Σωτηρόπουλος: "700 φράγματα υπάρχουν μέσα στον Νέδοντα"
Για 700 φράγματα που υπάρχουν μέσα στο Νεδοντα και λειτουργούν ακόμα, έκανε λόγο ο Διευθυντής Δασών Μεσσηνίας, Γιώργος Σωτηρόπουλος, κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης του Συντονιστικού της Περιφέρειας στο Διοικητήριο Καλαμάτας. Οπως διευκρίνισε, δεν έχουν δυνατότητα συγκράτησης φερτών υλικών γιατί έχουν γεμίσει, ωστόσο αν καθαριστούν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, και να μειώσουν σε ένα βαθμό την ορμή και την ταχύτητα του νερού.
"Καμπανάκι" κινδύνου από τα νεκρά πλατάνια-Δύσκολα θα λυθεί το πρόβλημα
Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε ο Διευθυντής Δασών Μεσσηνίας αναφερόμενος στο πρόβλημα με την ασθένεια των πλατάνων, με τα πλατάνια εδώ και μια 15ετία να νεκρώνουν δίπλα στο ποτάμι σε μεγάλη έκταση, και με το πρόβλημα να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί προς το παρόν.
Αυτοί οι κορμοί σαπίζουν και στη συνέχεια πέφτουν, με αποτέλεσμα όπως είπε να περιμένουμε τα επόμενα 20 και 30 χρονιά κορμούς δέντρων να συνεχίσουν να παρασύρονται από τα νερά του χειμάρρου και να επιπλέουν στον Νέδοντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
"Μεγαλύτερα προβλήματα θα προκαλέσει η εκρίζωση των άρρωστων δέντρων"
Δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα γιατί όπως εξήγησε δεν μπορεί να γίνει εκρίζωση τους γιατί αυτή θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα. Όπως διευκρίνισε η περιοχή είναι δύσκολα προσβάσιμη από μεγάλα μηχανήματα που θα μπορούν να κόψουν τα ξερά και άρρωστα δέντρα, η εκρίζωση των μολυσμένων θα έχει σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες αφού θα αφαιρεθεί ολο το ριζικό τους σύστημα που αυτή τη στιγμή συγκρατεί το έδαφος, αλλά επίσης πολύ εύκολα μπορεί να μεταδοθεί η ασθένεια στα παρακείμενα δέντρα. Οπότε πρόκειται για πρόβλημα για δυνατούς λύτες, αφού ούτε τα φυτοπαθολογικά ινστιτούτα έχουν καταλήξει σε κάποια θεραπεία για τα δέντρα αυτά. "Ο Νέδοντας θα μας δίνει στο εξής επιπλέοντες κορμούς από πλατάνια για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια, αυτό πρέπει να το προσέξουμε".