ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λαμπρές οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Νίσυρο-Θερμή υποδοχή της Καλαματιανής αποστολής

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΝΙΚΑΣ ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

ΛΑΜΠΡΕΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (7 ΜΑΡΤΙΟΥ 1948)

Μετά από πολύωρο ταξίδι, πάνω από 20 ώρες, η αποστολή του Δήμου Καλαμάτας έφθασε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης 6 Μαρτίου, στη Νίσυρο.

Η αποστολή είχε ξεκινήσει το μεσημέρι της Δευτέρας με πούλμαν από την Καλαμάτα για Πειραιά και μετά με πλοίο για Κω. Στο νησί έφτασαν στις 06.30 το πρωί της Τρίτης και είχαν την ευκαιρία για 8 περίπου ώρες να περιηγηθούν στην Κω.

Επισκέφτηκαν το δημαρχείο και τον δήμαρχο, Γιώργο Κυρίτση, διάφορα αξιοθέατα του νησιού, όπως ο υπεραιωνόβιος Πλάτανος του Ιπποκράτη κ.α.

Μάλιστα, προς τιμήν της Καλαματιανής αποστολής ο Σύλλογος εν Κω Πελοποννησίων "Θ.Κολοκοτρώνης" και ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Κω "Η Ρούμελη" θα χορέψουν με αυθεντικές φορεσιές, παραδοσιακούς χορούς μαζί με τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, στην πλατεία Ελευθερίας σε εορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στην Καλαμάτα με τίτλο "Η Καλαμάτα 8 Μαρτίου στην Ελευθερίας χορεύει για την Ένωση".

Η επικεφαλής του Δήμου Καλαμάτας, Μαρία Οικονομάκου, μίλησε στο MessiniaLIVE, με τα καλύτερα λόγια για την υποδοχή που τους επεφύλασσαν οι άνθρωποι της Κω και της Νισύρου, που τους έκαναν να ξεχάσουν την κούραση και την ταλαιπωρία του πολύωρου ταξιδιού μετάβασης. "Η φιλοξενία των ανθρώπων της Κω και της Νισύρου είναι απίστευτη. Στη Νίσυρο φιλοξενούμαστε στους Δημοτικούς Ξενώνες, πάνω από τη θάλασσα. Οι άνθρωποι είναι χαμογελαστοί και καλοσυνάτοι".

Να υπενθυμίσουμε ότι, στην αποστολή μετέχουν 3 αιρετοί του Δήμου Καλαμάτας, 22 άτομα από το Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας, 4 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ελληνομνήμονες» και ένας δημοσιογράφος.

Χθες βράδυ οι κάτοικοι της Νισύρου προς τιμήν της Καλαματιανής αποστολής τους παρέθεσαν δείπνο με τοπικά πιάτα και παραδοσιακούς μεζέδες της Νισύρου.

Σήμερα θα γίνουν στο νησί οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 70χρονα της απελευθέρωσης και ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με συμμετοχή εκπροσώπων φορέων από όλα τα Δωδεκάνησα. Μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νίσυρο μεταβαίνει σήμερα και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.
Ήδη στο λιμάνι της Νισύρου έχει καταπλεύσει η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Ιστορική αναδρομή

Τα Δωδεκάνησα που από αρχαιοτάτων χρόνων είχαν σημαντική παρουσία στην ιστορία του ελληνισμού, ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος μόλις το 1947, έχοντας αποτελέσει τον πόθο των Περσών, των Σαρακηνών, των Βενετών, των Σταυροφόρων, των Ιωαννιτών Ιπποτών και των Οθωμανών, στην κατοχή των οποίων ήταν μέχρι και το 1911 και την έναρξη του ιταλοτουρκικού πολέμου. Μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών το 1943, τα Δωδεκάνησα πέρασαν στην Γερμανία και μετά την παράδοση των ναζί, το 1945, στην Μεγάλη Βρετανία.

Στις 10 Φεβρουαρίου 1947 υπογράφηκε στο Παρίσι η Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία, σύμφωνα με την οποία τα Δωδεκάνησα αποδίδονταν στην Ελλάδα, ενώ η Ιταλία υποχρεωνόταν σε αποζημίωση ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ελλάδα. Η τελετή παράδοσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα από τις βρετανικές αρχές έγινε στις 31 Μαρτίου 1947 στη Ρόδο μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. Στις 9 Ιανουαρίου του 1948, με το άρθρο 1 του Νόμου υπ' αριθμ. 518 «Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα» της Δ΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων ορίζεται ότι: «Αι νήσοι της Δωδεκανήσου Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως και Καστελλόριζον, ως και αι παρακείμεναι νησίδες, είναι προσηρτημέναι εις το Ελληνικόν Κράτος από της 28 Οκτωβρίου 1947».
Η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στις 7 Μαρτίου 1948 και το 1955 τα Δωδεκάνησα έγιναν νομός με πρωτεύουσα τη Ρόδο.

Λαμπρές οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Νίσυρο-Θερμή υποδοχή της Καλαματιανής αποστολής

Δημοφιλέστερα

To Top