Yποδομές

“Ρεγγίνα”: Ένας νέος πολυχώρος γεννιέται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Στη μνήμη της ευεργέτιδας της πόλης Ρεγγίνας Πανταζοπούλου-Τον σχεδιασμό έκανε η αρχιτέκτονας και επικεφαλής της παράταξης "Καλαμάτα Τόπος Ζωής" Τόνια Κουζή

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 5 Ιουλίου 2022, υπό τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κοινότητας Καλαμάτας  και προεδρεύοντα του ΔΠΚΚ Παναγιώτη Λύρα, της δημοτικής συμβούλου - αρχιτέκτονος Τόνιας Κουζή, της Προέδρου και μελών του Συλλόγου Ξαναρχί-Ζω.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η παρουσίαση πρότασης για τη δημιουργία πολυχώρου, σε ισόγειο χώρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.

reg 2

Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας έχει αποφασίσει «την έγκριση της πρότασης διαμόρφωσης του ισογείου καταστήματος επί της οδού Πανταζοπούλου, συνολικού εμβαδού 100 τ.μ., σε πολυχώρο για τη φιλοξενία εκδηλώσεων, κλίμακας μικρότερης από αυτές που πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο. Ειδικότερα αποφασίζεται η μετονομασία του σε Πολυχώρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας και η αναβάθμιση και εξωραϊσμός του χώρου, ώστε να είναι περισσότερο λειτουργικός και φιλικός για τη φιλοξενία εκδηλώσεων μέχρι 50-60 ατόμων. Επίσης αποφασίζεται να δημιουργηθεί χώρισμα στο δυτικό τμήμα του καταστήματος, ώστε να σχηματιστεί χώρος περίπου 20-30 τ.μ., ο οποίος θα λειτουργήσει ως χώρος γραφείων των Συλλόγων Φλόγα και Ξαναρχί-Ζω».

reg 1

Συγκλονιστική η Τόνια Κουζή: "Το αφιερώνω στους συν-ασθενείς μου όταν διαγνώστηκα με καρκίνο-Η πρόταση που μου έγινε συνέπεσε με τη διάγνωση της ασθένειάς μου"

«Θα μου επιτρέψετε να αφιερώσω το χώρο σε όλους του συν - ασθενείς μου που βρήκαν το κουράγιο να με εμψυχώσουν όταν διαγνώστηκα με καρκίνο και που με την παρέα τους η ασθένεια έγινε περιπέτεια και βόλτα ζωής», ανέφερε η Τόνια Κουζή πριν την έναρξη της παρουσίασης της πρότασης που συνέταξε κι αφορά στη διαμόρφωση του πολυχώρου.

291127845 2003683239822635 6162753457914271998 n

Πρόσθεσε δε ότι η πρόταση που της έγινε για το σχεδιασμό του χώρου, συνέπεσε με τη διάγνωση της ασθένειας της χρονικά και ως εκ τούτου το θεώρησε κάτι σαν ηθική υποχρέωση της να συμμετάσχει στη διαμόρφωση αυτού του συγκεκριμένου δοχείου ζωής.

Όπως ανέφερε η κα. Κουζή «στην πόλη διαπιστώθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός χώρου φιλοξενίας ανθρώπων και ιδεών, όπου  σημασία θα έχει η συνάντηση και όχι οι ιδιότητες, όπου οι άνθρωποι θα δημιουργήσουν συνδέσεις, θα εξελιχθούν, θα επεκτείνουν ιδέες, θα συνυπάρξουν.

"Στόχος είναι η REGGINA να γίνει η κάψουλα ζωής για όσους νοσούν, το κέντρο επικοινωνίας όσων τα κατάφεραν και θέλουν να βοηθήσουν τους επόμενους, το σημείο όπου η πόλη μας ΝΙΚΑ τον καρκίνο"

Η πρόταση περιλαμβάνει αίθουσα επικοινωνίας, meeting point, μικρό hub center καθώς και αίθουσα μικρών συνεδριάσεων – διαλέξεων.

reg 3

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λύρα, το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας αποτελεί τον πυρήνα της πολιτιστικής ζωής της πόλης. Στο υπό διαμόρφωση ισόγειο κατάστημα θα δοθεί η δυνατότητα κάτοικοι και επισκέπτες της Καλαμάτας να απολαμβάνουν καθημερινά ένα φωτεινό, καλαίσθητο και οικείο χώρο, με εύκολη πρόσβαση για όλους.

Ο χώρος αφιερώνεται στη Γυναίκα

Τιμώντας την ευεργέτιδα της πόλης «Ρεγγίνα Ν. Πανταζοπούλου» ο χώρος αφιερώνεται στη Γυναίκα ως «ρεγγίνα – ρήγαινα – βασίλισσα» της ζωής, ο δε πολυχώρος θα λάβει το όνομα «ΡΕΓΓΙΝΑ».

reg 4

Στόχος είναι με την παρουσία κοινωνικών φορέων και την υλοποίηση δράσεων να γίνει η «Ρεγγίνα» το στέκι της αλληλεπίδρασης και αλληλεγγύης.

Βασιλόπουλος: "Στόχος ο νέος Πολυχώρος να λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας"

Ο Δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος συνεχάρη την κα. Κουζή για την πρόταση, επισημαίνοντας ότι πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι ο νέος πολυχώρος να λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας, με τη συνεργασία του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου και των Συλλόγων Φλόγα και Ξαναρχί-Ζω, που θα φιλοξενηθούν σε τμήμα του πολυχώρου.

Λύρας: "Η Ρεγγίνα" να γίνει το στέκι της αλληλεπίδρασης και της αλληλεγγύης"

"Το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ο πυρήνας της πολιτιστικής ζωής της πόλης, θα δώσει τη δυνατότητα κάτοικοι και επισκέπτες της Καλαμάτας να απολαμβάνουν έναν χώρο στο επίκεντρο της καθημερινότητας, φωτεινό, καλαίσθητο και οικείο, με εύκολη πρόσβαση για όλους και με την παρουσία κοινωνικών φορέων και την υλοποίηση δράσεων να γίνει η «Ρεγγίνα» το στέκι της αλληλεπίδρασης και αλληλεγγύης", επεσήμανε ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας και προεδρεύων του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας.

Η χρήση του χώρου έως σήμερα:

- 1990-1998: ο χώρος χρησιμοποιήθηκε από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Καλαμάτας για την πραγματοποίηση μαθημάτων και σεμιναρίων.
- 1998-2011: ο χώρος χρησιμοποιήθηκε από το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Καλαμάτας για την λειτουργία των γραφείων του.
- 2013-2018: ο χώρος ενοικιάστηκε από ιδιώτη και λειτούργησε ως βιβλιοπωλείο.
- 2020-2021: ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, η οποία λόγω των ειδικών συνθηκών από την πανδημία του κορωνοϊού απείχε από τους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΩΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ:

Ρεγγίνα Πανταζοπούλου και Νικόλαος Πανταζόπουλος

 

Νικόλαος Ηλ. Πανταζόπουλος († 1896): Από τους σημαντικότερους Καλαματιανούς εμποροκτηματίες με ευρύτατο κύκλο εργασιών στο εξωτερικό. Τραπεζίτης. Το 1856 είχε συνυπογράψει ψήφισμα για την επιτακτική ανάγκη κατασκευής λιμανιού στην Καλαμάτα. Το 1860 είχε ορισθεί μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καλαμάτας. Σε πρώτο γάμο, είχε νυμφευθεί τη Φλωρεντία Γεωργίου Χατζή Θεοδώρου, με την οποία απέκτησαν ένα κορίτσι, τη Φλωρεντία (μετέπειτα σύζυγο του μεγαλέμπορου Παναγιώτη Ν. Ψάλτη, ιδιοκτήτη του νεοκλασικού κτιρίου επί της οδού Αριστομένους, σημερινού ιστορικού Δημαρχείου). Η μικρή Φλωρεντία είχε πάρει το όνομα της μητέρας της, που είχε πεθάνει. Σε δεύτερο γάμο, ο Νικόλαος Πανταζόπουλος νυμφεύτηκε την Καλαματιανή δέσποινα Ρεγγίνα Αλβανάκη († 1916), κόρη του Παναγιώτη Αλβανάκη, αδελφή του γιατρού Δημητρίου Αλβανάκη. Μετά το θάνατο του συζύγου της Νικολάου Πανταζόπουλου, αυτή ίδρυσε με περιουσιακά στοιχεία δικά της και του συζύγου της «την εν Καλάμαις λαϊκή και απόρων παίδων Σχολή Νικολάου και Ρεγγίνας Πανταζοπούλου» (σημερινό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας).
[πηγή: Αναστασίας Μηλίτση-Νίκα: Τα Γλυπτά Μνημεία του Κοιμητηρίου Καλαμάτας αφηγούνται την ιστορία τους 1870-1940, Γ.Α.Κ. Αρχεία Ν. Μεσσηνίας (2018).]

Η Ρεγγίνα, χήρα Νικολάου Πανταζοπούλου, αγόρασε την 7η Φεβρουαρίου 1910 οικόπεδο στην Καλαμάτα (1.034 τ.τ. πήχεων) επί του οποίου κατά τα έτη 1910-1911, έκτισε δαπάνη αυτής το κτίριο της Λαϊκής Σχολής, επί της οδού Αριστομένους. Εν συνεχεία, δια του υπ’ αριθμόν 55092 συμβολαίου της 6ης Μαρτίου 1911 του συμβολαιογράφου Καλαμάτας Νικολάου Μαντζαβάκου, συνέστησε Ίδρυμα (νομικόν πρόσωπον) «Της εν Καλάμαις Λαϊκή και Απόρων Παίδων Σχολής Νικολάου και Ρεγγίνας Πανταζοπούλου» και δώρισε στο Ίδρυμα το ως άνω κτίριο της Λαϊκής Σχολής, όπως και άπαντα τα κινητά πράγματα αυτής, μεταξύ των οποίων πολλά τιμαλφή. Μεταξύ των συστησάντων το Ίδρυμα πρώτη αναφέρεται η Ρεγγίνα Ν. Πανταζοπούλου, δεύτερος ο Μεσσηνίας Μελέτιος και έτερα έξι πρόσωπα. Σκοπός του Ιδρύματος ήταν η συντήρηση Λαϊκής και Απόρων Παίδων Σχολής εν Καλαμάτα προς μόρφωση των εργατικών και λαϊκών τάξεων και των απόρων παίδων, επιτυγχανομένης δια της διδασκαλίας μαθημάτων θεωρητικών και πρακτικών, δια της οργανώσεως καταλλήλων διαλέξεων , και δια παντός νομίμου μέσου το οποίον ήθελε κριθεί τελέσφορον, αλλά και δια του καταρτισμού Λαϊκής Βιβλιοθήκης.
[πηγή: Θέμελης, Χρυσόστομος: Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή – Δημοτικόν Πνευματικόν Κέντρον Καλαμάτας (1976).]

 

Δημοφιλέστερα

To Top