Μουσική

Ρεσιτάλ πιάνου της Αλεξίας Μουζά στην «Άνοιξη των Πλήκτρων»

Η «Άνοιξη των Πλήκτρων» συνεχίζεται με την τέταρτη στη σειρά συναυλία του κύκλου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, στις 21:00, στο Αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» (Αριστομένους 95, Καλαμάτα), με καλεσμένη την εκρηκτική πιανίστα Αλεξία Μουζά, σε ένα πρόγραμμα με έργα L.v. Beethoven, P.I. Tchaikovsky και S. Rachmaninoff.

Πιανίστα με «καταπληκτική ενέργεια, καθαρότητα και ακρίβεια», σύμφωνα με τις κριτικές, η Αλεξία Μουζά κέρδισε σε ηλικία 11 ετών το αριστείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου «Φίλων 2000». Είναι, επίσης, νικήτρια στους διεθνείς διαγωνισμούς: International Competition for Piano and Orchestra στο Cantú Ιταλίας, όπου κέρδισε και το βραβείο Τύπου (2005), στον διαγωνισμό πιάνου «Γιώργος Θυμής» Θεσσαλονίκης (1ο βραβείο, 2008), στον διεθνή διαγωνισμό Val Tidone (2ο βραβείο, 2009). Πρόσφατα κέρδισε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό Delia Steinberg (Μαδρίτη, 2015) και το 3ο βραβείο στον πιο γνωστό διαγωνισμό πιάνου της Ασίας, της πόλης Hamamatsu (Ιαπωνία, 2015). Τιμήθηκε, επίσης, με βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών το 2015.

Γενική είσοδος στο ρεσιτάλ: 5 ευρώ.

Ο Κύκλος «Άνοιξη των πλήκτρων» είναι ένας κύκλος πιανιστικών – κυρίως- ρεσιτάλ, που διοργανώνουν η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, με σημαντική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια και τη στήριξη του συλλόγου «Τέρψις».
Έχει καθιερωθεί ως θεσμός, καθώς φέτος είναι η 5η χρονιά που διοργανώνεται, ενώ χρηματοδοτείται σταθερά κατά μεγάλο μέρος του από το «Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια».
Στόχος του κύκλου είναι να παρουσιαστεί το ρεπερτόριο του πιάνου, αλλά και άλλων πληκτροφόρων οργάνων, σε όλο το χρονικό του πλαίσιο, ενώ γίνεται προσπάθεια να υπάρχουν πάντα έργα του 20ού και 21ου αιώνα και, ιδιαίτερα, έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών.
Μέχρι στιγμής, 42 πιανίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν παρουσιαστεί στην Καλαμάτα στο πλαίσιο του κύκλου, ενώ στη φετινή, 5η πλέον χρονιά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει 11 πιανίστες σε 8 διαφορετικές συναυλίες. Πρόκειται για πιανίστες από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βενεζουέλα και την Κροατία και, συγκεκριμένα, το Μάνο Κιτσικόπουλο με ένα πολύ ενδιαφέρον crossover πρόγραμμα, το εντυπωσιακό πιανιστικό ντουέτο “piano for two” με την Beata Pincetić και τον Χρήστο Σακελλαρίδη, την Αλεξία Μουζά σε μια βραδιά έκπληξη, τον Ιταλό συνθέτη και πιανίστα Riccardo Vaglini με έργα που ανήκουν στο ιδιαίτερο κίνημα “fluxus”, την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου στην παρουσίαση του CD “The Well Tempered Clavier” του J.S. Bach, που απέσπασε φέτος το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, τους τρεις καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Κώστα Γαλάνη, Λουκά Γεώργα και Στάθη Γυφτάκη σε ένα πρόγραμμα για 2, 4 και 6 χέρια, τη Λορέντα Ράμου σε μια βραδιά με έργα του 21ου αιώνα για πιάνο και μαγνητοταινία ( μια φετινή παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση) και με μια επετειακή βραδιά “δώρο” με το Σπύρο Μάνεση και το “Spiral Jazz Trio”.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια του κύκλου έχει αναλάβει ο πιανίστας και καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Λουκάς Γεώργας.

Ρεσιτάλ πιάνου της Αλεξίας Μουζά στην «Άνοιξη των Πλήκτρων»
To Top