Απόψεις

ΣΔΙΤ: Το παραμύθι που κρύβει επιμελώς το δράκο

Ο δήμαρχος Καλαμάτας με πρόταση του τελευταία επιλέγει την κατασκευή σχολείων και άλλων δημόσιων κτηρίων με την διαδικασία ΣΔΙΤ.

Με λίγα λόγια η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα κρύβει πολλά και στην ουσία εκχωρεί σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους την κατασκευή δημόσιων σχολικών μονάδων με πολύ μεγάλο κόστος που σχετίζεται με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού που υπάρχουν σήμερα και που φυσικά πάνω από όλα εξυπηρετεί τους δανειστές μας, αφού μπορούν οι εργολάβοι επενδυτές, μέσα από το πακέτο Γιουνκερ που σχεδιάσθηκε για τέτοια έργα, να έχουν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή τράπεζα αλλά και σίγουρο εργολαβικό όφελος.

Όλα αυτά με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, κάτι που οι συνηθισμένοι κατασκευαστές και εργολάβοι δεν είχαν αλλά και δεν μπορούν να έχουν. Στην ουσία θα πληρώνουμε ένα πολύ υψηλό ενοίκιο που θα κυμαίνεται από 40.000 έως 160.000 ευρώ ανά σχολική μονάδα, για 25 έτη περίπου. Δηλαδή θα πληρώνουμε ενοίκιο στο ίδιο μας το σπίτι.

Όλα αυτά γιατί «λέγεται» ότι υπάρχει αδυναμία χρηματοδότησης από τις δημόσιες επενδύσεις. Όμως αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας, αντί να μειώνονται να αυξάνονται. Και ποιος θα πληρώνει περισσότερους φόρους για αυτές τις υποχρεώσεις; Προφανώς ο δημότης Καλαμάτας και Έλληνας φορολογούμενος.

Σημειώτεον ότι αυτό το ΣΔΙΤ δεν ανήκει στα ανταποδοτικά, αυτά δηλαδή που μπορούν να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας ή λύνουν προβλήματα. Όπως για παράδειγμα κατασκευή σε νέους χώρους στάθμευσης που έχουν έσοδα και ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των εργολάβων από τη διαχείριση τους.

Περιττό να επισημάνουμε ότι οι ανάγκες σε σχολεία ύστερα και από τη στασιμότητα που παρουσιάζει το δημογραφικό στη χώρα μας, καθώς επίσης και οι ανάγκες σε χώρους άθλησης, μάλλον χρειάζονται καλύτερη διαχείριση και αναμόρφωση παρά νέα έργα. Με όλα αυτά παρατείνουμε την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα και δυσκολεύουμε την Ελλάδα να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο. Οι δε πολίτες πρωτίστως ενδιαφέρονται για δωρεάν παιδεία και εργασία και μετά για άδεια σχολεία και χώρους άθλησης επαγγελματικών ομάδων, που θα τα διαχειρίζονται ιδιώτες.

Μιχάλης Αντωνόπουλος,
Δημοτικός Σύμβουλος με την Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών

ΣΔΙΤ: Το παραμύθι που κρύβει επιμελώς το δράκο
To Top