ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοβαρή επιδείνωση του καιρού

Πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων καλύπτει μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης (Ιβηρική χερσόνησο και δυτική Γαλλία). Από την άλλη, εκτεταμένος αυλώνας βρίσκεται εγκατεστημένος στην Σκανδιναβική χερσόνησο και στην περιοχή της Βαλτικής θάλασσας. Το νοτιότερο τμήμα του τελευταίου έχει ήδη αποκτήσει νοτιότερη τροχιά, έχει έλθει σε επαφή με τα νερά της Μεσογείου (στο ύψος του κόλπου της Γένοβας) και έχει ήδη συντελεστεί κυκλογένεση (δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού).
Το χαμηλό αυτό μέσα στην Κυριακή θα διαγράψει ανατολική-νοτιοανατολική τροχιά και θα επισκεφθεί την χώρα μας, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, τα οποία θα διασχίσουν σχεδόν το σύνολο της χώρας μας επιδεινώνοντας τον καιρό σε αυτήν.

Μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης θα έχει κινηθεί βορειοανατολικότερα, έχοντας αποχωρήσει πλέον από τον ελλαδικό χώρο και ευρισκόμενο στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ από τον Νίκο Σερέτη

Δευτέρα 27/11: Από την αλλαγή της ημέρας, (δηλαδή κοντά στα μεσάνυχτα + – μία ώρα) και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες αναμένονται κατά περιόδους ισχυρές βροχές και καταιγίδες -σε τοπικό επίπεδο δεν αποκλείονται και χαλαζοπτώσεις- στο σύνολο της δυτικής Ελλάδας.Βαθμιαία εξασθένιση των φαινομένων από τότε και έπειτα. Ωστόσο σε τοπικότερο επίπεδο και με ασθενέστερο χαρακτήρα δεν αναμένεται να λείψουν αυτά καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινότερα τμήματα (>1500μ. στα βορειοδυτικά και 1800-1900μ στα υπόλοιπα). Ο υδράργυρος σε πτώση.
Οι μέγιστες τιμές του δεν αναμένεται να ανέλθουν άνω των 11-13oC και οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο αρχικά νοτιοδυτικοί στα 5-6bf στρεφόμενοι γρήγορα σε δυτικούς-βορειοδυτικούς οι οποίοι θα αγγίξουν τα 7-8bf κατά τόπους.

Τρίτη 28/11:Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, πιθανόν να υπάρξει συνέχιση του άστατου καιρού με βροχές και αποραδικές καταιγίδες από το ύψος της δυτικής Στερεάς και νοτιότερα, κατά κύριο λόγο, με τα όποια φαινόμενα να εξασθενούν βαθμιαία από τις πρωϊνές ώρες και να περιορίζονται στα νοτιοδυτικά ώσπου να σταματήσουν.Όσον αφορά τα βορειοδυτικότερα τμήματα τα φαινόμενα θα είναι πολύ πιο τοπικά και λιγότερα κατά την διάρκεια της νύχτας.Χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα (>1000-1100μ στα βορειοδυτικά και >1300-1500μ. στα υπόλοιπα), ενώ πρόσκαιρα στα βόρεια και κυρίως στα ανατολικά τμήματα του νομού Ιωαννίνων, πιθανόν τα προαναφερθέντα υψόμετρα να κατέλθουν και λίγο περισσότερο.Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση κατά 1-2oC σε σχέση με την Δευτέρα, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις αρχικά στα 7bf με γρήγορη εξασθένιση από τις πρωϊνές ώρες στα 5-6bf.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για τη Δευτέρα 27/11/2017 προβλέπεται άστατος.

Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, ενώ θα υπάρξουν ελάχιστα μικρά διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης, ενώ κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες ή καταιγίδες. Μεγαλύτερη πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδων εντοπίζεται τις πρώτες πρωινές-πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι έντονα, με υψηλές ραγδαιότητες. Υπάρχει πιθανότητα για ξαφνική συσσώρευση υδάτων. Επίσης υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης κατά τόπους. Από τις πρώτες απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και αρκετά διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Από τις πρώτες απογευματινές έως και τις απογευματινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή. Από τις πρώτες βραδινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-95%

Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, προς τις πρώτες πρωινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ. Σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας ενδέχεται να πνέουν άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων, με ριπές που ενδέχεται να αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ.

Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

Ας δοθεί η απαιτούμενη προσοχή τόσο από τους πολίτες, κατά την ώρα εκδήλωσης των έντονων καιρικών φσινομένων, όσο και από τους τοπικούς φορείς της εκάστοτε περιοχής, κυρίως, στον τομέα της πρόληψης πιθανών προβλημάτων (π.χ. καθαρισμός φρεατίων).

Μετά από ένα πρόσκαιρο διάλειμμα ενδεχομένως να υπάρξει νέα επιδείνωση του καιρού από την Τετάρτη το βράδυ και από τα βορειοδυτικά με τον καιρό να διατηρείται σε γενικές γραμμές βροχερός κατα περιόδους για το υπόλοιπο της εβδομάδας σε όλα τα δυτικά.

Σοβαρή επιδείνωση του καιρού
To Top