Τροφή για σκέψη

Με τη σημαία του Δήμου και 1.000 ευρώ στις αποσκευές τους πάνε(;) οι μαθητές στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό!

1.000 ευρώ η συμβολή του Δήμου Καλαμάτας στους μαθητές Μπουγά που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Βελιγράδι

Με 1.000(!) ευρώ σκοπεύει να πριμοδοτήσει ο Δήμος Καλαμάτας την 20μελή αποστολή μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας Νέων-Junior Achievement 2018, ο οποίος θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι από τις 16 έως τις 19 Ιουλίου.

Τα συνολικά έξοδα των 20 μαθητών και των 3 συνοδών καθηγητών τους για τις 4 ημέρες που θα βρίσκονται εκεί φτάνουν τις 13.500 ευρώ. Πρόκειται για έξοδα που περιλαμβάνουν μετάβαση με λεωφορείο από Καλαμάτα στο Βελιγράδι και επιστροφή, [4.500 ευρώ] καθώς και τοπικές μετακινήσεις, διαμονή, διατροφή, συμμετοχή σε υποχρεωτικές εκδηλώσεις, ασφάλιση των μαθητών για όλο το ταξίδι και έξοδα φιλοξενίας των 2 οδηγών [9.000 ευρώ]

Με δεδομένο ότι οι μαθητές και οι γονείς τους αδυνατούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος αυτού του ταξιδιού-586 ευρώ για κάθε μαθητή- προκειμένου η ομάδα των μαθητών της Β’Λυκείου να συμμετάσχει και να παρουσιάσει την πρωτοποριακή εφεύρεσή της με το “έξυπνο κράνος” απευθύνθηκαν στον Δήμο Καλαμάτας, ώστε να συμβάλλει και αυτός στην κάλυψη μέρους των εξόδων μετάβασης και διαμονής τους, προκειμένου να εκπροσωπήσουν επάξια τη χώρα μας. Ταυτόχρονα έχουν απευθυνθεί και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου [έχει δεσμευτεί για 3.000 ευρώ], στο Υπουργείο Μεταφορών και στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Η ανταπόκριση του δημάρχου Καλαμάτας ήταν θετική και μάλιστα τους έδωσε και τη σημαία της πόλης να την έχουν μαζί τους κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, ωστόσο η εισήγηση που έρχεται απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο αφορά στην κάλυψη μόνο 1.000 ευρώ, δηλαδή ούτε δύο μαθητές.

Βεβαίως, δεν είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να καλύψει όλο το ποσό, ωστόσο η συμμετοχή του από τον Δημοτικό προϋπολογισμό με 1.000 ευρώ προκαλεί θυμηδία, όταν μάλιστα τα χρήματα δεν αφορούν σχολική εκδρομή αλλά την επίσημη αποστολή της χώρας μας σε Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας Νέων που με την εικονική τους επιχείρηση τα παιδιά απέδειξαν πως και πρωτοποριακές ιδέες έχουν και αυτές είναι υλοποιήσιμες και προσφέρουν λύσεις σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Για μια εθνική αποστολή μαθητών θα περίμενε κανείς να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή και διάθεση τόσο από τους επίσημους φορείς, όσο και από μεμονωμένους επιχειρηματίες που θέλουν να συμβάλλουν ώστε με την αρωγή τους οι μαθητές, που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας, να μπορέσουν να πάνε στο Βελιγράδι και να συμμετάσχουν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Ήδη δύο επιχειρηματίες της πόλης έχουν στηρίξει έμπρακτα την μαθητική αποστολή, και το παράδειγμά τους μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι-όπως μπορεί ο καθένας- προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες μετάβασης και διαμονής των καλαματιανών μαθητών στο Βελιγράδι.

ΕΤΣΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΙΑ;

Θα περίμενε κανείς και ο Δήμος Καλαμάτας, που είναι και οικονομικά υγιής, να μην είναι τόσο φειδωλός ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση που αφορά στην εκπροσώπηση της χώρας μας. Οι συγκεκριμένοι μαθητές με το “έξυπνο κράνος” πρώτευσαν πανελλαδικά, και η εικονική τους επιχείρηση κέρδισε τις εντυπώσεις και διθυραμβικά σχόλια στα ΜΜΕ. Και οι 20 μαθητές και μαθήτριες δούλεψαν όλη τη χρονιά πάνω σε αυτό το project, στήνοντας την εικονική τους επιχείρηση με όλες τις προδιαγραφές μιας κανονικής επιχείρησης, ανέλαβαν ρόλους και λειτούργησαν όπως μια κανονική επιχείρηση, κάνοντας τα πρώτα τους βήματα στο επιχειρείν.

Πως λοιπόν ως Δήμος επιβραβεύουμε αυτά τα παιδιά; Δίνοντάς τους 1.000 ευρώ και τη σημαία του Δήμου; Η στήριξη πρέπει να είναι έμπρακτη και ουσιαστική για τα παιδιά που αρίστευσαν.
Δεν μπορεί να υπάρχει κονδύλι για την εθιμοτυπία 100.000 ευρώ [γεύματα, εκδηλώσεις, χρυσά κλειδιά της πόλης, επιτιμοποιήσεις, δώρα εθιμοτυπίας, πανηγύρια κλπ] και να μην μπορούν να δοθούν χρήματα για να καλυφθούν τα έξοδα μιας εθνικής αποστολής, από καλαματιανούς μαθητές, σε έναν πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.
Το γεγονός επίσης ότι είναι μαθητές ιδιωτικού σχολείου δεν σημαίνει ότι οι γονείς τους είναι κροίσοι…586 ευρώ για κάθε μαθητή είναι υπόθεση στις μέρες μας για κάθε οικογένεια.

Ο Δήμος πρόσφατα διέθεσε 8.000 ευρώ για την 3η Γαλάζια Νύχτα, ενώ για την Λευκή Νύχτα που προγραμματίζεται για την 1η Σεπτεμβρίου 2018 το κόστος έχει υπολογιστεί στα 10.000 ευρώ.
Ίσως θα μπορούσε ο Δήμος να διαθέτει και ένα ανάλογο κονδύλι για την παιδεία και την επιβράβευση της αριστείας των μαθητών…Δυστυχώς, όμως εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως είμαστε “φθηνοί στ’αλεύρι και ακριβοί στα πίτουρα”, που λέει και ο σοφός λαός.

Η πανελλαδική διάκριση των παιδιών αφορά στην Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2018, δεν θα έπρεπε οι μεσσηνιακές επιχειρήσεις να βοηθήσουν αυτό το “φυτώριο” νέων επιχειρηματιών να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα μας; Με λίγα χρήματα ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να στηρίξει τα παιδιά αυτά να συμμετάσχουν στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας και γιατί όχι να διακριθούν και εκεί!

Μαίρη Περδικέα

Με τη σημαία του Δήμου και 1.000 ευρώ στις αποσκευές τους πάνε(;) οι μαθητές στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό!
To Top