ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαϊτοπόλεμος: Ξεκίνησε η δίκη των 10 για τον θάνατο του Κώστα Θεοδωρακάκη

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: "ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ ΗΜΑΣΤΑΝ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΘΕΜΑ Η ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ - Ο ΑΤΥΧΟΣ ΕΙΚΟΝΟΛΗΠΤΗΣ ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΧΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΣΑΪΤΑ" - ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΔΙΚΗ ΣΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας η δίκη των δέκα κατηγορουμένων για την υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού του 53χρονου εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη, το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα του 2019, κατά τη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα, ο οποίος την ώρα που κατέγραφε σε απευθείας μετάδοση το έθιμο με την κάμερα του, δέχτηκε μια σαΐτα στο κεφάλι, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Αρχικά, από την πρώτη δικογραφία στο πλαίσιο του αυτοφώρου, προέκυψαν 7 κατηγορούμενοι και λίγους μήνες αργότερα, από δεύτερη συμπληρωματική δικογραφία άλλοι τρεις, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι υπόλογοι για το τραγικό περιστατικό συνολικά δέκα κατηγορούμενοι.

Οι επτά πρώτοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια με ενέργεια και παράλειψη, παράνομη οπλοκατοχή από κοινού και με τον Ν.456/1976 περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων. Οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι (πρώην δήμαρχος, αντιδήμαρχος και πρώην πρόεδρος της Φάρις) κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια υπόχρεων σε ιδιαίτερη επιμέλεια τελεσθείσα δια παραλείψεως.

Σήμερα βρέθηκαν στο Δικαστήριο όλοι οι παράγοντες της Δίκης, με φυσική παρουσία, πλην του τ. Δημάρχου και νυν Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα που εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Γιώργο Ράλλη. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις ημέρες αφού είναι μεγάλος ο κατάλογος των μαρτύρων, δυο εξ αυτών εξετάστηκαν σήμερα από τους Δικαστές.

"ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ"-"ΖΗΤΟΥΣΑΜΕ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΕ ΚΑΝΕΝΑΣ"

Ο πρώτος είναι συγγενής του θύματος ενώ ο δεύτερος μέλος των Σαιατολόγων, ο οποίος καταλόγισε την ευθύνη τήρησης των μέτρων στο Δήμο Καλαμάτας, "αφού εμείς ζητάγαμε προφορικά να παρθούν μέτρα, αλλά δεν μας άκουγε κανένας, ενώ είμαστε καλεσμένοι σε αυτό το έθιμο, δεν μπορούσαμε να επιβάλλουμε τα δικά μας αιτήματα", κατέθεσε μεταξύ άλλων.

Επίσης είπε πως "ο άτυχος εικονολήπτης καθόταν και τραβούσε βίντεο ακριβώς στο σημείο που άρχιζε ο στίβος ρίψης των σαιτών και όλα έγιναν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από μια ανεξέλεγκτη σαΐτα σαν να είχε ο ίδιος ραντεβού με την μοιραία σαΐτα"...

ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΔΙΚΗ

Η δίκη διακόπηκε για τις 30 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστεί με την ολοκλήρωση της εξέτασης του δεύτερου μάρτυρα και θα συνεχίσει ο κατάλογος. Σειρά θα πάρουν για τις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι, ενώ να σημειώσουμε πως υπάρχει άφθονο βιντεοληπτικό υλικό από την μοιραία βραδιά που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση, αφού έχουν καταγραφεί ακριβώς όλα όσα συνέβησαν από πολλές πηγές.

Δήλωση για την σημερινή έναρξη της δίκης έκανε ο δικηγόρος της οικογένειας του άτυχου Κώστα, Περικλής Ξηρογιάννης, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης των 6 σαϊτολόγων, Αντώνης Κατσάς, κατέθεσε εγγράφως υπόμνημα με αυτοτελείς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων περί ύπαρξης συγγνωστής νομικής πλάνης (άρθρο 31 ΠΚ), δηλαδή δεν είχαν επίγνωση πως διέπρατταν οιοδήποτε ποινικό αδίκημα από αυτά που περιγράφονται στο κατηγορητήριο, ενώ τελούσαν καταφανώς σε συγγνωστή νομική πλάνη επομένως δεν πρέπει να τους καταλογιστούν οι πράξεις που τους αποδίδονται. Στο υπόμνημά τους αναφέρονται στη στήριξη και χρηματοδότηση που είχαν από τον Δήμο, αλλά και την ενθάρρυνση για τη συνέχιση της διεξαγωγής του εθίμου. Επίσης, αναφέρονται στη δημοσιότητα που έδινε ο Δήμος στον σαϊοπόλεμο μέσω των ΜΜΕ, στηρίζοντάς τον και προωθώντας τον μέσα από την τουριστική προβολή της πόλης.

Αν και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν φωνές να σταματήσει το έθιμο αυτό, το οποίο ήταν επικίνδυνο, αφού χρησιμοποιούσαν πυρίτιδα οι συμμετέχοντες, ουδείς έπαιρνε την απόφαση να το σταματήσει. Έπρεπε να σκοτωθεί ένας άνθρωπος για  να τερματιστεί οριστικά η διεξαγωγή του.

Δημοφιλέστερα

To Top