ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα 82 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης

Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή, στόχος της κυβέρνησης είναι το πολυνομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, που θα κρίνει αν θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η τρίτη αξιολόγηση για την εκταμίευση της δόσης και θα ανοίξει το δρόμο της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το πρόγραμμα και την μεταμνημονιακή εποχή. Όλες οι σχετικές διατάξεις θα συγκεντρωθούν την Παρασκευή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να ενσωματωθούν στο πολυνομοσχέδιο.

Η ίδια κοινοβουλευτική πηγή, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το πολυνομοσχέδιο να ψηφιστεί με την επείγουσα ή και την κατεπείγουσα ακόμη διαδικασία, καθώς η ψήφισή του πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

Την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα πρέπει να παρουσιάσει στην συνεδρίαση του EuroWorking Group επαρκή πρόοδο.

Στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου οι υπουργοί Οικονομικών με βάση την θετική εισήγηση του EWG και την έκθεση συμμόρφωσης θα πιστοποιήσουν το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και θα αποφασίσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Το ποσό αναμένεται να κυμανθεί πάνω από τα 5,5 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να φθάσει τα 8,5 δισ. ευρώ.

Το αναθεωρημένο Μνημόνιο εμπεριέχει 82 προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση.
Μεταξύ άλλων με το νέο Μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύεται για:

-Συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων (e-auctions) για τα χρέη προς τις τράπεζες.

-Επέκταση του μηχανισμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στους πλειστηριασμούς που γίνονται από τις φορολογικές αρχές. Η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει e-δημοπρασίες και εάν χρειαστεί, θα αλλάξει νομικές ή διαδικαστικές διατάξεις της αρμοδιότητας της, έως τον Απρίλιο του 2018 (βασικό παραδοτέο).

-Αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα με τη στήριξη του πρώτου και δεύτερου παιδιού και τη μείωση της στήριξης σε τριτέκνους και πολυτέκνους.

-Υλοποίηση εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος των αποκρατικοποιήσεων που αφορούν σε Ελληνικό, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, της Εγνατία οδό, ΟΛΘ, Ελευθέριος Βενιζέλος, ΔΕΗ, αλλά και ΟΤΕ.

-Αλλαγές στο νόμο Κατσέλη ώστε να εισαχθεί ένας μηχανισμός ελέγχου των αιτήσεων αλλά και μείωση του χρονικού διαστήματος εκδίκασης δικαστικά των αποφάσεων.

-Μείωση στα φορολογικά πρόστιμα που επιβάλλονται στο πλαίσιο ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη και τη συνεργασία του φορολογούμενου.

-Να αλλάξουν οι φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων και να καταργηθούν εκείνες που θεωρούνται «αναποτελεσματικές ή άδικες».

-Να επανεξεταστεί το προνομιακό καθεστώς φορολόγησης στη ναυτιλία με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Να εξαλειφθούν οι εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ.

-Να υπάρξει αναθεώρηση του συστήματος τεκμαρτών εισοδημάτων του Κώδικα Φορολογίας

-Να ψηφιστεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018 η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς .

-Μέχρι τον Μάιο να αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές και η φορολογική βάση του ΕΝΦΙΑ εάν είναι απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται ο στόχος των εσόδων (2,65 δισ. ευρώ) προκειμένου να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

-Επανεξέταση της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα έως τον Απρίλιο 2018 και θα εγκρίνει νομοθεσία εάν χρειαστεί μέχρι το Μάιο του 2018.

-Το Μάιο 2018 θα κατατεθεί νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2019-2022 που θα συγκρατεί τις κρατικές δαπάνες στα όρια που προβλέπει η συμφωνία με τον ESM και θα επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% του ΑΕΠ ετησίως.

-Μέχρι τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί όλο το πλέγμα των ασφαλιστικών παρεμβάσεων, ήτοι οι περικοπές στο ΕΚΑΣ και ο επαναϋπολογισμός των κύριων και των επικουρικών συντάξεων.

-Να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων στο Δημόσιο.

Θανάσης Κουκάκης – insider.gr

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα 82 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης
To Top