ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σειρά μέτρων δρομολογεί η κυβέρνηση για την απορρόφηση των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες

Σ. Κεδίκογλου: Απαιτείται ενίσχυση της εθνικής μας αυτάρκειας σε ενέργεια και πρωτογενή τομέα

Απαιτείται η ενίσχυση της εθνικής μας αυτάρκειας σε όλους τους τομείς, στην ενέργεια και στον πρωτογενή τομέα, επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Parapolitika 90,1 FM και στη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

«Αν έχει βγει ένα συμπέρασμα από αυτές τις αλλεπάλληλες κρίσεις και από τον πόλεμο στην Ουκρανία η λέξη-κλειδί είναι “αυτάρκεια”», συμπλήρωσε ο κ. Κεδίκογλου και σημείωσε ότι κατόπιν επίπονων διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με την Ε.Ε., αναγνωρίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης  του πρωτογενούς τομέα. «Πλέον με μια σειρά μέτρων προσπαθούμε να απορροφήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, την αύξηση του κόστους παραγωγής», τόνισε.

Όπως εξήγησε, «Από τον Οκτώβριο του 2021 διαπιστώθηκε ένα ράλι των τιμών του φυσικού αερίου. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η Ρωσία σχεδίαζε την εισβολή της και τον τρόπο που θα έπληττε τη Δύση πολύ νωρίτερα. Διαπιστώθηκε από τον περασμένο Νοέμβριο μια μεγάλη ανατίμηση της αμμωνίας, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή της πολύ φυσικό αέριο, κατά 400%. Αυτό συμπαρέσυρε τις τιμές των λιπασμάτων και με τη σειρά τους τα λιπάσματα συμπαρέσυραν το κόστος παραγωγής του πρωτογενούς τομέα».

Ερωτηθείς για το θέμα των παρακολουθήσεων, δήλωσε ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει ό,τι απαιτείται, ώστε να μη μείνουν σκιές. «Δεν θέλω να συμμετάσχω σε αυτό το γαϊτανάκι της αντιπολίτευσης, που προσπαθεί να μπλέξει νόμιμες επισυνδέσεις με κακόβουλα λογισμικά, τα οποία δεν ξέρουμε σε ποιων τα χέρια βρίσκονται, που υπήρχαν από την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να το μετατρέψει από κακούργημα πλημμέλημα. Όλες αυτές οι σκιές θα διαλευκανθούν από τη Δικαιοσύνη. Για τη Δικαιοσύνη δεν υπάρχουν απόρρητα, η Δικαιοσύνη αυτά που πρέπει θα τα βρει».

Όσο για το σχέδιο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, ο Υφυπουργός υπενθύμισε ότι ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 350 εκατ. €. και ότι υλοποιούνται έργα υποδομής τα οποία έπρεπε να είχαν γίνει δεκαετίες πριν.  «Ξεκινάει ο περιφερειακός της Χαλκίδας και εκπονείται η μελέτη για τον βόρειο οδικό άξονα», κατέληξε.

Συνάντηση Σ. Κεδίκογλου με μυδοκαλλιεργητές για την επίλυση προβλημάτων του κλάδου

Τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου των μυδοκαλλιεργητών, συζήτησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου με εκπροσώπους από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Μυδοκαλλιεργητών –Οστρακοκαλλιεργητών (Σ.Ε.ΜΥ.Ο.)

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνάντησης, υπήρχε εποικοδομητικός διάλογος, εκφράστηκαν απόψεις καθώς και προτάσεις προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα ζητήματα που απασχολούν τον τομέα της εκτροφής του συγκεκριμένου είδους.

Ειδικότερα, εξετάστηκαν θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και η παραγωγή και η ασφάλεια των μυδιών κατά τη διάθεσή τους στην αγορά. Κατά τη συζήτηση, διαπιστώθηκε ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή και οι τυχόν δυσλειτουργίες του συστήματος έλεγχου επιλύθηκαν.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Αναστάσιος  Δραγάνης και οι επαγγελματίες παραγωγοί, κ.κ. Κωνσταντίνος Κουτσοφιός, Κωνσταντίνος Βερβίτσης και Κωνσταντίνος Κουτούπας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, κ. Σπύρος Ντουντουνάκης και η Προϊσταμένη του Τμήματος Αλιευμάτων, Γάλακτος και λοιπών Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, κα. Διονυσία Μίντζα.

Σειρά μέτρων δρομολογεί η κυβέρνηση για την απορρόφηση των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες
To Top