ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή τα ετοιμόρροπα κτήρια Καλαμάτας και Μεσσήνης-Ερώτηση Λαμπρόπουλου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΜΕΝΔΩΝΗ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ κ.κ. Υπουργούς:

1.Πολιτισμού

2.Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Λήψη μέτρων για διατηρητέα και ετοιμόρροπα κτήρια.

 

Στον Νομό Μεσσηνίας και ιδιαίτερα στις πόλεις της Καλαμάτας και της Μεσσήνης, υπάρχουν πολλά κτήρια ετοιμόρροπα και επικίνδυνα, κάποια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα.

Συγκεκριμένα, μέσα στην πόλη της Καλαμάτας, υπάρχουν 20 διατηρητέα, που ανήκουν σε ιδιώτες, δυο στον Δήμο και περίπου 15, που έχουν παραχωρηθεί από τον Δήμο σε φορείς για αξιοποίηση.

Τα κτήρια αυτά, βρίσκονται σε κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία της πόλης και αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια των διερχομένων πολιτών.

Στην πόλη της Μεσσήνης και στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου ή Δημάρχου Σταύρου Τσούση και Καπετάν Κρόμπα (Ο.Τ.157) υπάρχει ετοιμόρροπη ιδιοκτησία, η οποία αποτελεί άμεση απειλή.  Το κτήριο αυτό έχει κριθεί αρμοδίως, κατ΄επανάληψη  επικίνδυνο, και ενώ δεν έχει καμιά ιδιαίτερη αρχιτεκτονική σημασία, έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο, λόγω της παλαιότητάς του, άνω των 100 ετών.

Το ισόγειο αυτού είναι από λιθοδομή, ο πρώτος όροφος είναι με ξυλοδεσιές και τούβλα, ενώ η στέγη με ξύλα και κεραμίδια.

Σημειωτέον, ότι, για το κτήριο αυτό δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αναπαλαίωσης ή διατήρησης, ενώ είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει, και κανείς δεν ξέρει τι κακό θα προξενήσει.

Παρά το γεγονός, ότι ο Δήμος Μεσσήνης, έχει ζητήσει τον αποχαρακτηρισμό του κτηρίου και την δημιουργία χώρου πρασίνου, οι αρμόδιες υπηρεσίες πολιτισμού κωφεύουν.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Τι προτίθενται να πράξουν, ώστε να χρηματοδοτηθούν Δήμοι, φορείς και ιδιώτες για να προχωρήσουν γρήγορα σε αναστηλώσεις και αξιοποίηση των κτηρίων αυτών, που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα;
  2. Πρόκειται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, για την έκδοση πράξης αποχαρακτηρισμού του κτηρίου στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου ή Δημάρχου Σταύρου Τσούση και Καπετάν Κρόμπα (Ο.Τ.157) του Δήμου Μεσσήνης, ώστε άμεσα να κατεδαφιστεί και να αποτραπεί ο κίνδυνος για τους περαστικούς στο πλέον κομβικό σημείο της Μεσσήνης;
  3. Πως θα υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες ετοιμόρροπων κτηρίων, που δεν είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα, για την κατεδάφιση αυτών;    

                                                                 Ο ερωτών Βουλευτής

                                                             Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος

Στη Βουλή τα ετοιμόρροπα κτήρια Καλαμάτας και Μεσσήνης-Ερώτηση Λαμπρόπουλου
To Top