fbpx
Σπιτική πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας
Cook Club

Σπιτική πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας

Το MessiniaLIVE σας προτείνει μια αρωματική σπιτική πορτοκαλόπιτα, για να προσφέρετε ως επιδόρπιο μετά το πασχαλινό γεύμα της Κυριακής. Μετά τα ψητά αρνιά και κατσίκια επιβάλλεται μια γευστική, γλυκιά και αρωματική πορτοκαλόπιτα, για να επισφραγίσει το εορταστικό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα.
Συνοδεύστε τη με παγωτό βανίλια και απογευματινό καφεδάκι.

Υλικά

250 γρ ηλιέλαιο
200 γρ.φρέσκο γάλα
250 γρ. καστανή ζάχαρη
1 κεσεδάκι πρόβειο γιαούρτι( και το στραγγιστό επίσης καλή επιλογή)
χυμός από 2 πορτοκάλια
ξύσμα από 3 πορτοκάλια (ακέρωτα)
15γρ. baking powder
450 gr. φύλλο κρούστας
προαιρετικά μαρμελάδα πορτοκάλι για επάλειψη

Για το σιρόπι:
350 γρ. ζάχαρη
60 γρ μέλι
250 γρ. νερό

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τα 250 γρ. νερό, τα 350 γρ. ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά το μείγμα και στο τέλος αφού αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τα 60γρ. μέλι. Επίσης προσθέτουμε ξύσμα από ένα πορτοκάλι.

Η πορτοκαλόπιτα:

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το γάλα, την καστανή ζάχαρη, το ξύσμα από 2 πορτοκάλια, το γιαούρτι, τον χυμό πορτοκαλιών, το baking powder, και ανακατεύουμε, ώσπου να ομογενοποιηθούν.
Στο μεταξύ έχουμε ανοίξει το φύλλο κρούστας και το έχουμε απλώσει σε ταψί.
Το τοποθετούμε στον φούρνο που προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου, για λίγα λεπτά, έως ότου ξεραθεί. Το παρακολουθούμε ανά διαστήματα έως ότου στεγνώσει και γίνει ξερό.
Το αποσύρουμε από τον φούρνο και το σπάζουμε σε μικρά κομματάκια, ρίχνοντάς τα σταδιακά στο μείγμα που έχουμε ήδη έτοιμο.
Σταδιακά θα πάρει όλο το ξερό φύλλο και θα γίνει ένα πηχτό μείγμα. Ουσιαστικά το φύλλο κρούστας αντικαθιστά το αλεύρι που δεν βάζουμε, δίνει αέρα και κάνει πολύ αφράτη την πορτοκαλόπιτα.

Στη συνέχεια βάζουμε το μείγμα σε ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40 με 45′ ανάλογα τον φούρνο, έως ότου πάρει χρώμα.

Σιρόπιασμα:
Χλιαρή πορτοκαλόπιτα-ζεστό σιρόπι που προσθέτω σταδιακά για να το απορροφήσει το γλυκό. Αν θέλουμε να δώσουμε έξτρα άρωμα και γεύση πορτοκαλιού μπορούμε να αλείψουμε το γλυκό με 2-3 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι που θα ενισχύσει το αρωματικό γευστικό αποτέλεσμα.

Σπιτική πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας
To Top