ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη φυλακή όσοι εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς

Αυτεπάγγελτη δίωξη σε όσους επιτίθενται σε συμβολαιογράφους που διενεργούν πλειστηριασμούς, προκαλώντας τους σωματικές βλάβες, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την τροπολογία που φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, τιμωρείται με τις ποινές που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία για φυλάκιση 6 ή 3 μηνών κατ΄ ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση, όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διάρκεια αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή τους.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας «η σωματική βλάβη θα τελείται εξαιτίας και για λόγους σχετικούς με τον πλειστηριασμό, οποτεδήποτε και οπουδήποτε –ήτοι, χωρίς περιορισμό ως προς τις ώρες ή τον τόπο διενέργειας του πλειστηριασμού.

Οι ρυθμίσεις υπαγορεύονται, όπως αναφέρεται στην τροπολογία Κοντονή, από λόγους υπέρτερου δημοσκιονομικού και δημοσίου συμφέροντος που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσων ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και αφετέρου στην προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς».

Tο συγκεκριμένο θέμα θα προκαλέσει αναταράξεις στον κοινωνικό ιστό, αφού ο Έλληνας είναι ταυτισμένος με την ιδιοκτησία και το “κεραμμύδι”, κατά συνέπεια η απειλή να το απωλέσει – με λάθος χειρισμούς – ίσως προκαλέσει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και έκρηξη με ανυπολόγιστες συνέπειες…

Στη φυλακή όσοι εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς
To Top