ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε Σκουρλέτη και Παυλόπουλο το αίτημα για ένταξη της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές πόλεις

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ-ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη είχε σήμερα το πρωί στις 10.30 ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας στο γραφείο του υπουργού στην Αθήνα.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας παρέδωσε στον υπουργό έγγραφο αίτημα, την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σχετικό υποστηρικτικό πόνημα, για τη συμπερίληψη της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές Πόλεις της Κατοχικής περιόδου 1941-1944.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, συμφωνήθηκε να προωθηθεί από πλευράς Υπουργείου ταχύτατα το αίτημα για κατάταξη της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές Πόλεις.
Η διαδικασία περιλαμβάνει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Επιπλέον, με τον Υπουργό συζητήθηκαν και άλλα θέματα ενδιαφέροντος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Στις 13.30, ο Δήμαρχος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Δήμαρχος επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το προαναφερθέν αίτημα του Δήμου Καλαμάτας και την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μαζί με τη σχετική τεκμηρίωση.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ

Το αίτημα του Δήμου Καλαμάτας έχει ως εξής:

«Η Καλαμάτα, κατά την περίοδο 1941-1944, πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος λόγω εκτελέσεων από τις Γερμανικές και Ιταλικές δυνάμεις Κατοχής. Πολίτες της συνελήφθησαν και εκτοπίσθηκαν ως όμηροι ή ως κρατούμενοι σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, εντός και εκτός Ελλάδος, πολλοί εκ των οποίων απεβίωσαν σε καθεστώς πικρής δουλείας, ενώ η πόλη υπέστη μεγάλες ζημίες λόγω καταστροφών κτηρίων, αρπαγής αγαθών και άλλων βαρβάρων πράξεων, στις οποίες προέβησαν οι Ιταλικές και Γερμανικές Δυνάμεις.

Τούτων δοθέντων και σε εφαρμογή της 254/2017 Αποφάσεως του Δημοτικού μας Συμβουλίου, ο Δήμος Καλαμάτας ζητεί τη συμπερίληψη της πόλεως της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές Πόλεις περιόδου 1941-1944, επικαλούμενος το άρθ. 18 παρ. 5 Νόμου 2503/1997.

Τα δεινά που επεσώρευσαν στην Καλαμάτα οι Ιταλικές και Γερμανικές Δυνάμεις Κατοχής, σύμφωνα κυρίως με τα στοιχεία που ευγενώς παρέσχε στο Δήμο μας ο Καλαματιανός ιστοριοδίφης και συγγραφέας σχετικού πολύτομου έργου («ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση») Νίκος Ι. Ζερβής, αλλά και από άλλες ιστορικές πηγές, αποδεικνύουν – πέραν πάσης αμφιβολίας – ότι υπήρξε βαρύς ο φόρος αίματος για την Ελευθερία, που κατέβαλε η Καλαμάτα κατά την περίοδο της Ιταλικής Κατοχής (18 Ιουνίου 1941 – 8 Σεπτεμβρίου 1943) και της δεύτερης Γερμανικής Κατοχής (8 Σεπτεμβρίου 1943 – 5 Σεπτεμβρίου 1944).

Σημειώνεται ότι οι Γερμανικές Δυνάμεις κατέλαβαν την Καλαμάτα στις 29 Απριλίου 1941 και παρέδωσαν τη διοίκηση στις Ιταλικές, στις 18 Ιουνίου του ιδίου έτους.
Η συμπερίληψη της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές Πόλεις συνιστά τη δίκαιη αναγνώριση της θυσίας των εκτελεσθέντων και των δεινών που ο Καλαματιανός λαός υπέστη».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ

Το υποστηρικτικό πόνημα περιέχει συγκλονιστικά ιστορικά ντοκουμέντα από τις θηριωδίες των Γερμανών στην Κατοχή προς τον Καλαματιανό λαό. Δείτε εδώ όλα τα στοιχεία,τις συλλήψεις, τις εκτελέσεις, τα ονόματα των πατριωτών που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Σε Σκουρλέτη και Παυλόπουλο το αίτημα για ένταξη της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές πόλεις
To Top