Επιχειρείν

Στο τραπέζι επιδότηση από 1.000 έως 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις εστίασης

«Δώρο» τα πρώτα έξοδα για την εστίαση: Στα «σκαριά» είναι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του enikonomia.gr πρόγραμμα ενίσχυσης εστιατορίων, καφε- μπαρ, κ.ά., το οποίο θα ενεργοποιηθεί μόλις ανάψει το «πράσινο φως» για να ανεβάσουν ρολά οι επαγγελματίες της εστίασης. Τα ποσά τα οποία θα χορηγηθούν από το κράτος θα είναι μη επιστρεπτέα και θα καλύψουν τις δαπάνες που θα γίνουν για την προμήθεια προϊόντων και πρώτων υλών.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στο γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη σχεδιάζεται το πρόγραμμα μέσω του οποίου οι επαγγελματίες της εστίασης θα πριμοδοτηθούν για τα πρώτα τους έξοδα, ώστε να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους και να επαναλειτουργήσουν έπειτα από αρκετούς μήνες αδράνειας. Άλλωστε, όπως λένε οι ίδιοι οι επαγγελματίες «Με το που θα ανοίξουμε την πόρτα του μαγαζιού για να δουλέψουμε, ανοίγουμε την πόρτα και στα έξοδα».

«Επιχορήγηση πρώτων εξόδων» για την εστίαση

Σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις δεν έχει τα απαραίτητα κεφάλαια να «ζεστάνει τις μηχανές» και να πάρει μπροστά και αυτό -σύμφωνα πάντα με τα όσα λένε επαγγελματίες- είναι το μεγάλο «στοίχημα» για την επόμενη μέρα. Ζητούν λοιπόν «επιχορηγήσεις πρώτων εξόδων» και όπως φαίνεται… θα τις έχουν.
Για μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, δηλαδή ανύπαρκτα κεφάλαια κίνησης, κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς: Η πρόταση που έριξαν στο τραπέζι, από τον κλάδο της εστίασης όπου τα μαγαζιά είναι κλειστά εδώ και 5 μήνες, είναι η θεσμοθέτηση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου για κεφάλαιο κίνησης, ως επιχορήγηση, σε ένα εύρος 1.000 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη δυναμικότητα της επιχείρησης. Και επισημαίνουν πως με το «καλημέρα» τα έξοδα θα αρχίσουν να τρέχουν καθώς για να ανοίξει ένα κατάστημα χρειάζεται χρήματα για προμήθειες που θα «χτιστούν» εκ του μηδενός.

Προϋποθέσεις για την επιχορήγηση κεφαλαίου κίνησης

Με βάση αυτή την πρόταση, το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει το πρόγραμμα «επιχορήγησης πρώτων εξόδων», που θα αφορά σε επιχειρήσεις της εστίασης:

Προϋπόθεση για να λάβει κάποιος την ενίσχυση θα είναι να παρουσιάζει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του το 2020 έναντι του 2019. Το ποσοστό της απαιτούμενης συρρίκνωσης τζίρου υπολογίζεται πως θα οριοθετηθεί κοντά στο 30%, όσο είναι και στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών που ετοιμάζεται να «βγάλει στον αέρα» το υπουργείο Οικονομικών.
Το ύψος της «επιχορήγησης πρώτων εξόδων» που θα καλύπτει τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης για την επανεκκίνηση της εστίασης, θα καθορίζεται ως ποσοστό του κύκλου εργασιών που έκανε η κάθε επιχείρηση το 2019, σε συνάρτηση με τα κόστη προμήθειας πρώτων υλών. Το συνολικό ποσό που υπολογίζεται πως θα διατεθεί ίσως ξεπεράσει και τα 300 εκατ. ευρώ.
Στο πρόγραμμα μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ενταχθούν και νεοσύστατες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα όσες θα έχουν κάνει έναρξη εργασιών ως την ημερομηνία προκήρυξης της δράσης.

πηγή:http://www.enikonomia.gr/economy/246305,apokleistiko-doro-ta-prota-exoda-gia-tin-estiasi-ta-posa-kai-oi-d.html

Στο τραπέζι επιδότηση από 1.000 έως 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις εστίασης
To Top