ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Δημόσιο 100.000 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους!

Υπό δημόσιο έλεγχο αναμένεται να περάσουν 100.000 ακίνητα και 500.000 στρέμματα που δεν δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους στο Κτηματολόγιο και ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες μεταβίβασής τους σε όσες περιοχές της χώρας έχουν λήξει οι προθεσμίες.

Ο μεγαλύτερος όγκος των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται στην Αττική. Για ποιους λόγους τα εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες τους.

Ανάµεσά τους διαµερίσµατα, µονοκατοικίες, οικόπεδα και αγροτεµάχια.

Πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται σε 29 προάστια της Αττικής και του Πειραιά, σε Νέο Ψυχικό, Αγία Παρασκευή, Μελίσσια, Μαρούσι, Γλυκά Νερά και αλλού, σε 16 περιοχές του νοµού Θεσσαλονίκης, όπως η Αγία Τριάδα, η Καλαµαριά, το Πανόραµα, η Περαία, η Θέρµη, ο Χορτιάτης, αλλά και σε πυκνοκατοικηµένους νοµούς ανά την Ελλάδα όπως η Αχαΐα, η ∆ράµα, η Αρκαδία, η Αιτωλοακαρνανία κ.ά, καθώς αποτελούν από τις πρώτες περιοχές που περιλαµβάνονται στο πιλοτικό πρόγραµµα του Κτηµατολογίου και η προθεσµία τους έληξε ή λήγει αυτές τις ηµέρες.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, τα ακίνητα αυτά δεν δηλώθηκαν είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους έχουν αποβιώσει, είτε γιατί οι κληρονόμοι τους τα αποποιήθηκαν-επειδή αυτά έφεραν χρέη ή λόγω υψηλού ΕΝΦΙΑ, είτε αφορά ακίνητα όπου οι κληρονόμοι είναι περισσότεροι από έναν και αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψή τους. Υπάρχει βεβαίως και η κατηγορία ιδοκτητών που λόγω ελλιπούς ενημέρωσης δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να τα δηλώσουν στο Κτηματολόγιο, και έτσι χαρακτηρίστηκαν τα ακίνητα ως “αγνώστου κυριότητας”.

ΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας “Real”, το Υπουργείο εξετάζει τρία ενδεχόμενα για το πως θα διαχειριστεί την τεράστια αυτή περιουσία. Αν πρόκειται για άγονες και βραχώδεις εκτάσεις, αυτές θα περάσουν στον έλεγχο των Υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Αν πρόκειται για ακίνητα και εκτάσεις μεγάλης αξίας, τότε θα περάσουν στο Υπερταμείο [Ελληνική Εταρεία Συμμετοχών], προκειμένου να αξιοποιηθούν επενδυτικά. Αν τέλος πρόκεται για ακίνητα μικρότερης αξίας, τότε εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν στους Δήμους εντός των οποίων βρίσκονται ή σε Περιφέρειες, προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον πλέον επωφελή τρόπο.

Πηγή Realnews

Στο Δημόσιο 100.000 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους!
To Top