαυλίου χώρου του Ναού των Αγίων Αναργύρων στη συνοικία Πέταλο της Καλαμάτας.
Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι οι προστάτες του συγκεκριμένου Σωματείου.
Στον χώρο αυτό τίμησε με την παρουσία του και τα λόγια του και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.
Είναι δε χαρακτηριστικά όσα ανέφερε ο Μητροπολίτης για την ενότητα του συγκεκριμένου Σωματείου και το ρόλο του στην κοινωνία ακόμα και διεθνές επίπεδο!
«Και τη γιορτή αυτή την τιμούν ιδιαίτερα σήμερα τα μέλη του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια. Ένα Σωματείο που πολλά τώρα χρόνια αντιλαμβάνεται την παρουσία του μέσα στην εταιρεία και τη βιομηχανία όχι απλά σαν ένα όργανο που διεκδικεί δικαιώματα αλλά κυρίως ως ένα μέσο με το οποίο προσπαθεί να αναπτυχθεί μια αρμονική σχέση μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων για αυτό και η εταιρεία αυτή όχι μόνο πανελλήνια αλλά παγκόσμια και διεθνώς απολαμβάνει της τιμής, του σεβασμού, της αξιοπρέπειας και της αξιοπιστίας. Και ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου ακριβώς για αυτό τον αγώνα σας, το να μπορείτε να κατανοείτε ότι η βιομηχανία είναι ο χώρος και ο τρόπος που αποτελεί τη συνέχεια της δική σας οικογένειας και της δικής σας συνέργειας σε αυτό το έργο που επιτελεί. Και γνωρίζετε καλύτερα από μένα και από όλους τους άλλους ότι και η συγκεκριμένη βιομηχανία αντιμετωπίζει και εσάς με έναν ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο.

Και ανταποκρίνεται πολώ μάλλον σε αυτά τα οποία εσείς προσφέρετε με τον καλύτερο τρόπο, μέσα στα πλαίσια της ευπρέπειας, του σεβασμού, της αξιοπρέπειας του ανθρωπίνου προσώπου. Για αυτό λοιπόν πρέπει να συνεχίσετε με τον ίδιο τρόπο να συνεργάζεστε, με τον ίδιο τρόπο να στηρίζετε αυτήν την επιχείρηση, με τον ίδιο τρόπο να γίνεστε συναρρωγοί σε αυτό το έργο και να μην επιτρέψετε σε κανέναν μα σε κανέναν κλείνοντας τα αυτιά σας σε οποιεσδήποτε σειρήνες, οι οποίες επιδιώκουν να αλλοιώσουν και να αμαυρώσουν αυτή τη σχέση, να μην επιτρέψετε λοιπόν να αλλοιώσει και να καταστρέψει αυτή τη σχέση συνεργασίας.

Γιατί μόνο έτσι στον τόπο μας θα μπορέσουμε να ξαναβρούμε το σωστό βηματισμό μας για να ξεπεράσουμε τις κρίσεις και να γίνουμε και πάλι ο καθένας στο τόπο που δραστηριοποιείται, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων του κυρίως μέσα στο χώρο τον οποίο ζούμε, να μπορέσουμε να γίνουμε πάλι παράγοντες ανάπτυξης, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για την ευημερία όλων μας.»

Στόχος η ενότητα στο Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια
To Top