ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαμάτα ή Μεσσήνη προτείνει ο Κωνσταντινέας για έδρα της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας

“Οι άσχετοι” και ο “εξωγήινος του Υμηττού”

Τι δήλωσε στη Βουλή ο Μεσσήνιος βουλευτής για την Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία- “Βόμβες” για ύποπτες χρηματοδοτήσεις μελετών

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας δήλωσε σήμερα στη Βουλή κατά την διάρκεια συζήτησης για το νομοσχέδιο με θέμα «Αδειοδότηση Διαστημικών Δραστηριοτήτων, καταχώρηση στο Εθνικό Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων, Ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού & λοιπές διατάξεις»: “Η Μεσσηνία μας δεν μπορεί να λείπει από το προσκλητήριο της Νέας Εποχής σε θέματα Τεχνολογίας. Η ανικανότητα που επέδειξε η αντιπολίτευση το 2013 προς απογοήτευση σύσσωμου του επιστημονικού κλάδου λαμβάνει τέλος με αυτή τη νομοθετική Πρωτοβουλία! Άλλοι βάζουν μελέτες ζωτικής σημασίας για το Κράτος στα συρτάρια και άλλοι θεμελιώνουν την επόμενη μέρα της Χώρας”!, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Κωνσταντινέας.

Ο Πέτρος Κωνσταντινέας ξεκίνησε την ομιλία του με τη θλιβερή διαπίστωση, όπως είπε, οι περισσότεροι βουλευτές να αφιερώνουν 20% του χρόνου της ομιλίας τους στο θέμα για την Ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, “γιατί πιστεύω είναι άσχετοι”, και “στο 80% της ομιλίας τους έκαναν πολιτική σπέκουλα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας και προκάλεσε την έκρηξη της βουλευτή της ΝΔ Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου και άλλων βουλευτών που ζητούσαν επίμονα να ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό “άσχετοι” και να ζητήσει συγγνώμη. Ο Πέτρος Κωνσταντινέας δήλωσε πως πρόκειται για προσωπική του άποψη και δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη. Στη διένεξη παρενέβη ο εκτελών χρέη προέδρου της Βουλής Δημήτρης Καμμένος και τα πνεύματα ηρέμησαν.

“ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΙΚΡΟΔΟΡΥΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ”

“Με την ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού βάζουμε τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη οργανισμών κατασκευής μικροδορυφόρων στη χώρα μας. Ήδη δεκάδες επιχειρήσεις στη χώρα μας δραστηριοποιούνται στη διαστημική βιομηχανία”, δήλωσε ο Πέτρος Κωνσταντινέας. Μάλιστα, η συμφωνία για ίδρυση στην Ελλάδα Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων που σχετίζονται με τη διαστημική τεχνολογία– όπως ήδη υπάρχουν σε 18 χώρες της Ευρώπης- θα δώσει ώθηση στις επιχειρήσεις αυτές και σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Ο Πέτρος Κωνσταντινέας πρότεινε μάλιστα να δημιουργηθούν δύο διοικήσεις της Υπηρεσίας, μία στη Νότια Ελλάδα με θεματολογία και εξειδίκευση στη γεωργία και στην Άμυνα και μία διοίκηση στη Βόρεια Ελλάδα με αρμοδιότητα τις διεθνείς διασυνδέσεις, ώστε τα οφέλη από τη διάχυση να είναι πολλαπλασιαστικά σε όλη τη χώρα.

Τους Δήμους Καλαμάτας ή Μεσσήνης πρότεινε ως έδρες της Διαστημικής Υπηρεσίας, εξηγώντας τη μοναδική στρατηγική γεωπολιτική θέση τους, αλλά και την πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να παρέχει τις ανάλογες εγκαταστάσεις για τη Διαστημική Υπηρεσία στην περιοχή. Ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα για προγράμματα Αεροδιαστημικής.

ΔΙΠΛΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ

Ο Πέτρος Κωνσταντινέας ανέπτυξε την πρότασή του, λέγοντας ότι η Καλαμάτα απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, αναφέρθηκε στη γρήγορη πρόσβαση και άμεση διασύνδεση με τη διεθνή κοινότητα και μέσω του Διεθνή Αεροδρομίου της Καλαμάτας, για το οποίο είπε ότι δρομολογείται διττή αξιοποίησή του με πολιτικό και στρατιωτικό χαρακτήρα.
Ιδανικό σημείο για την ανάπτυξη των διαστημικών εφαρμογών που αφορούν την Άμυνα της χώρας, χαρακτήρισε το αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ.

Τέλος, ο Πέτρος Κωνσταντινέας αναφέρθηκε στην απογοήτευση των επιστημονικών φορέων της χώρας για την αδιαφορία που επέδειξε το 2013 η τότε Κυβέρνηση και σημερινή αντιπολίτευση, όταν “με μικροκομματικά στεγανά έβαλαν στο συρτάρι φακέλλους που αφορούσαν τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό”.

“ΣΑΣ ΕΒΑΖΕ ΕΜΠΟΔΙΑ Ο ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ”

“Είχατε κλειδαμπαρωμένο τον φάκελλο στα συρτάρια σας από τυχόν εμπόδια που σας έβαζε ο εξωγήινος του Υμηττού που είχε δει ο πρόεδρός σας”, δήλωσε αστειευόμενος ο Πέτρος Κωνσταντινέας, καυτηριάζοντας την αβελτηρία και την ολιγωρία της προηγούμενης κυβέρνησης να φέρει σε πέρας και να προχωρήσει στην ίδρυση Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

“ΒΟΜΒΕΣ” ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑ

Στην ολοκλήρωση της ομιλίας του πέταξε τις “βόμβες” ο Πέτρος Κωνσταντινέας, αφήνοντας αιχμές για ύποπτες χρηματοδοτήσεις σε μελέτες από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
“Δεν θέλω να πιστεύω σε ύποπτες χρηματοδοτήσεις μελετών και εργολαβιών, και να πάρετε τον κ. Παπαδόπουλο να σας πει, τι κάνει η Κυβέρνησή μας και τι ζητούσε η Κυβέρνησή σας το 2012 με 2015″…

Μαίρη Περδικέα

To Top