Το δικό μου Σχολείο

Eκπ.Μπουγά: Το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο ταξίδεψε στο Διάστημα!

ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ρεπορτάζ είχαμε την τύχη να καταγράψουμε σήμερα στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά!

Στις 16:30 ώρα Ελλάδος παρακολουθήσαμε σε απευθείας μετάδοση από το Τέξας της Αμερικής, το πείραμα των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, που συμμετείχαν στη διαδικασία, στέλνοντας μέσα σε δυο δεξαμενές μιας ειδικής κατασκευής έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που “πέταξε” μέσα σε δέκα λεπτά, στα όρια της ατμόσφαιρας με τον πύραυλο της Blue Origin.
Όλη η ομάδα που συμμετείχε στην προετοιμασία και τον σχεδιασμό τα τελευταία 3 χρόνια, παρακολούθησε το ταξίδι σε live streaming στο σχολείο με κομμένη την ανάσα.

Ήταν μια διαδικασία απόλυτα επιτυχημένη που έχει δυο στόχους, όπως εξήγησε ο υπεύθυνος του προγράμματος Γιώργος Κουτσουμπός, καθηγητής στο σχολείο: “πρώτον, να παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά του ελαιόλαδου και ειδικά να εξετάσουμε αν το ελαιόλαδο θα διατηρήσει την υγρή του μορφή από τη στιγμή που θα φύγει από τη Γη. Όλα αυτά θα τα ξέρουμε μετά από 4 ημέρες που θα έρθει το “διαστημικό πακέτο” πίσω στην Καλαμάτα!”
Σημαντική ήταν η βοήθεια της Μαρίας Γκόλια που βρισκόταν στον χώρο της εκτόξευσης στην έρημο “Ελ Πάσο” και ήταν σε απευθείας σύνδεση με το Σχολείο!

Το κουτί με το ελαιόλαδο που ζύγιζε 499 γραμμάρια σε ειδική κατασκευή!


Γνωρίζουμε ότι το νερό δεν διατηρεί την υγρή μορφή στο Διάστημα και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς το ελαιόλαδο συμπεριφέρεται. Επίσης θα διαπιστωθεί η αντοχή του ελαιολάδου ως τρόφιμο.

To «Blue Origin» έχει δημιουργήσει το καινούργιο όχημα Διαστήματος, New Shepard, το οποίο κινείται με πύραυλο κατά την εκτόξευση αλλά και κατά την κάθοδό του. Σκοπός του πειράματος ήταν να δοκιμαστούν οι επιρροές επί των προϊόντων στο Διάστημα.

Ο “Σκορπιός της Στρατόσφαιρας”, ο μικρουπολογιστής των εκπαιδευτηρίων Μπουγά και Ελληνογερμανικής Αγωγής μπήκε μέσα στο κουτί που ταξίδεψε με το Blue Origin μέχρι το διάστημα! Μέτρησε θερμοκρασία, επιτάχυνση, ύψος καθώς και τη διαπερατότητα ποσότητας μεσσηνιακού ελαιόλαδου βρισκόταν στο κουτί

Live από την Αμερική!

To Top