ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Καλαμάτα ανακοίνωσε το νέο του κόμμα Μ.Ε.Ρ.Α. ο Γιάνης Βαρουφάκης

To όνομα του νέου κόμματος, πολιτικού φορέα του κινήματος Diem25 στην Ελλάδα, γνωστοποίησε από την Καλαμάτα χτες το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο ο Γιάνης Βαρουφάκης. Το κόμμα του ονομάζεται Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜέΡΑ25).

Ηταν μια καλά οργανωμένη προ-συνεδριακή εκδήλωση, με αρκετό κόσμο που ήρθε να ακούσει τον επικοινωνιακό αλλά θεωρητικό ταυτόχρονα πρώην Υπουργό Οικονομικών και ήταν προπομπός της 26ης Μαρτίου, όπου θα διεξαχθεί η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη στην Αθήνα.

«Το κόμμα του DiEM25 στην Ελλάδα βαπτίστηκε από τα μέλη του κινήματός μας, με την συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας, ένα μήνα σχεδόν πριν την Ιδρυτική Συνδιάσκεψη (Δευτέρα 26η Μαρτίου στην Αθήνα). Όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες μας αποφάσεις, στην ψηφοφορία συμμετείχαν μέλη μας απ’ όλη την Ευρώπη. Αυτό άλλωστε είναι το «διαφορετικό» που φέρνει το DiEM25 στη πολιτική ζωή της Ελλάδας και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών: τον αυθεντικά ριζοσπαστικό, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό διεθνισμό που, εντός του κινήματός μας τουλάχιστον, έχει ήδη γίνει πραγματικότητα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά στα 7 σημεία που προτείνει στο Πολιτικό του πρόγραμμα.
Το τρίπτυχό του – όπως ανάφερε – θα είναι το «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ».

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε στην επιλογή του ονόματος:

«- Γιατί «μέτωπο»;

Επειδή η Ελλάδα ασφυκτιά και ερημοποιείται σε μια Ευρώπη που παραπαίει και αποδομείται.
Όσο οι χώρες, όπως η Ελλάδα, ασφυκτιούν, η Ευρώπη θα παραπαίει, ενισχύοντας την ασφυξία της πατρίδας μας
Μόνο ένα πλατύ, συμφιλιωτικό, πανευρωπαϊκό μέτωπο εναντίον της ολιγαρχίας-δίχως-σύνορα, που ευθύνεται για την χρεοδουλοπαροικία της Ελλάδας, μπορεί να δώσει ανάσες στη χώρα, ελπίδα και ανακούφιση στους πολίτες.

– Γιατί «ευρωπαϊκή ρεαλιστική ανυπακοή»;

Επειδή ο μόνος τρόπος να είναι κανείς υπεύθυνος σήμερα είναι να μην υπακούει στις παράλογες πολιτικές που ερημοποιούν την χώρα.
Επειδή ο μόνος τρόπος να επιστρέψει ο σεβασμός στον Κοινοβουλευτισμό, στο Σύνταγμα, στην απλή λογική είναι να τερματιστεί η τυφλή υπακοή «προς τας υποδείξεις» της τρόικας εξωτερικού κι εσωτερικού.

“Οι αυθεντικά ευρωπαϊστές σήμερα αρνούνται να υπακούουν δουλικά στους ανίκανους ψευδο-τεχνοκράτες που, στον βωμό στενών ολιγαρχικών συμφερόντων, καταστρέφουν την Ελλάδα, απαξιώνοντας παράλληλα την Ευρώπη”.

– Γιατί «ΜΕΡΑ»;

Επειδή κουραστήκαμε στην ατελείωτη νύχτα των Μνημονίων (που όλο «τελειώνουν» μονιμοποιούμενα). Και επειδή, άλλωστε, «diem» σημαίνει, στα λατινικά, «μέρα»…

Μετά την 95λεπτη ομιλία – παρουσίαση από τον Γιάνη Βαρουφάκη ακολούθησε διάλογος και ερωτήσεις από το κοινό.

To Top