ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς – Νίκας: Η χειραψία που “γιάτρεψε” τα πολιτικά τραύματα

ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΝΔ

Μία εικόνα χίλιες λέξεις” λέει μία παλιά κινεζική παροιμία και αυτό ακριβώς ήταν που ζήσαμε σήμερα το πρωί στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, όταν ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε και χαιρετήθηκε με τον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα – παρουσία αυτοδιοικητικών στελεχών, φίλων και συνεργατών τους- επιβεβαιώνοντας τις τελευταίες προσεγγίσεις που είχαν γίνει τόσο σε κεντρικό επίπεδο του κόμματος όσο και από κάποια τοπικά στελέχη που “έφτιαχναν το κλίμα”.

Πράγματι σημειώθηκε μία πολιτική προσέγγιση και φυσικά υπήρξε και η αναμενόμενη αμηχανία μεταξύ τους, κι αυτό γιατί κατά το παρελθόν έχουν ειπωθεί και έχουν συμβεί διάφορα γεγονότα και περιστατικά πού είχαν απομακρύνει τους δύο άντρες σε μεγάλο βαθμό και διάφοροι κύκλοι αλλά και οι ίδιοι, συντηρούσαν αυτή την απόσταση.

Να επισημάνουμε ότι την κίνηση και την προσέγγιση την έκανε ο δήμαρχος Καλαμάτας οποίος δεν συναντήθηκε στο γραφείο του στο δημαρχείο με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά ήρθε στην πλατεία για να έχει μία ευγενική φιλοφρόνηση και μια επαφή, χάριν οικοδόμησης αρμονικών σχέσεων, με απώτερο σκοπό αυτή η κίνηση να επαναφέρει μία αρμονική συνύπαρξη και όσο το δυνατόν μία εμπιστοσύνη για τα πολιτικά μελλούμενα… Είχαμε γράψει και πρόσφατα ότι όλες οι επιλογές της ΝΔ στη Μεσσηνία θα έχουν την έγκριση και την σφραγίδα Σαμαρά.

Τοποθετώντας την συγκεκριμένη συνάντηση στις πραγματικές της διαστάσεις, ας μην μετατρέπουμε “τον ψύλλο σε κάμηλον”, αλλά σίγουρα είναι μία καλή αρχή και μία καλή ένδειξη ότι οι δύο πολιτικοί άνδρες θα βαδίσουν πλέον στον ίδιο δρόμο της συνεργασίας και της προσέγγισης, με γνώμονα το πολιτικό όφελος της Νέας Δημοκρατίας και την ευκολότερη κατάκτηση της εκλογικής νίκης.

Η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στην πόλη της Καλαμάτας μόνο τυχαία δεν ήταν και οπωσδήποτε έχει και έναν συμβολισμό για τον απλό κόσμο και ψηφοφόρο και όχι τόσο για την ουσία, αφού η η προσέγγιση αυτή δεν αποτελεί ούτε “χρίσμα”, ούτε “άφεση αμαρτιών” ούτε “σφουγγάρι που θα σβήσει μονομιάς τα παλιά”… Στην πολιτική η αποκατάσταση των σχέσεων θέλει πολλά στάδια και θυσίες…

Απλά υπάγεται σε έναν γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό κυρίως για το πολιτικό μέλλον του Παναγιώτη Νίκα, το οποίο ακόμα είναι ομιχλώδες αφού ακόμα και ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Θα κατέβει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου; Θα μπει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ; Θα παραμείνει στο Δήμο Καλαμάτας ή θα πάει σπίτι του;

Πολύ εύστοχα και αναμενόμενα θα λέγαμε ο Αντώνης Σαμαράς στη δήλωση που έκανε στις κάμερες και στους δημοσιογράφους κινήθηκε σε ένα κλίμα γενικού πολιτικού ενδιαφέροντος, καυτηριάζοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τονίζοντας την εκλογική ετοιμότητα της Νέας Δημοκρατίας, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές.

Αναμφισβήτητα η πολιτική προσέγγιση του πρώην πρωθυπουργού και του Δημάρχου Καλαμάτας έστω κι αν αυτή έγινε με καθυστέρηση και αφού χάθηκαν πολύτιμες ευκαιρίες συνεργασίας για το καλό της πόλης, μπορούμε να πούμε ότι εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα του δημάρχου Καλαμάτας, αφού σύμφωνα με πληροφορίες από τα κεντρικά της οδού Πειραιώς του είχε περάσει το μήνυμα ότι “εάν θέλεις να ανελιχθείς πολιτικά πρέπει να τα βρεις με το Σαμαρά”.

Οπότε η κίνηση Νίκα ήταν μονόδρομος και έγινε υπό πίεση και ίσως χωρίς την πραγματική θέλησή του.
Απλά ο Δήμαρχος είναι έξυπνος κι ελίσσεται ανάλογα με τον σκοπό που έχει θέσει.
Και σήμερα τα έπαιξε κυριολεκτικά όλα για όλα!

Η πολυπόθητη χειραψία λοιπόν σε κοινή θέα, μπροστά στις κάμερες και με κομματικό ακροατήριο, θεωρήθηκε επιβεβλημένη για να τονωθεί το προεκλογικό κλίμα και να διαφανεί τις επόμενες δύο εβδομάδες, μέχρι την ημερομηνία που θα γίνει και η επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας των υποψηφίων Περιφερειαρχών και Δημάρχων, εάν τελικά πιάσει τόπο αυτή η προσέγγιση.

Σχολιάζοντας τα “πηγαδάκια” που σχηματίστηκαν στην καφετέρια το μεσημέρι, αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν η στενή παρουσία του Παναγιώτη Γιαννόπουλου, ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τους δύο άντρες την ώρα που έγινε η προσέγγιση, λειτουργώντας ως εγγυητής θα λέγαμε ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, σοβαρά και ψύχραιμα…

Στην συνάντηση των δύο αντρών η πρώτη κουβέντα αφορούσε θέματα της πόλης με τον Αντώνη Σαμαρά να ενδιαφέρεται για την τουριστική ανάπτυξη και το πώς κινήθηκε ο τουρισμός το καλοκαίρι.
Μετά κάθισαν για λίγο σε διαφορετικά τραπέζια, με την πλάτη γυρισμένη ο ένας με τον άλλον και ο δήμαρχος μετά από 10 λεπτά σηκώθηκε και ψιθύρισε κάποια πράγματα στο αυτί του πρώην Πρωθυπουργού.

Στα γύρω τραπέζια κοιτούσαν με ενδιαφέρον αλλά και με έκπληξη κάποιοι το “σπάσιμο του πάγου” και την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο ανδρών.

Αυτή η δημόσια εμφάνιση σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στα social media και στο Internet και με ενδιαφέρον περιμένουμε πώς θα συνεχιστεί η συγκεκριμένη σχέση.

Μόλις αποχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς από την κεντρική πλατεία στην οποία συνάντησε και συνομίλησε με δεκάδες φίλους και αφού επισκέφθηκε τα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της πόλης, με μία παρέα περίπου δέκα ατόμων πήγαν για φαγητό στον “Μίμη” στις Κιτριές.

Εκεί η συζήτηση εκτός από ψαρικά είχε και αυτοδιοικητικά θέματα, με τον Αντώνη Σαμαρά να περνάει το μήνυμα ότι “δεν στηρίζουμε με χρίσματα πρόσωπα”, ήταν στη σωστή κατεύθυνση η προσέγγιση με τον Παναγιώτη Νίκα, αλλά διαφέρει από την διαδικασία και τον τρόπο επιλογής προσώπων από το κόμμα.
Ξεκάθαρα ζήτησε από τους συνδαιτυμόνες του “να μην υπάρξει κύμα υποψηφίων για το δήμο Καλαμάτας και διασπαστεί η δεξιά παράταξη”.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τον λογαριασμό πλήρωσαν εξ ημισείας η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, που δεν ήταν τυχαία η παρουσία της σήμερα όλη μέρα στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά και ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, σύμφωνα με πληροφορίες του Μessinialive.

Νίκας: Ήταν φυσιολογικό αυτό που συνέβη
Είμαστε στον ίδιο ιδεολογικό χώρο και το 8μηνο της προεκλογικής μάχης θα έχει διαλυτικά φαινόμενα.
Δεν θα αρχίσω προεκλογική εκστρατεία.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Πουλόπουλος

To Top