Κορονοιος

Self test: Πόσο εύκολο είναι να το κάνουμε – Θα είναι δωρεάν μία φορά την εβδομάδα για όλους τους Έλληνες

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική του τέστινγκ που παρουσίασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, από 300.000 τεστ την εβδομάδα η Ελλάδα θα φτάσει σε δυνατότητα 10 εκατομμυρίων τεστ εβδομαδιαίως.

Τα τεστ που μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του, στο σπίτι του για τον κορωνοϊό, ρίχνει η κυβέρνηση στη μάχη με την πανδημία, με στόχο αφενός τον έλεγχο της διασποράς, αφετέρου τη διευκόλυνση του ανοίγματος της αγοράς.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη χορήγηση δωρεάν τεστ, που ο καθένας θα μπορεί να προμηθεύεται από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ του. Θα μπορούν να γίνονται το λιγότερα 300.000 τέτοια τεστ κάθε εβδομάδα, με δυνατότητα κάθε πολίτης να κάνει ένα τεστ την εβδομάδα. Ο καθένας θα μπορεί να παίρνει δωρεάν έως τέσσερα το μήνα, ένα για κάθε εβδομάδα. Εκατομμύρια από αυτά τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από τα τέλη του μήνα.

Τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα και θα μπορεί ο καθένας να τα κάνει μόνος του, στο σπίτι του, ελέγχοντας τον εαυτό του και την υγεία του, ενώ δεν θα δηλώνεται σε βάση δεδομένων, όπως γίνεται τώρα με τα rapid και τα μοριακά τεστ. Ήδη, τα συγκεκριμένα self tests χρησιμοποιούνται στη Γερμανία και την Κύπρο, αλλά δεν διατίθενται δωρεάν. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι να χορηγούνται δωρεάν ανά πολίτη τέσσερα το μήνα, αλλά όποιος θέλει θα μπορεί να αγοράζει και επιπλέον.

Ο κάθε πολίτης δικαιούται τέσσερα τεστ δωρεάν κάθε μήνα που θα τα παίρνει απλά επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του, χωρίς να απαιτείται συνταγογράφηση.

Το self-testing, σύμφωνα με αυτά που ήδη κυκλοφορούν σε Γερμανία και Βρετανία, θα μπορεί με εύκολο τρόπο να δείχνει από το σπίτι το αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα.

Από την στιγμή που ο πολίτης, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, θα το προμηθεύεται μέσω της αύλης συνταγογράφησης από τα φαρμακεία , θα μπορεί τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών να λαμβάνει δείγμα με το ειδικό στυλεό που θα υπάρχει στην συσκευασία από τον στοματοφάρυγγα ή ακόμα και το ρινοφάρυγγα και να κάνει το τεστ.

Η συσκευασία θα περιλαμβάνει και τον ειδικό ανιχνευτή του κορωνοϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου αυτό να δείξει το τελικό αποτέλεσμα το οποίο θα είναι είτε θετικό είτε αρνητικό. Σε κάθε περίπτωση το self-testing από την στιγμή που θα κυκλοφορήσει θα λύσει τα χέρια των οικογενειών, έτσι ώστε αν κάποιος μέλος της βρεθεί θετικό να απομονώνεται γρήγορα είτε έχει συμπτώματα είτε όχι.

Δεν είναι ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες των προϊόντων που θα λάβει η Ελλάδα και η διαδικασία για να κάνει μόνος του ο πολίτης το τεστ, ωστόσο, όπως αναφέρει πρόσφατη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), τα τεστ αυτοδιάγνωσης (self testing) θα απαιτούν λήψη δείγματος από τη μύτη ή το λαιμό (μπορεί να είναι ένα επίχρισμα μύτης, σάλιο ή συνδυασμός), να πραγματοποιήσει τη δοκιμή και να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα, τα οποία θα βγαίνουν σε λίγο χρόνο, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα παρέχονται στο κιτ.

Από την στιγμή που ο πολίτης, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, θα το προμηθεύεται από τα φαρμακεία, θα μπορεί τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών να λαμβάνει δείγμα σάλιου με τον ειδικό στυλεό που θα υπάρχει στην συσκευασία από το στόμα και να κάνει το τεστ.

Η συσκευασία περιλαμβάνει τον ειδικό ανιχνευτή του κορωνοϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου αυτό να δείξει το τελικό αποτέλεσμα.

Πώς λειτουργούν
Σύμφωνα με οδηγίες του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, οι λωρίδες που υπάρχουν στο κουτί των self test περιλαμβάνουν αντισώματα αντιγόνου που ενεργοποιούν κάποιο συγκεκριμένο ένζυμο.

Στην περίπτωση που το τεστ κορωνοϊού βγει θετικό, τότε θα παράξει μια εμφανή χρωστική.

Η ακρίβεια διάγνωσης του τεστ άγγιξε το 71%. Τα τεστ έγιναν σε 60 πολίτες που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό με την πραγματοποίηση PCR (μοριακού) τεστ.

Γαλλική εταιρεία που σκοπεύει να διοχετεύσει τέτοια rapid test αυτοδοκιμής στη χώρα, αναφέρει πως προκειμένου να πραγματοποιηθεί το τεστ, ο πολίτης θα πρέπει να εισάγει μια μπατονέτα ως 3 με 4 εκατοστά στη ρινική κοιλότητα και να την περιστρέψει πέντε φορές πριν την αφαιρέσει. Στη συνέχεια, αναμειγνύει το δείγμα με το υγρό που παρέχεται στο kit και αναμένει το αποτέλεσμα.

Τα self test χρησιμοποιούνται ήδη στη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και την Αυστρία. Η γαλλική εταιρεία που έχει αναπτύξει τα τεστ αυτά, υποστηρίζει πως η αποτελεσματικότητα των τεστ μπορεί να φτάσει το 95% σε συμπτωματικούς ασθενείς, ενώ μειώνεται στο 50% με 60% για ασυμπτωματικούς φορείς.

Self test: Πόσο εύκολο είναι να το κάνουμε – Θα είναι δωρεάν μία φορά την εβδομάδα για όλους τους Έλληνες [βίντεο]

Δημοφιλέστερα

To Top