ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε «σκληρό» lockdown μπαίνει Αργολίδα και Δήμος Σπάρτης

ΚΑΘΟΛΙΚΟ LOCKDOWN ΛΟΓΩ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων στο γειτονικό νομό, που μέσα σε 48 ωρες έφτασε τα 36 κρούσματα, αναμένεται τις επόμενες ώρες, και συγκεκριμένα από τις 06.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης,  η Σπάρτη να μπει σε σκληρό lockdown. Nα υπενθυμίσουμε ότι τα προηγούμενα 24ωρα μπήκαν σε σκληρό lockdown Λέσβος και Βοιωτία, λόγω αιφνίδιας αύξησης των κρουσμάτων. Είναι έκδηλη η ανησυχία στη Λακωνία, για την επιδημιολογική κατάσταση του νομού, καθώς δεν παρουσίαζε μέχρι σήμερα ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

Πριν από λίγο εκδόθηκε και η σχετική απόφαση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που αφορά από τη Λακωνία τον Δήμο Σπάρτης αλλά και και όλο τον Νομό Αργολίδας. Το καθολικό lockdow είναι πολύ αυστηρό, καθώς από τις 6 το απόγευμα θα απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολιτών με μοναδική εξαίρεση όσους εργάζονται, ενώ καλείται η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι κατά τόπους Δήμοι αφενός να φροντίσουν για την προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων σε όσους έχουν ανάγκη, αφετέρου η Αστυνομία να φροντίσει με τις δυνάμεις της να περιφρουρήσει τις περιοχές ώστε να τηρηθούν τα μέτρα. Το καθολικό lockdown θα ισχύσει μέχρι τις 18 Ιανουαρίου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ  ΜΕΤΑ ΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και στο Δήμο Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης, καθώς και τη ραγδαία αύξηση στους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων επτά ημερών και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Επίσης προβλέπεται:

  • H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Πελοποννήσου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Πελοποννήσου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης.
  • H παραπομπή της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών στην τακτική συνεδρίαση της την Παρασκευή 15/1.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από 14 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00 μέχρι 18 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00.

 

Μαίρη Περδικέα

Σε «σκληρό» lockdown μπαίνει Αργολίδα και Δήμος Σπάρτης
To Top