ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στο διάστημα οι ελιές Καλαμών παράγουν πιο ποιοτικό ελαιόλαδο

Με την Κωδική Ονομασία «ILIADA I» ένα πρωτοποριακό ελληνικό πείραμα έστειλε στο διάστημα ελιές Καλαμών προκειμένου να εξεταστεί το κατά πόσο είναι δυνατή η παραγωγή ελαιολάδου σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Όλα αυτά έγιναν στις αρχές Μαϊου, και τελικά απεδείχθη πως όχι μόνο οι ελιές Καλαμών μπορούν να ελαιοποιηθούν στο διάστημα αλλά παράγουν ακόμα πιο πλούσιο σε πολυφαινόλες ελαιόλαδο.

Ειδικότερα, τον Μάιο του 2019 η εταιρία αεροδιαστημικής Blue Origin εκτόξευσε στο διάστημα τον πύραυλο New Shepard, σε ύψος 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, περιέχοντας ένα πρωτοποριακό πείραμα που αφορούσε την παραγωγή ελαιόλαδου σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Σαν πρώτη ύλη χρησιμοποιήθηκαν οι πασίγνωστες διεθνώς Ελιές Καλαμών.

Οι παράμετροι κατασκευής του «mini-ελαιοτριβείου» ήταν απαιτητικοί, εφόσον έπρεπε να χωρέσει σε κυτίο διαστάσεων 20cm x 10cm x 10cm, ενώ η συνολική διάταξη μαζί με ηλεκτρονικά και ελιές Καλαμών, να έχει συνολικό βάρος κάτω των 500 γραμμαρίων.
Περισσότερο από ένα έτος εργάστηκε η επιστημονική Ομάδα Έργου, με τη συμμετοχή μαθητών από το 4ο και 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, αλλά και από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά.

Περίπου 5ml «ελαιόζουμο» παρασκευάστηκαν σε υψόμετρο 106χμλ, σε συνθήκες μηδενικής βαρυτικής έλξης από τη γη, που αποτελεί το ακριβότερο «ελαιόλαδο» στον κόσμο, αφού το αναλογικό κόστος παραγωγής του αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ ανά λίτρο.

Πέραν κάθε προσδοκίας, ανάλυση υγρής χρωματογραφίας (HPLC) έδειξε αυξημένο επίπεδο συνολικών πολυφαινολών στο ελαιόλαδο που παρήχθη στο διάστημα, έναντι αυτού στην επιφάνεια της γης, με μοναδικά ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ συντελεστή διαφοροποίησης κατά την παραγωγή τους, την έλλειψη βαρυτικής έλξης.

Τα ευρήματα υποστηρίζονται και με ανάλυση Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR).

Ας σημειωθεί πως η εταιρεία ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε., η οποία εργάζεται για την ανάπτυξη γνώσης που θα οδηγήσει σε νέα βελτιωμένα προϊόντα ελιάς και ελαιολάδου για βρώση στη γη,  συμμετείχε ενεργά στο έργο, χρηματοδότησε το κόστος της διαστημικής πτήσης, αλλά και κατασκεύασε το «mini-ελαιοτριβείο» που ζύγιζε λιγότερο από 140gr.

Εμπνευστής και διοργανωτής αυτού του πειράματος ο δρ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος μηχανολόγος μηχανικός, ειδικός στον σχεδιασμό συστημάτων. Μαζί με την εθελοντική ομάδα καθηγητών που αποτελείται από τον καθηγητή Φυσικής Φώτη Ασημακόπουλο , τον Ονούφριο Κωστάκη καθηγητή πληροφορικής και την Καθηγήτριά Φυσικής του 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας, Κωνσταντίνα Παναγάκου και με την συμμετοχή περίπου 25 μαθητών απο το 4ο και 6ο Γυμνάσιο εργάστηκαν για ένα μεγάλο διάστημα για την ολοκλήρωση του πειράματος.

Έτσι, μετά από αλλεπάλληλες δοκιμές στις 2 Μαΐου το πείραμά έφτασε στο διάστημα με το επαναχρησιμοποιούμενο διαστημικό όχημα της Blue Origin, παρέμεινε εκεί για 3,4 λεπτά, όπου διεξήχθη η σύνθλιψη του ελαιοκάρπου.

 

Πηγή https://www.agronews.gr/el/178661/sto-diastima-oi-elies-kalamon-paragoun-pio-poiotiko-elaiolado/

 

Διαβάστε και αυτό:

Eκπ.Μπουγά: Το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο ταξίδεψε στο Διάστημα!

Στο διάστημα οι ελιές Καλαμών παράγουν πιο ποιοτικό ελαιόλαδο
To Top